Advertorial
Home » Koleksi Artikel » Bina Keluarga » Waktu Tidur mempengaruhi Kesuburan

Waktu Tidur mempengaruhi Kesuburan

woman sleep

 

Berbagai cara yang boleh dilakukan oleh wanita meninggikan peluangnya untuk hamil. Salah satunya dengan tidur yang cukup selama tujuh sampai lapan jam setiap malam dan bangun tidur dalam waktu yang sama setiap hari.

 

Ahli sains yang membuat kajian memberitahu bahawa dalam tubuh manusia ada “biological clock” yang mengawal hormone reproduksi secara teratur.

 

Hanya tidur yang cukup daan bangun pada waktu yang sama dapat membantu “biological clock” ini mengawal pengeluaran hormone wanita dan secara tidak langsung akan meninggikan kemampuan wanita itu untuk hamil.

 

Dalam satu kajian di Inje University di Korea Selatan, mendapati bahwa perempuan yang tidur teratur selama 7-8 jam setiap hari, akan lebih cepat hamil dibandingkan perempuan yang tidur tak teratur setiap harinya.

 

Kajian yang melibatkan seramai  656 wanita di Korea Selatan juga menunjukkan bahawa wanita yang tidur meleibihi 9 jam sehari juga sukar untuk hamil.

 

Menurut Dr Hyan Shim dari klinik kesuburan di Hwasung, Korea Selatan, terlalu banyak tidur juga meningkatkan kadar hormon prolaktin yang diketahui boleh mengganggu kesuburan.

 

Sementara wanita yang terlalu sedikit tidur mempunyai hormon stres seperti kortisol yang tinggi, juga memberikan  kesan negative pada kesuburan.

 

Saya mencadangkan bagi wanita yang agak sukar untuk hamil, atau yang telah mencuba melebihi 2 tahun untuk hamil dan belum berjaya agar memastikan mereka cukup rehat dan tidur.

 

Memastikan cukup tidur dan bangun pada waktu yang tetap adalah usaha untuk  cepat hamil.

 

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak tetap, saya mencadangkan menggunakan suplemen Ekstrak Kacip Fatimah.

Maklumat lanjut boleh layari di https://www.facebook.com/EkstrakKacipFatimah

 

Artikel ini tidak dibenar ulang siar atau dikongsikan tanpa kebenaran kami untuk tujuan komersial.

 

Wallahu a’lam.

 

IKLAN

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak, saya mencadangkan suplemen , selain dari vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM di http://needsvenue.com.my

Untuk pembelian Kacip Fatimah formulasi IBD UTM menggunakan kad kredit, sila klik di bawah:

[KLIK]

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

 

 

 

 

 

 

Bagi individu yang mengalami parut dan kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: