benarkah bahaya memakan nenas ketika hamil?

BENARKAH BAHAYA MEMAKAN NENAS KETIKA HAMIL?
“Salam doktor. Baru-baru ini saya keguguran pada usia kehamilan 12 minggu selepas saya memakan seulas nenas. Benarkah nenas boleh menyebabkan keguguran? Terima kasih”
 
 
WA ALAIKUM MUSSALAM
 
Nenas merupakan buah tropika yang kaya fiber, mineral dan vitamin C. Ia juga mengandungi mineral manganese yang merupakan mineral penting untuk kesehatan tulang, otot dan saraf tubuh.
 
 
Namun begitu ,wanita yang hamil harus berhati-hati ketika memakan nenas terutama wanita masih berada di awal kehamilan. Keguguran boleh berlaku hanya kerana memakan seulas buah nenas.
 
 
Walaupun tidak semua wanita akan mengalami masalah ini, namun banyak kes keguguran berlaku terutama pada wanita yang sensitif dan mempunyai “rahem yang tidak kuat”.
 
 
Terdapat banyak manfaat dan juga kemudaratan apabila mengambil nenas ketika hamil.
 
 
Antaranya:
 
1. Jika dimakan selepas berusia 38 minggu, nenas membantu proses kelahiran. Ini kerana nenas mengandung enzim bromelain yang dikatakan dapat melembutkan pangkal rahem (servik) dan menyebabkan pengecutan otot-otot rahem. Ini akan mempercepatkan proses kelahiran.
 
 
Belum banyak kajian sains yang menyokong fakta ini.
 
 
2. Memakan nenas juga membantu seorang wanita menjadi lebih tenang semasa hamil, terutama bagi wanita yang sering dilamun rasa resah terhadap kehamilannya. Ini kerana nenas mengandungi mempunyai kandungan vitamin dan flavonoid yang dipercaya dapat membantu memberikan ketenangan (kesan anxiolytic).
 
Namun memakan nenas juga dikatakan boleh menyebabkan keguguran. Jadi harus ditimbangkan sama ada seorang wanita yang hamil berada dalam keresahan itu perlu mengambil nenas atau tidak.
 
 
3. Bagi mereka yang masih berada dalam usia awal dan pertengahan kehamilan, saya mencadangkan mengelakkan pengambilan nenas. Ia boleh merangsangkan pengecutan otot rahem, dan seterusnya menyebabkan keguguran. Bayi juga boleh dilahirkan secara pramatang.
 
Tidak banyak kajian sains membuktikan hal ini.
 
Oleh itu berhati-hati apabila seorang wanita memakan nenas ketika hamil. Orang lain memakan nenas mungkin tidak mengalami apa-apa kemudaratan, tidak bermakna kita selamat memakannya.
 
 
Jika mahu memakan nenas juga, ambillah dalam kadar yang sedikit. Jika mengalami rasa sakit perut dan pendarahan, terus berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut.
 
 
Semoga bermanfaat.
 
#sayasedanghamilDrZubaidi
Bagi wanita yang mengalami keguguran atau selepas melahirkan anak, saya mencadangkan mengambil Ekstrak Kacip Fatimah bagi merawat luka pada rahem dan faraj akibat keguguran. 
Ambil satu biji kapsul pagi dan petang dengan segelas air kosong. Boleh diambil bersama Vitamin C dan Vitamin E.

Leave a Reply

error: Content is protected !!