Adakah proses induksi kelahiran selamat?

PROSES INDUKSI KELAHIRAN, ADAKAH IA SELAMAT?

“Salam doktor, saya sedang hamil 39 minggu. Menurut doktor jika tiada rasa sakit untuk hamil, berkemungkinan saya akan diinduksi proses kelahiran. Adakah ia selamat. Mohon pencerahan, terima kasih”

WA ALAIKUM MUS SALAM

Salah satu soalan yang sering ditanya kepada saya semasa bekerja di wad persalinan (obstetric), iaitu soalan yang sama juga ialah adalah proses induksi kelahiran selamat? Tidakkah ia mengganggu proses kelahiran yang normal?

Induksi kelahiran adalah proses permulaan kelahiran yang dibantu olrh doktor dengan beberapa kaedah dan ubat, agar selepas itu proses kelahiaran yang normal (dengan rahem mengecut) dapat dapat bermula.

Tujuan proses induksi kelahiran ini, agar bayi yang masih dalam rahem cepat dikeluar setelah ia matang (lebih 38 minggu) dan mengelakkannya daripada mengalami masalah. Dengan itu pembedahan ceserean secara tiba-tiba (emergency) dapat di elakkan.

Oleh itu proses induksi kelahiran harus dilakukan atas sebab kesihatan yang difikirkan perlu untuk mengelakkan masalah pada ibu dan anak.

Ia adalah proses yang selamat.

Salah satu cara mempercepatkan proses kelahiran secara semulajadi ialah dengan mengamalkan suplemen Ekstrak Kacip Fatimah keluaran UTM pada usia kehamilan 38 minggu.

Wallahu a’lam.

 

 

IKLAN

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak, saya mencadangkan suplemen, selain dari vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM dan vitamin E Tocotrienols di http://needsvenue.com.my

 

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

Leave a Reply

error: Content is protected !!