Advertorial
Home » EKF » ENDOMETRIOSIS BOLEH BERLAKU PADA WANITA YANG BELUM BERKAHWIN

ENDOMETRIOSIS BOLEH BERLAKU PADA WANITA YANG BELUM BERKAHWIN

ENDOMETRIOSIS BOLEH BERLAKU PADA WANITA YANG BELUM BERKAHWIN

 

 

Endometriosis adalah satu penyakit biasa berlaku di kalangan wanita, termasuk wanita yang belum berkahwin. Malangnya mereka  tidak mengetahui.

 

Ramai wanita muda yang menderita dalam diam sebab mereka tidak mengetahui bahawa masalah yang mereka alami untuk sekian lama sebenarnya adalah tanda awal endometriosis.

 

Antara tanda mengalami endometriosis adalah sakit teruk di bahagian dalam perut, kesakitan semasa atau selepas hubungan kelamin, sakit semasa kedatangan haid, selalunya mengalami pendarahan haid yang banyak, pendarahan haid yang sedikit di antara tempoh haid dan mengalami masalah sukar hamil.

 

Kesakitan ketika kedatangan haid dan kitaran haid yang tidak menentu, biasanya tidak merisaukan wanita-wanita muda ini.

 

Namun apabila mereka berkahwin dan belum lagi hamil setelah memasuki 2 tahun perkahwinan, maka mereka berjumpa doctor dan mendapati mereka mengalami endometriosis.

 

Endometriosis menyebabkan ketidak suburban dan sukar hamil kerana endometriosis menyebabkan dan saluran fallopian tersumbat sehingga menyebabkan embrio yang telah disenyawakan daripada sperma dan ovum, tidak dapat dipindahkan ke dalam rahim.

 

Di hospital, rawatan yang biasa dilakukan ialah pembedahan laparoskopi untuk membuang sel-sel endometriosis dan diberikan rawatan hormon.

 

Jika penyakit endometriosis ini telah di tahap teruk, rawatan ini hanya bersifat sementara dan penyakit ini boleh berulang. Rawatan ini juga tidak menjamin seorang wanita itu untuk hamil.

 

Bagi mereka yang masih belum hamil selepas rawatan laparoskopi, rawatan kesuburan in-vitro fertilization atau IVF boleh dicadangkan. Walau bagaimana pun rawatan ini memerlukan kos yang tinggi.

 

Jadi, jangan tunggu sehingga penyakit endometriosis menjadi teruk. Sabarlah dengan ujian yang ALLAH berikan dan berusahlah dengan cara yang betul.

Allah berfirman: “dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.” (Surah Yusuf ayat 12)

 

Bagi wanita yang  mengalami masalah endometriosis di peringkat awal, saya mencadangkan menggunakan suplemen Ekstrak Kacip Fatimah keluaran UTM.

 

Wallahu a’lam.

 

IKLAN

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak, saya mencadangkan suplemen, selain dari vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM dan vitamin E Tocotrienols di http://needsvenue.com.my

Bagi individu yang mengalami kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

 

 

 

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: