Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Haid Dua Kali selepas Henti Pil Perancang

Haid Dua Kali selepas Henti Pil Perancang

OCP 2

 

“As salammu alaikum, doktor. Saya keliru dgn period yg sy alami sekarang. Saya sudah berkawin dan mempunyai seoorg anak berumur 2 tahun dan melahirkan secara pembedahan caserian. Saya bercadang mahu menambah anak pada tahun depan.

 

Saya mengalami haid pada 11.12.13 dan haid semula pada 28.12.13. Saya sudah menghentikan pengambilan pil perancang keluarga pada bulan Nov. Mengapa kitaran haid saya tidak normal? “

 

Wa alaikum mus salam. Saya memahami kerisauan puan.

 

Puan mengalami masalah kitaran haid seperti ini kerana tahap hormon wanita puan (yang dibekalkan melalui pil perancang keluarga) tiba-tiba merudum keran puan baru menghentikannya.

 

Ini menyebabkan ketidakseimbangan hormon dan puan mengalami dua kali had dalam masa sebulan.

 

Saya mencadangkan puan membiarkan saja. Namun jika berulang selama 3 bulan berturut-turut, saya mencadangkan puan menjalani pemeriksaan doktor.

 

Walau bagaimana jika doctor mengesahkan puan mengalami masalah keseimbangan hormone saja, dan tiada masalah serius seperti kanser, ada pun ada kalanya masalah ini akan sembuh dengan sendirinya.

 

Saya mencadangkan puan mengambil suplemen Ekstrak Kacip Fatimah jika doctor mengesahkan puan tidak mengalami masalah yang serius.

 

Wa allahu a’lam.

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak,  saya mencadangkan suplemen , selain dari vitamin C dan E.  Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM di http://needsvenue.com.my

 
Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

[KLIK]

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

 
 

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: