Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Luka Pembedahan Lambat Baik

Luka Pembedahan Lambat Baik

LUKA PEMBEDAHAN YANG LAMBAT SEMBUH

 cesarean luka

“Assalamualaikum wbt. Untuk pengetahuan DR. Saya telah menjalani pembedahan pada 17/4/2015 akibat saluran tiub kiri ovari pecah disebabkan kandungan luar rahim yang berusia 7minggu dan telah berlaku pendarahan didalam perut. Selepas menjalani pembedahan buang tiub ovari kiri doktor telah mengesahkan masih terdapat fibroid kecil dirahim saya. Selepas 14 hari pembedahan, luka pada pembedahan masih tidak sembuh,  kulit kering tetapi di hujung kiri dan kanan masih terasa pedih dan panas, serta lukanya bernanah(tetapi tidak banyak). Saya juga mengalami batuk dari sebelum pembedahan sehingga sekarang masih tidak pulih. Setiap kali batuk, luka pada kawasan pembedahan akan terasa sakit dan pedih. Kadang2 akan terasa berdenyut di kawasan ovari sebelah kiri dan kanan. Adakah fibroid yg masih ada dirahim saya membahayakan dan bagaimana utk menghilangkan fibroid selain drpd melakukan pembedahan? Luka pembedahan yang bernanah, perlukah saya mendapatkan rawatan semula di hospital? Atau ubat apa yg sesuai utk memulihkan luka luaran?(slps operate hanya ubat paracetemol dan antiobiotik yang dibekalkan oleh pihak hospital dan tiada followup selepas pembedahan). Terima kasih diatas perkongsian doctor”

 

WA ALAIKUM MUS SALAM

Puan mengalami masalah “ectopic pregnancy” di mana seorang wanita mengalami kehamilan di luar rahem, selalunya berlaku pada saluran fallopian sama ada di sebelah kanan atau kiri. Apabila janin semakin membesar, ia pecah dan menyebabkan pendarahan. Maka pembedahan membuang bahagian saluran fallopian yang terlibat bersama-sama dengan janin yang tidak lagi bernyawa.

Pembedahan ini menyebabkan saluran fallopian dipotong dan diikat menyebabkan ia tidak lagi berfungsi. Jadi ketika ovulasi, telur ovum dari ovary yang terlibat tidak dapat bergerak ke rahem.

Dalam kes puan, saluran fallopian sebelah kiri telah dipotong dan sebahagiannya telah dibuang. Namun begitu kehamilan dapat berlaku seperti biasa kerana puan masih ada lagi saluran fallopian di sebelah kanan.

Tiada istilah “saluran tiub ovary”, tetapi istilah yang beltul ialah “saluran fallopian”.

Puan juga mengalami fibroid kecil pada rahem. Cuma doctor tidak memberitahu bilangan, saiz dan kedudukan fibroid itu.

Masalah puan ialah puan mengalami “luka pada pembedahan masih tidak sembuh, kulit kering tetapi di hujung kiri dan kanan masih terasa pedih dan panas, serta lukanya bernanah (tetapi tidak banyak)” walaupun setelah 14 hari pembedahan.

Pembedahan abdomen yang melibat struktur organ dalaman memang agar lama untuk sembuh dengan sempurna. Selalunya antara 6-8 minggu dan ada yang lebih lambat sehingga 6 bulan.

Tanda kesembuhan ialah jahitan pada kulit telah sempurna sembuh, tiada lagi rasa sakit terutama ketika melakukan pergerakan, dan kitaran haid puan telah kembali normal.

Berapa lama proses penyembuhan ini berlangsung bergantung kepada keupayaan diri pesakit.

Sebab itu puan mengalami “rasa berdenyut di kawasan abdomen sebelah abdomen (kiri dan kanan)” Ini disebabkan masalah luka pembedahan yang belum baik, bukannya masalah fibroid yang kecil itu.

Sangat jarang berlakuknya jangkitan kuman pada luka pembedahan di hospital. Jika berlaku jangkitan kuman dan mula bernanah, mungkin puan perlukan antibiotic dan pembersihan luka (dressing) yang lebih kerap di klinik.

Bagi wanita yang mengalami pembedahan saya mencadangkan mengamalkan suplemen Ekstrak Kacip Fatimah kerana ia mempunyai bahan anti oksidan yang tinggi, di samping pengambilan vitamin C dan E.

Minum air secukupnya kerana ia membantu proses penyembuhan.

Wallahu a’lam

Pengambilan habatus sauda sebagai suplemen sangat baik untuk orang yang tidak mempunyai penyakit, sebagai meningkatkan daya ketahanan tubuh.

Ia juga digunakan oleh perubatan purba, semenjak zaman tamadun Firaun di Mesir, mereka menggunakan habatus sauda’ sebagai suplemen dan ubat.

Contohnya, Ratu Cleopatra menggunakan habitus sauda’ untuk merawat kecantikan beliau, Ratu Nefertiti juga menggunakan minyak habitus sauda’ untuk menghitamkan rambut dan mencantikkan kuku. Dari kajian archaeologist, Firaun (Raja Tut) menyimpan minyak habitus sauda dalam makam beliau. Ini menunjukkan betapa batatus sauda’dan minyaknya telah lama digunakan dalam perubatan purba.

Habatus sauda juga telah dirakamkan dalam satu hadis yang terkenal, “diriwayatkan dari Aisyah ra, beliau mendengar Rasulullah saw bersabda: “Sesungguhnya Al-Habbatus Sauda’ boleh menyembuh segala penyakit kecuali Al-Sam”. Aku bertanya. “Apakah Al-Sam itu? Baginda menjawab, “Al-Sam itu ialah maut” (Imam Bukhari).”

Di dalam kitab Al Tibb An-Nabawi (Perubatan Cara Nabi) yang mana ditulis oleh Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah, habbatus sauda dikenal sebagai “al abbah al barokah”. Di dalam kitab beliau telah menyenaraikan kegunaan habbatus sauda’ untuk mengubati lebih 50 jenis penyakit.

Walau bagaimana pun beliau tidak menyebutkan kegunaan habbatus sauda’ bagi wanita yang hamil.

Dalam banyak journal yang saya baca mengenai kebaikan habatus sauda terhadap wanita yang hamil, terutama minyak habbatus sauda, yang sekarang dimasukkan ke dalam softgel.

Malangnya tiada kajian klinikal yang didokumentasikan.

Walau bagaimana pun, ada beberapa laporan yang mengatakan bahawa sesetengah wanita hamil yang sensitif boleh mengalami kontraksi selepas menggunakan minyak habbatus sauda. Ia sangat jarang berlaku.

Jadi berhati-hati ketika mengamalkannya. Berjumpa doctor segera jika ada rasa kontraksi pada rahem.

Dalam kebanyakan wanita, habatus sauda banyak memberikan manfaat ketika hamil. Namun cuba elakkan diberikan di awal kehamilan, terutama sebelum usia kehamilan minggu ke 16.

Nasihat saya adalah amalkan terus obimin, dan boleh menggunakan softgel habbatus sauda selepas usia kehamilan 16 minggu

Wallahu a’lam.

IKLAN

Klik pada gambar di bawah ini untuk mendapatkan Minyak Habbatus Sauda keluaran dari Olive House yang kaya dengan mineral, karbohidrat dan lemak yang bagus untuk kesihatan.

Minyak Habbatus Sauda

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: