Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Implanon dan Kitaran haid tidak menentu

Implanon dan Kitaran haid tidak menentu

implanon1

 

“SALAM… Dr Zubaidi, saya hendak bertanya sikit, semasa anak saya baru berumur 4 bulan dan saya sudah pasang implan untuk merancang keluarga. Pada mulanya saya mencuba suntikan sebanyak 2 kali, kemudian saya terus ke LPPKN untuk memasang implan. Masa saya pasang saya perasan ada datang haid sikit saja. Kemudian selepas dua kali, haid saya mula tidak datang langsung. Kini anak saya berumur 1 tahun 1 bulan. Saya bimbang hal ini akan menjejaskan kesihatan saya. Mohon pencerahan”

 

WA ALAIKUM MUS SALAM.

 

Doktor biasanya akan menggunakan alat perancang keluarga yang dimasukkan ke bawah kulit lengan puan, sama ada Nexplanon atau Implanon, mengandungi mengandungi etonogestrel.

 

Alat ini akan menghalang ovulasi pada pada wanita yang menggunakannya, jadi menyebabkan seorang wanita itu tidak subur.

 

Antara  kesan sampingan yang biasa berlaku ialah masalah kitaran haid, sama ada pendarahan yang tidak teratur, tidak menentu, yang berpanjangan, kerap atau jarak yang lama.

Ramai wanita yang tidak selesa dan mengambiil keputusan untuk mengeluarkan implanon ini.

 

Biasanya selepas dikeluarkan, kitaran haid menjadi kembali seperti sebelumnya dalam kebanyakan wanita.

 

Rujukan: Raymond, EG (2011). “Contraceptive Implants”. In Hatcher, Robert A.; Nelson, TJ; Guest, F et al. Contraceptive technology (19th revised ed.). New York: Ardent Media. pp. 144–156.

 

Jika puan merasakan bahawa masalah kitaran haid adalah suatu masalah yang sangat merisaukan, puan boleh mengeluarkan implant ini dengan selamat.

 

Namun jika puan merasakan bahawa puan ini meneruskan kaedah perancang keluarga ini, saya mencadangkan puan mengambil suplemen Ekstrak Kacip Fatimah (EKF) keluaran UTM bagi mengurangkan masalah kitaran haid puan.

 

EKF bukanlah pil hormone. Ia adalah suplemen yang menggalakkan keseimbangan hormone. Ia tidak mengganggu keberkesanan kaedah perancang keluarga yang puan gunakan.

 

WALLAHU A’LAM

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak,  saya mencadangkan suplemen , selain dari vitamin C dan E.  Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM di http://needsvenue.com.my

Bagi individu yang mengalami parut dan kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream  Labicea Revitalizing Moisturizer.  Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

 

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: