Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Ketepatan Scan Jantina Bayi dalam Rahem

Ketepatan Scan Jantina Bayi dalam Rahem

baby

“Salam doktor. terima kasih kerana membuka perbahasan mengenai scan bayi. Saya mohon pendapat doktor. Isteri saya pernah hamil minggu ke 16 dan doktor memberitahu bahawa bayi dalam rahem adalah perempuan, bila minggu ke 20 pula doktor melakukan scan semula memberitahu bayi kami adalah lelaki. Akhir sekali apabila bayi kami dilahirkan, rupanya ia adalah perempuan. Jadi berapa tepat peratusan scan bagi jantina anak dalam rahem. Terima kasih atas pencerahan.”

WA ALAIKUM MUS SALAM.

Sebenarnya, agak sukar bagi memeriksa jantina bayi di dalam rahem. ketepatannya bergantung kepada:

1. usia kehamilan
2. kemahiran doktor yang melakukan scan
3. mesin ultrasound yang digunakan
4. posisi bayi dalam rahem

Bayi yang berada dalam posisi berbaring (melintang) lebih mudah dilihat alat kelaminnya berbanding dengan posisi yang lain.

Secara amnya usia kehamilan memaninkan peranan dalam ketepatan scan jantina.

Dalam kajian terbaru, doktor dapat mengesan jantina dengan tepat sebanyak 46 peratus bayi usia kehamilan 12 minggu dan 80 peratus pada usia kehamilan ke-13.

Saya lebih mencadangkan pada usia ke 20 minggu, dilakukan oleh doktor yang terlatih dan menggunakan mesin ultrasound yang baik.

WALLAHU A’LAM

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak, saya mencadangkan suplemen, selain dari vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM dan vitamin E Tocotrienols di http://needsvenue.com.my

Bagi individu yang mengalami kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

 

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: