AJARKAN ANAK MAKANAN YANG SIHAT DAN SEDERHANA

Sistem pemakanan kita semakin tersasar. Cuba kita perhatikan. Kita ajarkan (tanpa kita sedari) anak-anak kita makanan yang mempunyai tinggi nilai karbohidrat ringkas, lemak trans (transfat) dan tiada sayur (dan buah).

Ada yang membeli makanan di restoran segera setiap hari tanpa rasa bersalah. Sepatutnya kita berikan makanan yang bernutrisi pada anak-anak. Kita patut belajar sikit untuk kebaikan kesihatan anak-anak.

Jika kita memberikan mereka makan sebegini setiap hari mungkin, anak kita akan mengalami masalah penyakit metabolik seperti diabetes, hipertensi, tinggi kolesterol jahat dan tinggi asid urik (gout) selepas 10-15 tahun.

Selepas 5-10 tahun mengalami masalah metabolik, mereka mungkin pula mengalami komplikasi serangan jantung, stroke atau kegagalan ginjal.

Oleh itu menjadi tugas kita, bukan hanya menyediakan makanan, tetapi mengajar dan melatih mereka untuk makan makanan yang sihat.

Jadi apa makanan yang sihat? Saya ada kongsikan dalam TikTok dan saya akan sebutkan semula di sini.

Pertama pilih makanan yang bukan ‘makanan berproses’ (processed food). Makanan ini adalah makanan yang telah disediakan dan ditinkan. Sediakan makanan sendiri, lebih baik.

Kedua pilih makanan yang tidak mempunyai nilai karbohidrat ringkas yang tinggi (seperti gula pasir, nasi putih, dan kuih muih dari produk tepung putih). Cuba latih makan beras rebus, beras perang atau beras basmati. Kuih muih bolehlah bagi sesekali sebagai kudapan petang dan gantikan dengan buah yang banyak fiber seperti buah jambu batu, buah pisang, buah epal atau buah betik. Kekacang pun bagus seperti kacang gajus, kacang walnut atau kacang kuda.

Ketiga pilih makanan yang yang mempunyai nilai GI yang rendah. Berikan lebih banyak protein sihat dan lemak sihat. Pilih karbohidrat berserat mempunyai banyak serat kerana nilai GI yang rendah. Kadang kala disebut juga sebagai karbohidrat kompleks.

Keempat galakkan mereka minum air kosong, berbanding dengan air manis. Boleh minum air buah tanpa gula dan kekalkan seratnya.

Kelima galakkan ambil protein sihat dari tumbuh-tumbuhan seperti soya dan kacang. Sesekali ambil telur, seafood, ikan dan daging merah secara bersilih ganti. Jangan makan ayam atau daging merah setiap hari.

Yang terakhir, ajarkan mereka ambil minyak sihat seperti minyak zaitun dan minyak kelapa. American Heart Association mencadangkan pengambilan minyak sihat ini sebanyak 10-15% dari nilai kalori. Jadi ambil 2-4 sudu besar mengikut keperluan tenaga.

Saya sendiri ambil minyak zaitun OLIVIE dua sudu setiap pagi dan malam untuk kesihatan dan tenaga saya.

Makan tidak perlu makanan yang sukar disediakan. Jadikan makanan seperti ini sebagai makanan istimewa sesekali dihidangkan dalam seminggu.

Saya tunjukkan contoh menu mudah.

Semoga bermanfaat.

#HealthDrZubaidi
#PemakananSihatDrZubaidi

Check Also

JANGKITAN INFLUENZA DI KALANGAN KANAK-KANAK

Tadi dapat berbual dengan seorang sahabat doktor yang bertugas di Jabatan Kecemasan salah satu hospital …

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: