Advertorial
Home » Koleksi Artikel » Kehamilan » ASHERMAN’S SYNDROME: Lekatan Dinding Rahim

ASHERMAN’S SYNDROME: Lekatan Dinding Rahim

Lekatan dinding rahim

Saya masih ingat bagaimana resahnya seorang ibu muda yang baru mempunyai seorang anak. Oleh kerana dia tidak bersedia untuk menerima ‘rezeki’ kedua, maka kandungan kehamilannya digugurkan beberapa bulan yang lalu.

Apa yang merungsingkan beliau ialah walaupun setelah 3 bulan menjalankan proses pengguguran itu dengan menggunakan teknik D&C, dia masih lagi merasakan sakit di bahagian ari-ari (suprapubic) dan haidnya tidak menentu.

Dan yang lebih merunsingkan lagi, setelah mendengar kata-kata dari rakan-rakannya, dia sering bertanya “mampukah dia mengandung semula selepas ini?”

Berlainan pula dengan seorang lagi wanita muda yang mempunyai tiga orang anak. Masalahnya bermula setelah anaknya yang terakhir berumur 10 tahun itu semakin membesar. Beliau terasa sunyi dan dan mahukan seorang lagi anak.

Masalah beliau ialah beliau selalu keguguran semasa kehamilan apabila umur kehamilan mencecah 2 bulan. Beliau telah mengalami tiga kali keguguran secara spontaneous. Semuanya berlaku akibat D&C yang pernah dilakukan empat tahun lalu.

Apakah semua simptom seperti haid tidak teratur, keguguran kehamilan (miscarriages) berulang kali dan sakit di kawasan ari-ari (suprapubic) adalah berkait rapat dengan prosedur D&C yang pernah mereka lakukan?

Jika ianya benar, apakah peluang untuk kehamilan yang akan datang?

Bagaimana lekatan (adhesion) ini berlaku?

Lekatan pada rahim seperti ini dinamakan Asherman Syndrome, dan ianya tidak berlaku pada rahim yang normal.

Ia selalunya berlaku pada rahim yang sedang mengandung. Pada ketika itu rahim berada dalam keadaan yang amat fragile akibat kesan daripada hormone Progestrone.

Dalam keadaan biasa, rahim mempunyai ruang lompang yang dikenali sebagai uterine cavity, diselaputi oleh satu lapisan tisu yang dikenali sebagai endometrium.

Lapisan ini mempunyai sifat untuk bertindakbalas dengan pantas terhadap trauma atau kecederaan. Ia akan membaiki sendiri  (self-repairing) dengan mudah. Selain itu, sifat endometrium itu sendiri yang sentiasa tanggal (shed off) setiap bulan apabila tidak persenyawaan berlaku mengakibatan pendarahan haid.

Kebanyakan kes begini berlaku berkaitan dengan prosedur D&C berlaku pada rahim yang mengandung pada usia kehamilan antara 12 dan 20 minggu.

D&C biasanya dilakukan untuk mengeluarkan janin bayi yang telah mati setelah berlaku keguguran kehamilan, atau menggugurkan bayi dengan sengaja.

Kecedaraan dan trauma pada dinding rahim yang sedang mengandung menyebabkan radang (inflammation) yang teruk pada dinding rahim. Apabila proses penyembuhan berlaku, ianya menyebabkan parut (scarring). Akhirnya kedua-dua dinding rahim akan melekat antara satu sama satu dengan yang lain.

Ramai doktor mengakui bahawa kelekatan dinding rahim biasanya disebabkan oleh rawatan surgical procedur (sebagai contoh D&C) pada rahim ketika mengandung, terutama jika ada komplikasi jangkitan kuman, yang mana tidak dikesan dan tidak dirawat.

Ujian yang dilakukan

Asherman’s syndrome biasanya tidak memberikan tanda yang khusus. Ini bermakna jika seseorang wanita mengalami kitaran haid yang tidak menentu di samping selalu keguguran, sakit suprapubic dan pernah menjalani proses D&C, kemungkinan besar dinding rahimnya telah melekat, lalu keadaan ini dinamakan Asherman’s syndrome.

Pemeriksaan gynaecology iaitu pemeriksaan pelvik yang rutin mungkin tidak akan memberikan apa-apa tanda, selalunya ianya didapati normal.

Ujian yang biasa dijalankan dinamakan hysterosalpingogram, di mana ujian X-ray pada rahim yang telah disuntikkan pewarna (dye) agar imej x ray akan menunjukkan sama ada dinding rahim itu melekat atau tidak.

Ujian hysteroscopy dilakukan dengan lebih baik apabila kamera dimasukkan ke dalam rahim. Kali ini bukan imej x ray yang dilihat, tetapi imej yang lebih nyata dilihat keadaan dalam rahim tersebut.

Kemungkinan untuk hamil

Ramai yang musykil tentang kemungkinan untuk mengandung lagi. Ramai yang mencuba pelbagai produk MLM, ‘urutan menaikkan rahim’’ ‘bersengkak’ dan tidak kurang juga berjumpa bomoh dan mencuba jampi dan tangkal.

Walaubagaimanapun, pesakit yang mengalami Asherman’s syndrome boleh dirawat dengan melakukan pembedahan untuk membuang selaput yang menyebabkan kedua rahim itu melekat antara satu dengan yang lain.

Satu kajian telah dilakukan dan mendapati kira-kira 70-80% dari wanita yang tidak subur akibat penyakit Asherman’s syndrome ini berjaya mengandung setelah melakukan rawatan yang betul dan sempurna.

Namun begitu, faktor umur memainkan peranan dalam proses kehamilan semula walaupun setelah rawatan dan pembedahan dilakukan. Jika wanita itu berumur  35 tahun ke bawah, dirawat kemungkinan untuk mengandung ialah 66.6% berbanding dengan 23.5% jika wanita itu berumur 35 ke atas.

Maka saya juga menasihatkan para wanita supaya berhati-hati jika mengambil keputusan untuk melakukan D&C, terutamanya ketika mahu melakukan pengguguran tanpa sebab syarie dan perubatan. Pengguguran secara haram terutama di klinik bukan Islam yang kebersihan peralatannya diragui, boleh mengundang jangkitan kuman pada rahim yang sihat. Akibatnya bukan saja Asherman Syndrome tetapi pelbagai risiko perubatan yang bertandang.

Susunan : Dr Zubaidi Hj Ahmad (100710)

http://www.facebook.com/drzubaidi

4 comments

  1. Sgt berguna info ni.

  2. thanks doc…macam mana pulak jika usia kandungan yang bru nak mencapai 3 bulan tetapi tiada dengupan jantung bayi maka berlaku keguguran…akan tetapi xperlu d&c dan janin gugur sendiri?adakah perlu d&c?sebab haid saya teratur setiap bulan..

  3. A’kum Doktor.
    Sebelum ni saya prnah hamil 3 mnggu & mngalami pndarahan,pemeriksaan di hspital mndapati saya keguguran.
    Apabila slesai melakukan D&C dktor tlah memberitahu saya bahawa kandungan saya sebenarnya ‘kandungan anggur’ dimana janin tidak membesar mngikut usia kandungan saya.2 mnggu slpas itu saya tlah di masukkan smula ke hspital di sbabkan sakit berserta ngilu,pedih di dlam rahim setiap kali hndak duduk.Doktor tlah melakukan skop & mndapati rahim saya luka 1cm iaitu di tepi kiri & tngah rahim.Doktor tlah melakukan sedikit pmbedahan ditepi rahim dgan menampal luka di dlam rahim.Saya terlalu kecewa apabila dktor pakar mengatakan saya tidak boleh bersalin secara normal seumur hidup.Sekarang saya tlah mempunyai seorang anak perempuan(dilahirkan scara pmbedahan) berumur 3 tahun & saya ingin merancang kehamilan utk mndapatkan anak ke 2 secara normal.Pada pendapat doktor bolehkah saya bersalin secara normal?Saya terlalu brharap untuk melahirkan anak scara normal.Harap doktor dpat membantu.
    Terima Kasih

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: