Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Lendiran Faraj dan keputihan yang berlebihan

Lendiran Faraj dan keputihan yang berlebihan

lily

 

“Assalamu alaikum doktor. Saya mengalami masalah yang memalukan. Saya seorang gadis berumur 23 tahun dan mengalami masalah keluar lendiran dari faraj saya secara berlebihan. Saya sering menukarkan panti saya sebanyak 3-4 kali sehari kerana masalah ini. Adakah ia suatu penyakit, doctor?”

 

 

Walaikum mus salam.

 

Mengalami lendir yang keluar daripada faraj atau lebih dikenali sebagai keputihan, suatu yang lazim dialami oleh wanita. Selalunya ia tidak bahaya, normal dan bukan disebabkan penyakit.

 

Walau bagaimana jika ia keluar secara tidak terkawal dan dirawat dengan baik, ia boleh menambahkan risiko jangkitan kulat, bakteria dan tidak mustahil boleh menyebabkan kanser servik.

 

Keputihan adalah proses perubahan hormon dan pembersihan sel mati dikeluarkan dari dalam lubang faraj. Secara biologi keputihan akan berlaku pada sekitarnya sebelum haid bagi setiap wanita.

 

Lendir pada faraj berfungsi melindungi sel daripada kerosakan dan kekeringan.

 

Namun begitu pengeluaran lendir faraj yang berlebihan disebabkan oleh paras hormon iaitu estrogen dan progestron dalam darah wanita yang tidak seimbang.

 

Pada kebiasaannya, lendir dikeluarkan daripada faraj tidak berbau, jernih dan tidak gatal. Jika lendir terhasil berwarna putih pekat seperti bernanah, busuk dan sering gatal pada sekeliling faraj, menunjukkan adalah disebabkan jangkitan kuman.

 

Apabila lendiran faraj bercampur dengan darah, ia bukan lagi lendiran faraj yang normal.

 

Dapatkan nasihat doktor untuk memastikan keputihan cuma lendir biasa dan bukan disebabkan jangkitan.

 

Jika doktor mengesahkan bahawa saudari tidak mengalami penyakit, saya mencadangkan pengamalan suplemen Ekstrak Kacip Fatimah untuk mengurangkan lendiran yang berlebihan.

 

Wallahu a’lam.

 

IKLAN
Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak, saya mencadangkan suplemen, selain dari vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM dan vitamin E Tocotrienols di http://needsvenue.com.my

Bagi individu yang mengalami kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

 

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: