Benarkah saya hamil sebelum nikah?

UPT 2

 

“Assalamualaikum doctor, saya berumur 32 thn. Saya baru sahaja bernikah pada bulan November 2013. Masalah saya, kitaran haid saya pada setiap bulan akan lewat 7 ke 8 hari setiap bulan. Pada bulan oktober hari pertama haid saya pada 23 haribulan dan saya jangkakan saya akan datang haid pada 30 november atau 1 disember tetapi saya tak datang haid.

 

Saya telah buat pemeriksaan doktor dan saya telah di sahkan mengandung. Masalahnya doktor tersebut tidak dapat mengagak berapa minggu kandungan saya dan mengatakan saya mengandung sebelum nikah walhal sebelum saya bernikah saya tidak pernah melakukan persetubuhan.

 

Boleh doktor jelaskan masalah saya, saya tidak tahu macam mana nak jelaskan pada keluarga saya. Terima kasih.”

 

 

Wa alaikum mus salam. Saya faham perasaan puan dan saya sangat simpati atas kekeliruan ini.

 

Saya tidak dapat memberikan banyak pandangan kerana maklumat yang puan berikan terlalu ringkas.

 

Puan telah melakukan pemeriksaan doktor dan saya telah disahkan hamil, malangnya doktor tidak dapat mengagak usia kehamilan puan. Malah mengatakan puan hamil sebelum nikah.

 

Saya mengagak bahawa puan melakukan pemeriksaan UPT dan ultrasound bagi mengesahkan kehamilan puan.

 

Jika puan melakukan ujian-ujian ini terlalu awal, selalunya kekeliruan akan berlaku, lebih-lebih lagi jika doctor yang memeriksa gagal menerangkan masalah sebenar.

 

Saya ada menulis mengenai masalah kekeliruan di mana pemeriksaan UPT menunjukkan tanda positif, tetapi sebenarnya wanita itu tidak hamil.

 

Boleh baca di https://drzubaidi.com/blog/?p=1107

 

Ekstrak Kacip Fatimah (EKF) keluaran UTM bukanlah pil hormone. Ia adalah suplemen yang menggalakkan keseimbangan hormone.

EKF sangat disyorkan kepada wanita bujang/berkahwin yang mempunyai masalah dengan kitaran haid, keputihan keterlaluan/berbau, sebagai selusuh (ambil selepas minggu ke-38 kehamilan) dan selepas bersalin atau keguguran.

 

Wallahu a’lam.

 

IKLAN

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak, saya mencadangkan suplemen , selain dari vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM di http://needsvenue.com.my

Untuk pembelian Kacip Fatimah formulasi IBD UTM menggunakan kad kredit, sila klik di bawah:

[KLIK]
Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

 

 

 

 

 

 

Bagi individu yang mengalami parut dan kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Leave a Reply

error: Content is protected !!