Advertorial
Home » Koleksi Artikel » Kehamilan » Bahaya Bau Petrol pada Wanita Hamil

Bahaya Bau Petrol pada Wanita Hamil

wanita hamil petrol kiosk

Wanita hamil yang kerap terdedah dengan pencemaran udara tahap tinggi mempunyai kemungkinan dua kali ganda untuk mendapat anak yang mengalami autism.

Banyak kajian saintifik mendapati wanita yang terdedah kepada bau dari minyak petrol yang mengandungi plumbum di udara mempunyai kemungkinan dua kali ganda untuk mempunyai anak yang menghadapi masalah autism.

Selain itu ia boleh menyebabkan keguguran di kalangan wanita yang hamil pada awal usia kehamilan.

(rujuk: Golub, Mari S., ed. (2005). “Summary”. Metals, fertility, and reproductive toxicity. Boca Raton, Fla.: Taylor and Francis. p. 153. ISBN 978-0-415-70040-5).

Selain dari petrol, saya nasihatkan juga wanita yang hamil supaya mengelakkan aktiviti yang berkaitan dengan sumber plumbum yang lain.

Antaranya:

1. Air minuman yang dicemari plumbum. Plumbum boleh mencemari air jika ia melarut daripada paip lama.

2. Jika anda tinggal di rumah lama, ada kemungkinan terdapat paip plumbum di dalam bangunan itu. Biarkan air paip mengalir selama beberapa minit sebelum anda mengisi gelas atau cerek, atau gunakan penapis air.

3. Jangan guna air terus daripada paip untuk minuman atau untuk memasak, sebaliknya gunakan penapis air.

4. Hobi seperti membuat seramik, barang kemas, pencetakan, elektronik, peniupan kaca atau tingkap kaca berwarna.

5. Membuang cat lama semasa menghias rumah. Cat lama mungkin mengandungi plumbum.

6. Menggunakan gelas kristal berplumbum atau pinggan seramik yang disadur dengan plumbum (biasa terdapat pada pinggan lama atau yang diimport).

Wallahu a’lam.

[IKLAN]

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak, saya mencadangkan suplemen, selain dari vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah dan Natrieo di http://needsvenue.com.my

Bagi individu yang mengalami kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: