Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Tip memilih tuala wanita

Tip memilih tuala wanita

TIPS MEMILIH TUALA WANITA

 

Biosilk-8x

“Minta Dr terangkan tips pemilihan tuala wanita yang selamat dan perkara yang tidak diketahui disebalik tuala wanita yang dijual dipasaran sekarang?”

 

Tuala wanita yang dijual secara komersial adalah selamat digunakan.  Pemilihan tuala wanita bergantung pada keperluan bagi setiap wanita. Ia berbeza dari satu individu kepada individu yang lain, bergantung kepada kitaran haid mereka, dan saiz tubuh.

 

Jadi tuala wanita dipilih berdasarkan 3 faktor utama iaitu kadar serapan, bentuk dan saiznya,  dan ketebalan tuala wanita itu.

 

Semakin tebal tuala wanita itu, semakin tidak selesa digunakan. Ketebalannya tidak menggambarkan ia cepat menyerap dan menyimpan darah. Ada tuala wanita yang bersaiz nipis tetapi mampu menyerap dengan cepat dan menyimpan banyak darah. Ia bergantung kepada bahan yang digunakan dan selalunya lebih mahal.

 

Tuala wanita yang lebih tebal selalunya lebih murah dan ia tidak semestinya dapat menyimpan darah yang banyak. Namun wanita boleh memilih tuala yang lebih nipis dan murah jika menghampiri hari terakhir haid, kerana pada masa tersebut hanya sedikit darah haid yang keluar.

 

Bentuk  dan saiz tuala wanita bergantung kepada waktu digunakan. Tuala wanita untuk kegunaan waktu malam selalunya lebih besar dan mempunyai “sayap” bagi menyimpan darah pada waktu yang lama semasa tidur dan mengelakkan kebocoran, berbanding dengan tuala wanita yang dignakan semasa siang. Pantyliner pula digunakan pada hari-hari terakhir haid kerana ia lebih nipis.

 

Tuala wanita yang bersayap sebenarnya bertujuan bagi mengelakkan kebocoran dan ia mengekalkan posisi tuala wanita itu.

 

Jadi belilah tuala wanita mengikut keperluan masing-masing.

 

wallahu a’lam

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak,  saya mencadangkan suplemen , selain dari vitamin C dan E.  Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM atau keluaran FRIM (diabetic-friendly) di http://needsvenue.com.my

Bagi lelaki yang mengalami masalah kualiti sperma, saya mencadangkan suplemen Proxeed Plus.  Info lanjut di https://www.facebook.com/ProxeedPlusMalaysia

Bagi individu yang mengalami parut dan kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream  Labicea Revitalizing Moisturizer.  Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

EKSTRAK KACIP FATIMAH

PROXEED PLUS

LABICEA REVITALIZING MOISTURIZER

 

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: