APA PERBEZAAN ANTARA UBAT DRUG SINTETIK DENGAN SUPLEMEN?

APA PERBEZAAN ANTARA UBAT DRUG SINTETIK DENGAN SUPLEMEN?

 

Assalamualaikum. Saya ada penyakit kronik. Diabetes, hipertensi, kolestrol yang tinggi, gout. Umur awal 40an. Sekarang saya diberikan pelbagai jenis. Namun ada kalanya ia terkawal dan ada kalanya ia tidak terkawal. Saya berminat untuk mengambil suplemen. Apa pendapat doktor?

Waalaikumussalam.

Saya tidak menggalakkan tuan menghentikan pengambilan ubat sintetik dan mengganti sama ada suplemen atau herba, walaupun terdapat kesan sampingan pengambilan ubat sintetik yang diambil dalam jangka masa yang panjang.

Banyak punca masalah penyakit kronik yang tidak terkawal. Antaranya tidur yang tidak mencukupi, stress, tidak melakukan aktiviti fizikal yang bersesuaian dan tidak cukup minum air.

Cuba periksa samada tuan telah mengelakkan faktor-faktor ini.

Boleh mengambil suplemen dalam bentuk vitamin, mineral dan antioksidan sebagai rawatan tambahan. Jika penyakit sudah bertambah terkawal, mungkin doktor akan mengurangkan dos yang diberikan.

Ubat Sintetik dan Suplemen mempunyai perbezaan yang penting dalam penggunaan dan sifat mereka. Berikut adalah beberapa perbezaan antara keduanya:

1. Ubat Sintetik:

  • Asal : Ubat-ubatan sintetik dihasilkan secara makmal melalui proses kimia. Mereka tidak berasal dari sumber semula jadi seperti tumbuhan atau herba.
  • Bahan Aktif: Ubat sintetik mengandungi bahan aktif yang telah dihasilkan secara sintetik. Bahan aktif ini sering kali dikenalpasti dan diasingkan untuk memastikan kesan yang diingini dan mengurangkan kesan sampingan.
  • Kualiti dan Kuantiti: Penghasilan ubat sintetik memastikan kualiti yang terjamin, kesan yang spesifik, dan kuantiti yang mencukupi untuk memenuhi permintaan pesakit.
  • Kelebihan: Ubat sintetik membolehkan dos yang standard dan konsisten, serta meminimumkan variasi dalam kandungan bahan aktif.

2. Suplemen:

  • Asal: Suplemen biasanya berasal dari sumber semula jadi seperti vitamin, mineral, atau herba. Mereka tidak dihasilkan secara sintetik.
  • Bahan Aktif: Suplemen mengandungi bahan-bahan yang terdapat secara semula jadi. Contohnya, vitamin C dalam suplemen asid askorbik berasal dari buah-buahan atau sayur-sayuran. Namun begitu ada juga yang dihasilkan dalam makmal dalam bentuk sintetik.
  • Tujuan: Suplemen digunakan untuk melengkapkan kekurangan nutrien dalam diet atau untuk tujuan kesihatan tertentu. Kurang kesan sampingan berbanding dengan ubat sintetik.
  • Kekurangan: Suplemen mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk merawat dan lebih sesuai digunakan sebagai langkah pencegahan.

Jadi, ubat sintetik yang dihasilkan dengan teknologi terkini untuk memastikan kesan yang spesifik, kualiti yang terjamin, dan kuantiti yang mencukupi, manakala suplemen lebih berfokus pada sumber semula jadi dan keperluan nutrien.

 

Semoga penjelasan ini membantu! 🌿💊

 

Jika berminat mendapatkan konsultasi 20 minit bersama Dr Zubaidi, boleh klik di link :

https://needsvenue.onpay.my/order/form/20mindrz

 

Leave a Reply

error: Content is protected !!