Advertorial
Home » Koleksi Artikel » Bina Keluarga » Berkahwin semasa belajar dan belum sedia untuk hamil

Berkahwin semasa belajar dan belum sedia untuk hamil


Saya memahami kehendak dan naluri orang muda yang sedang belajar terutama jauh di luar negeri. Suasananya mungkin agak berbeza dengan suasana di Malaysia. Di sini kita ada ibubapa yang dekat dan sering memantau perkembangan pelajaran dan kehidupan kita.

 

Di luar negeri mungkin tiada siapa yang dapat kita minta nasihat kerana kebanyakan kita hampir sebaya. Ketika saya belajar di India dulu ketika melanjutkan pelajaran di bidang perubatan, umur saya sudah memasuki 21 tahun dan kebanyakan kami (batch pertama dan kedua) berumur sebaya. Saya tidak nampak di antara kami yang sama-sama selalu berjemaah di masjid di kariah kampus, mampu memberikan nasihat yang terbaik bila menyentuh hal perkahwinan semasa belajar.

 

Oleh itu keputusan sama ada untuk bernikah atau tidak adalah keputusan yang agak harus diteliti mengikut kes-kes yang berbeza. Keperluan untuk sepasang kekasih bernikah di sana mungkin tidak sama keperluannya dengan sepasang kekasih yang lain.

 

Namun begitu dengan saranan Ustaz Hasrizal melalui blognya Saifulislam.com “ Nasihat peribadi saya kepada adik-adik di bangku pengajian, terutamanya buat mereka yang menuntut di luar negara, gunakanlah peluang semasa belajar ini untuk meneroka kehidupan habis-habisan. Mengembara, mencari pelajaran dari sebuah pengalaman, keluar dari kelompok sebangsa seagama untuk mempelajari realiti, lakukan semua ini pada setiap detik dan masa yang terhad itu.”

 

Terutama bagi lelaki, gunakanlah sepenuh masa semasa di universiti untuk meneroka ilmu di univerisiti dan dari kehidupan. Mengembara dan mencari sahabat-sahabat baru untuk bertukar-tukar pandangan adalah aktiviti yang sangat bermanfaat.

 

Bagi mereka yang telah berkahwin,  isu yang selalu menjadi igauan mereka ialah belum bersedia untuk membentuk keluarga dengan menimang zuriat. Padahal peluang untuk melakukannya secara halal telah terbuka lebar.

 

Saya termenung membaca e-mail yang dihantar kepada saya.

Salam Doktor.

Saya merupakan pasangan yang baru berkahwin dan masih belajar.Jadi kami belum bersedia untuk mempunyai cahaya mata.Saya berharap doktor benar-benar dapat membantu masalah kami ini.

Apakah wanita itu boleh hamil jika suami hanya menggesel zakar dan pancut di luar vagina dan kurang dari 1 jam si isteri membasuh bekas air mani suami yang terkena vagina tersebut?

Air mani yg terkena itu pula dalam kuantiti yg sedikit.

Adakah cara untuk mengelak si isteri dari mengandung kalau-kalau pancutan tersebut kerana saya bimbang ia boleh membuat si isteri hamil?Adakah ubat-ubatan atau makanan lain untuk mencegah mengandung dalam masa seminggu dari kejadian tersebut berlaku?

Terima kasih.

 

 

 

Sebelum saya menjawab soalan ini, elok kalau kita bincang sedikit hukum merancang keluarga dan caranya dengan ringkas.

 

Perbuatan mengeluarkan air mani di luar rahim ketika melakukan persetubuhan dinamakan ‘azal. Ia biasanya dilakukan untuk mengelakkan dari hamil. Hal ini berlaku sejak zaman Nabi s.a.w. Ini seperti kata seorang sahabah yang terkenal Jabir bin ‘Abd Allah:

 

Kami melakukan ‘azal pada zaman Nabi s.a.w. dan Al-Quran sedang turun

(Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

 

Maksud Jabir mereka melakukan perkara tersebut pada zaman Nabi s.a.w iaitu masa al-Quran masih diturunkan tetapi mereka tidak pun dilarang oleh al-Quran. Maka dengan ini mengeluarkan air mani di luar rahim untuk mengelakkan mengandung adalah diharuskan.

Perlu diingatkan, oleh kerana perbuatan ini boleh menyebabkan isteri hilang kelazatan persetubuhan, atau tidak sampai kemuncak kelazatannya (orgasm), maka suami yang ingin melakukannya hendaklah mendapat keizinan isteri kerana persetubuhan adalah hak bersama suami dan isteri. Inilah pendapat yang paling kuat kebanyakan ulama.

 

Sehingga al-Imam Ibn ‘Abd al-Barr (wafat 463H) berkata:

Tiada khilaf di kalangan ulama bahawa tidak boleh dilakukan ‘azal dengan isteri yang merdeka melainkan setelah mendapat keizinannya. Ini kerana persetubuhan adalah daripada haknya”

(Ibn Hajar al-‘Asqalani, Fath al-Bari, 10/385, Beirut: Dar al-Fikr).

 

Di samping perlu difahami, adapun hasrat mencegah kehamilan jika sebabkan bimbang kepapaan, atau kekurangan rezeki, atau kurang kemewahan adalah diharamkan kerana ianya menyamai perbuatan musyrikin dan tidak meyakini rezeki Allah.

 

وَلاَ تَقْتُلُواْ أَوْلاَدَكُم مِّنْ إمْلاَقٍ نَّحْنُ نَرْزُقُكُمْ وَإِيَّاهُمْ

dan janganlah kamu membunuh anak-anak kamu kerana takut kemiskinan, KAMI akan memberi rezeki kepadamu dan kepada mereka”  (Surah al-An’am: 151)

 

Soal perancangan keluarga juga dibincangkan dengan terperinci oleh Akademi Fiqh Islam dan diterbitkan di Bahagian Pertama, Jilid Kelima, Majalah Akademi Fiqh Islam (1988/1409 H).

 

Antara fakta penting berkenaan isu mengawal kelahiran dalam Islam ialah “dibenarkan untuk mengawal waktu kelahiran dengan niat menjarakkan kehamilan atau menangguhnya kepada waktu tertentu, jika terdapat keperluan Syariah dengan mendapat pandangan, nasihat dan persetujuan bersama di antara pasangan. Walaubagaimanapun, ia mestilah dilakukan tanpa membawa sebarang kemudaratan dengan kaedah yang dilulus Syara’, dan tanpa melakukan apa-apa yang merencat kehamilan semasa yang wujud”


Jadi sebagai kesimpulan, melakukan ‘azal iaitu memancutkan air mani di luar rahem sama ada memasukkan ke dalam faraj tetapi mencabutnya dan memancutkan di luar faraj, atau hanya menggeselkan kepala zakar ke faraj isteri dibenarkan untuk menangguhkan kehamilan untuk sementara.

 

 

Berbalik kepada soalan yang ditanyakan. “Apakah wanita itu boleh hamil jika suami hanya menggesel zakar dan pancut di luar vagina dan kurang dari 1 jam si isteri membasuh bekas air mani suami yang terkena vagina tersebut?Air mani yg terkena itu pula dalam kuantiti yg sedikit”.

 

Secara tepatnya sukar untuk mengagak kebarangkalian seseorang wanita akan hamil jika melakukan inzal. Ini kerana untuk persenyawaan berlaku, air mani yang mengandungi sperma haruslah masuk ke dalam rahim, walaupun dalam kuantiti yang kecil. Selain itu ketika persetubuhan berlaku, telur ovum haruslah telah dikeluarkan dari ovari, iaitu wanita itu haruslah berada dalam ovulasi.

 

Jika kedua-dua syarat ini tidak berlaku amat, terlalu rendah kebarangkalian bagi seorang wanita untuk hamil. Tetapi jika pada waktu itu wanita itu sedang dalam ovulasi dan sperma pada air mani yang dipancutkan di luar faraj, dapat memasuki vagina dan seterusnya ke dalam rahem, maka kebarangkalian untuk hamil mungkin ada.

 

Soalan kedua pula: “Adakah cara untuk mengelak si isteri dari mengandung kalau-kalau pancutan tersebut kerana saya bimbang ia boleh membuat si isteri hamil?Adakah ubat-ubatan atau makanan lain untuk mencegah mengandung dalam masa seminggu dari kejadian tersebut berlaku?”


Cara terbaik untuk mengelakkan kehamilan ialah dengan menggunakan alat atau pil pencegah kehamilan. Oleh kerana ia mempunyai kesan sampingan, maka wanita yang mahu menggunakannya harus mendapat nasihat dari doctor.

 

Cara termudah dan selamat ialah menggunakan kondom. Dengan cara ini si isteri mendapat kenikmatan persetubuhan (orgasm) dan si suami boleh mendapat kenikmatan yang sama dengan memancutkan air mani ke dalam faraj isteri.

 

Selain itu pasangan suami isteri haruslah belajar tentang hari kesuburan dan mengelakkan melakukan persetubuhan pada tempoh itu. Walau bagaimana pun cara ini sangat bahaya kerana kebanyakan kehamilan tidak dapat dihalang dengan cara ini.

 

Wallahu a’lam.

 

 

 

 

 

4 comments

 1. Saya teringat semasa di T5 tahun 1990 dulu, guru tuisyen Biology saya mengajar subject luar silibus iaitu kitaran kesuburan wanita. Kebetulan ketika itu saya memang minat sangat subjek berkenaan dan memang memasang cita-cita mahu menjadi pakar sakit puan.

  Kini saya tidak menjadi seorang doktor, hanya pakar sedikit hal kewangan.

  • Saya teringat semasa di T5 tahun 1990 dulu, guru tuisyen Biology saya mengajar subject luar silibus iaitu kitaran kesuburan wanita. Kebetulan ketika itu saya memang minat sangat subjek berkenaan dan memang memasang cita-cita mahu menjadi pakar sakit puan. Kini saya tidak menjadi seorang doktor, hanya pakar sedikit hal kewangan.

   Dr Zubaidi: Alhamdulillah, semoga tuan dapat menggunakan ilmu tuan untuk kebaikan ummah.

 2. Hamilkah jika bersetubuh memancut di luar faraj dan normalkah jika tarikh datang bulan selalu lambat dari tarikh sebelumnya

 3. Salam Dr,

  Adakah mungkin untuk perempuan mengandung jika hanya ada sentuhan luar. Tiada ejakulasi dan hanya air mazi semata-mata? Terima kasih

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: