Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Waktu sesuai untuk scan jantina bayi dalam rahem

Waktu sesuai untuk scan jantina bayi dalam rahem

ultrasound 2

“Salam doktor. Saya ingin bertanya bila waktu yang sesuai untuk mengenal pasti jantina bayi dalam rahem. Terima kasih atas pencerahan”

WA ALAIKUM MUS SALAM

Ramai ibubapa sangat berminat untuk mengetahui jantina bayi mereka yang dalam rahem. Masa yang sesuai untuk melakukan scan ialah minggu ke-20. Itu pun bergantung kepada kemahiran doktor yang melakukan scan, mesin ultrasound yang digunakan dan posisi bayi dalam rahem.

Pada usia kehamilan 20 minggu, perbezaan antara lelaki dan perempuan menjadi lebih jelas dan lebih mudah dikesan kerana cecair ketuban yang banyak.

Jantina seorang bayi lebih mudah dikesan apabila kedudukan tapak kakinya tidak terletak di tengah kelengkangnya, keran aiakan melindungi alat kelamin bayi itu.

Terlalu sukar bagi menentukan jantina bayi di awal kehamilan kurang 20 minggu kerana secara amnya walau secara genetik, jantina bayi ditetapkan semasa persenywaaan, namun semasa perkembangan awal embrio, semua bayi yang masih kecil kelihatan sama.

Kualiti sperma dapat ditingkatkan dengan mengamalkan suplemen Proxeed Plus. Info lanjut di https://www.facebook.com/ProxeedPlusMalaysia

Wallahu a’lam

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: