Advertorial
Home » Koleksi Artikel » Bina Keluarga » Benarkah Masalah Kesuburan Berpunca dari Wanita?

Benarkah Masalah Kesuburan Berpunca dari Wanita?

BENARKAH MASALAH KESUBURAN BERPUNCA DARI WANITA?

“Salam doctor. Saya berumur 32 tahun dan telah berkahwin selama 3 tahun tetapi belum dikurniakan zuriat. Apabila balik beraya, saya sangat tertekan kerana saya selalu ditanya tentang anak. Mertua saya menuduh saya mandul dan tidak subur, sedangkan anaknya yang kuat merokok, tidak pula dipersalahkan. Saya mohon pandangan doctor, Terima kasih”

 

WA ALAIKUM MUS SALAM

Apabila sepasangan suami isteri masih tidak mempunyai zuriat, selalunya isteri yang dipersalahkan.  Seolah-olah di pihak suami tiada masalah langsung.

Fakta sebenar menunjukkan bahawa dakwaan ini tidak benar.  Yang sebenarnya, lelaki juga menyumbang kepada masalah ketidaksuburan pasangan ini.

Kajian menunjukkan 40% dari masalah ketidaksuburan adalah berpunca dari kaum lelaki dan 40% lagi adalah wanita. 10 % disebabkan oleh kedua-dua lelaki dan perempuan dan 10% lagi tidak diketahui punca sebenar.

Rujuk: Hudson, B. (1987). The infertile couple. Churchill-Livingstone, Edinburgh.

Oleh itu jika pasangan yang berumur 30an tahun ke atas, telah berkahwin selama enam bulan dan gagal hamil, dinasihatkan agar segera mendapatkan pemeriksaan kesuburan bagi lelaki dan wanita.

Bagi meningkatkan kualiti sperma saya mencadangkan mengamalkan suplemen Proxeed Plus.

Info lanjut di https://www.facebook.com/ProxeedPlusMalaysia.

Wallahu a’lam.

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak, saya mencadangkan suplemen, selain dari vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM dan vitamin E Tocotrienols di http://needsvenue.com.my

Bagi individu yang mengalami kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: