Advertorial
Home » Koleksi Artikel » Kehamilan » Tip Untuk Anak Sihat dan Bijak dalam Rahem

Tip Untuk Anak Sihat dan Bijak dalam Rahem

TIP UNTUK ANAK SIHAT DAN BIJAK SEJAK DALAM RAHEM

 

Pendidikan anak-anak seharusnya bermula ketika mereka masih di dalam rahem. Oleh itu jika kita inginkan anak yang bijak seharusnya dimulai pendidikan seawal seorang ibu disahkan hamil.

Pendidikan di awal kehamilan bukan saja membentuk kerangka fizikal otak mereka tetapi membentuk jiwa dan spiritual mereka yang mantap.

Dalam satu artikel yang bertajuk “Proses Kejadian Janin dan Peniupan Roh” oleh Ustaz Abu Anas Madani menyatakan bahawa “Yang sahihnya roh akan ditiupkan selepas 40 hari pertama dari umur janin bukan sebelumnya dengan yakin.”

Ini bersesuaian dengan mana-mana kajian saintifik bahawa pergerakan jantung (tanda bayi bernyawa) bermula seawal enam minggu selepas disenyawakan.

Jadi pendidikan juga harus berumur sebaik saja bayi ditiupkan roh (mula bernyawa).

Apakah pendidikan yang harus diberikan pada tahap ini? Ibu dan ayah harus banyak berkomunikasi secara baik sesama sendiri dan bersama ‘anak dalam rahem’.

Pertama, ia harus dimulakan dengan pemberian nama yang baik untuk anak. Pemberian nama yang baik ibarat doa dari ibubapa. Nama yang baik (setelah mendapat nasihat dari ibubapa dan agamawan), harus difikirkan sebaik si ibu hamil. Pertimbangkan beberapa nama. Pilihlah yang sesuai.

Kedua, sering berkomunikasi dengan anak dengan bercakap-cakap sambil mengusap perut. Kata-kata yang baik, nada yang lembut disertai dengan perbuatan berkasih sayang, seperti gerakan mengusap akan memberikan isyarat bahawa ibubapa sangat menyangi anak dalam rahem.

Gunakan bahasa yang indah, nada yang lembut dan usapan kasih sayang. Biar anak dalam rahem tahu ibubapa mereka menyayangi.

Ketiga, bagi si ayah yang mungkin sibuk bekerja atau tidak berada di sisi ibu yang hamil, boleh cuba bercakap dengan anak dalam rahem juga. Cuba bercakap melalui henfon dan si ibu merapatkan henfon tersebut dekat dengan abdomen. Biarkan seolah-olah si ayah berada di sisi dan bercakap dengan anaknya. Getaran suara si ayah akan sampai kepada anak dalam rahem.

Keempat, banyakkan mendengar bacaan Al-Quran sama ada dengan membaca sendiri atau mendengarnya dari siaran yang dirakam di komputer, radio  atau di kereta. Ini akan memberikan ketengan pada anak dan si ibu.

Si ayah juga boleh membacakan ayat-ayat Al-Quran ketika  solat berjemaah dengan si ibu. Atau membaca bersama-sama dengan si ibu pada bila-bila masa.

Kelima, wujudkan suasana harmoni dalam keluarga. Jauhi pertengkaran. Kawal emosi kketika marah. Jangan naikkan nada suara jika keadaan tidak perlu.

Keenam, makan makanan yang bernutrisi. Makanan yang bernutrisi adalah makanan yang memenuhi keperluan ibu dan anak. Ini akan membina kerangka otak yang sihat di samping mampu memahami pendidikan yang diberikan dengan lebih baik.

Jadi dalam tempuh kehamilan, harus meningkatkan pengambilan makanan yang sihat dan seimbang.

Pastikan dapat makanan yang ada karbohidrat kompleks (yang tidak berproses) seperti sayur-sayuran, protein yang sihat seperti ikan, daging, susu dan dapatkan juga minyak atau lemak sihat seperti avokado, minyak zaitun dan buah zaitun itu sendiri yang mengandungi antioksida yang banyak dan unsaturated fatty acid.

Cuba amal kekacang seperti buah badam, kacang kuda yang direbus, almond dan banyak lagi jenis kekacang sebagai makanan ringan untuk kudapan.

Elakkan makanan berproses yang banyak pewarna, perasa dan pengawet. Minum air secukupnya.

Jika mahukan sesuatu yang manis, dapatkannya secara segar dan natural seperti potongan buah-buahan, madu, gula kabong dan jus yang diperah segar.

Pastikan juga apa yang kita makan dan minum adalah sesuatu yang halal, toiyyib dan tidak membazir.

Minum air kosong secukupnya bagi meningkatkan daya tahan dan tahan. Air sangat penting untuk menjana tenaga yang banyak diperlukan.

Bila masuk pertengahan usia kehamilan, boleh ambil minyak zaitun, kurma atau delima bagi memudahkan proses kelahiran. Jangan lupa berdoa kerana Allah yang akan permudahkan segala urusan kita.

Saya memilih minyak zaitun OLIVIE sebagai sumber tenaga dan meningkatkan kesihatan diri saya.

Semoga bermanfaat.

-Dr Zubaidi Hj Ahmad

Dalam Ilmu Perubatan Melayu Silam, wanita yang baru melahirkan anak dicadangkan mengambil  Ekstrak Kacip Fatimah dikatakan dapat mengecutkan rahem ke saiz asal dan merawat kecederaan dalaman semasa melahirkan anak.  Mereka juga digalakkan diambil bersama vitamin C dan vitamin E.

IKLAN

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

Vitamin E keluaran Sime Darby Malaysia

Boleh juga dapatkan Ekstrak Kacip fatimah dan Vitamin E dari wakil-wakil kami.

Boleh klik pada bendera negeri tuan. http://needsvenue.com.my/Reseller/

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: