BERAPA TINGGI ANAK KITA BILA DEWASA?

BERAPA TINGGI ANAK KITA BILA DEWASA?


Tiada cara yang terbukti bagi menganggarkan ketinggian anak kita apabila mereka besar nanti. Namun ada beberapa formula yang boleh digunakan sebagai panduan yang diberikan oleh pakar paediatrik dari Amerika Syarikat, Dr Jay L. Hoecker.

Cara pertama:


• Tambahkan ketinggian ibu dan ayah dalam sentimeter.


• Tambahkan 13 sentimeter (anak lelaki) dan kurangkan 13 sentimeter (anak perempuan).


• Bahagi dua untuk mendapat anggaran ketinggian anak kita bila dewasa.

Cara lain adalah dengan menggandakan dua kali ketinggian anak kita pada usia dua tahun (jika lelaki) atau pada usia 18 bulan (jika perempuan).

Walau bagaimanapun, kita kena ingat ketinggian anak kita bergantung pada faktor genetik, pemakanan dan persekitaran (terutaman aktiviti fizikal). Kanak-kanak juga membesar dengan kadar yang berbeza, ada yang cepat membesar dan ada yang lambat membesar.

Jika kita risau dengan tumbesaran anak kita, berbincanglah dengan doktor. Atau catatkan graf tumbesaran anak kita mengikut carta pertumbuhan fizikal yang standard, dan pastikan tumbesaran mereka mengikut umur anak-anak kita.

Semoga bermanfaat.

#HealthDrZubaidi

[IKLAN]

Tingkatkan daya tahan anak anda terhadap sebarang jangkitan dengan Immuneedz. Ia tablet kunyahan Vitamin C, Vitamin D dan Zink dalam perisa laici strawberi. Sila klik pada gambar di bawah:

Leave a Reply

error: Content is protected !!