Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Halalkah Produk Makanan Tambahan Yang Diambil Selepas Melahirkan Anak?

Halalkah Produk Makanan Tambahan Yang Diambil Selepas Melahirkan Anak?

Gambar Hiasan

Gambar Hiasan

 

 

“Salam doktor, saya ingin bertanya. Saya baru melahirkan anak. Perlukah saya mengambil makanan tambahan untuk saya kerana saya meragui kebanyakan produk yang dijual di farmasi dan on line. Mohon pencerahan.”

 

 

Sekiranya seorang ibu menjaga pemakanan yang baik dan seimbang, mengambil vitamin dan makanan tambahan mungkin tidak perlu.

 

Walau bagaimanapun, dengan tuntutan dan tekanan hidup selepas melahirkan anak, ramai wanita yang tidak dapat memastikan pemakanan mereka benar-benar berkhasiat .

 

Oleh itu, ramai wanita yang mengambil multivitamin dan makanan tambahan memastikan mereka mendapat semua nutrien yang diperlukan.

 

Namun begitu, harus berhati-hati kerana ada pengeluar multivitamin dan makanan tambahan yang tidak sensitif dengan soal halal dan haram.

 

Antara isu yang perlu diperhatikan ialah masalah yang berkaiatan dengan:

 

  1. Gelatin berasal dari haiwan babi atau binatag yang halal dimakan tetapi tidak disembelih.
  2. Alkohol yang dicampurkan sebagai bahan mengawet.
  3. Vitamin larut lemak A, D , E dan K sering datang daripada sumber-sumber yang tidak halal.

 

Ramai yang tidak pernah terfikir penting untuk memeriksa kandungan dalam suatu produk.

 

Dalam al Quran, jelas ALLAH memberitahu kita.

Wahai orang-orang yang beriman! Makanlah dari benda-benda yang baik (yang halal) yang telah Kami berikan kepada kamu, dan bersyukurlah kepada Allah, jika betul kamu hanya beribadat kepadanya” (Al Baqarah: 172)

 

Doa orang yang mengambil makanan yang tidak halal, tidak diterima oleh ALLAH.

 

Rasulullah SAW mengingatkan kita, “Demi (Allah) yang diri Muhammad di tangan-Nya, sesungguhnya seorang hamba yang memasukkan sesuap makanan haram ke dalam perutnya, tiada diterima Allah amal darinya 40 hari”. (riwayat Tabrani)

 

Jadi berhati-hatilah dengan produk makanan tambahan yang kita ambil kerana ia bukan saja menjadi darah daging kita tetapi menjadi sebahagian dari anak kita apabila menyusukan mereka.

 

Wallahu a’lam.

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak, saya mencadangkan suplemen, selain dari vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM dan vitamin E Tocotrienols di http://needsvenue.com.my

Bagi individu yang mengalami kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

 

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: