Advertorial
Home » Tag Archives: ubat turun darah

Tag Archives: ubat turun darah

Tidak datang haid selepas melahirkan anak, amalkan majun dan ubat turun darah

  As salam mu alaikum doctor, Untuk pengetahuan doktor sebelum ini kitaran haid saya normal. Selepas kelahiran anak pertama saya mengamalkan makjun untuk mencegah kehamilan dan merancang keluarga. Pada bulan Julai yang lepas saya tidak lagi mengambil makjun kerana merancang untuk hamil semula. Pada bulan Ogos saya tidak mengalami haid dan pemeriksaan doctor mengesahkan saya tidak hamil, saya diberikan ubat turun haid. Pada pertengahan September, haid saya turun setelah memakan ubat itu.   Sebulan lepas itu pada 30/10 haid saya datang walaupun agak lewat. Selepas habis haid saya amalkan EKF dan haid saya pada bulan December masih belum datang. Sudah lewat 2 minggu.   Saya juga mengalami keputihan, rasa sakit pinggang dan sakit badan. Perut saya terasa buncit dan keras. Pemeriksaan UPT pada hari ke-5 miss period adalah  negative. Hari ... Read More »

Kitaran haid tidak menentu akibat majun

  “Assalamu alaikum doctor, saya mempunyai masalah tidak didatangi haid selepas berhenti makan ubat rancang kehamilan ( sejenis makjun ). Saya didatangi haid pada bulan 12.7.2013  dan pada bulan Ogos, saya tidak didatangai haid. Saya sudah membuat ujian UPT tetapi negatif. Selepas itu pada 15.09.2013 saya mengambil keputusan untuk berjumpa doktor dan meminta ‘ubat turun haid’ kerana saya tidak selesa dengan badan saya yang sakit-sakit, mungkin disebabkan oleh perubahan hormon.   Selepas makan ubat itu sebanyak 5 biji dan 5 hari saya didatangi haid selama 8 hari. Selepas pada itu saya masih lagi tidak didatangi haid sehingga 30.10.2013. Boleh saya tahu punca saya jadi macam itu. Sebelum ini, haid saya teratur. Untuk pengetahuan doctor, saya ingin untuk hamil lagi. Terima kasih”     Wa alaikum mus salam.   Punca masalah ... Read More »

Kitaran Haid tidak berjaya dirawat dengan Clomid dan Proglyluton

Salam Dr.. Saya mohon Dr dapat tolong saya bagaimanakah untuk saya mengetahui hari subur. Dari zaman remaja recycle period saya antara 35-45 hari.walaubagaimanapun, saya xpernah miss period. Saya telah berkahwin pada Feb 2012. Pada April 2012 doktor detect saya mengandung luar rahim.tiub sebelah kanan telah dibuang. selepas operation itu, period saya tidak datang 2-3 bulan.kadang2 saya terpaksa ambil ubat turun darah. Pada awal tahun 2013, saya mendapatkan rawatan di hospital pakar.doktor kata saya pcos melalui ujian darah. rahim saya pula jenis terbalik.lain2 semuanya ok. doktor beri rawatan dgn mkn ubat metaformin dan progyluton. dan baru2 ini saya diberikan clomid. Di sini saya berikan jadual period saya:   Bermula Jan, saya start makan progyluton. Start 25 Feb saya stop makan progyluton kerana doktor nak tgk cycle saya ok tak selepas mkn ... Read More »

Keluar tompokan darah selepas menggunakan EKF

      Assalamualaikum doc. Sy telah menggunakan ekf selama 20 hari. Sebelum kahwin period sy teratur.lepas 2,3 bulan berkahwin, sy x dtg haid selama 3 bulan.doc d klinik yg sy pegi bg sy ubat hormon, lpas seminggu lbih sy kluar haid slama 4 hari…tp malangnya, bulan seterusnya x dtg haid dah. So, sy tryla ekf. Spjg mkn ekf, ada sekali kluar tompokan coklat berbau darah. Esok xde dah. Hari ke 20 ni pula kluar cairan putih jernih, perut sy kembung dan asyik buang angin, letih asyik nak tertidur. Apakah tanda period sy dh normal? Atau jangkitan d V sy?   Terima kasih, smoga doc dpt membalas dan mnjawab mslh saya.   Dr Zubaidi Hj Ahmad: Wa alaikum mus salam. Biar saya ringkas masalah yang puan hadapi. 1.Puan mengalami masalah ... Read More »

Tidak Datang Haid Selama 6 Bulan

Saya menerima email dari seorang wanita, sekembalinya saya dari bercuti di Kuala Lumpur. Saya amat bersimpati dengan masalah yang beliau hadapi. “Salam, drzubaidi.. Saya ingin bertanya masalah saya. Saya telah berkahwin pada bulan Febuari 2011. Kali terakhir saya kedatangan darah haid pada bulan April 2011, selepas itu saya tidak mengalaminya sehingga sekarang. Saya sangat risau kerana sebelum ini saya tidak pernah mengalami masalah ini. Saya melakukan ujian UPT dan mendapatinya negative. Perut saya menjadi kembung seperti wanita hamil dan saya sering muntah. Saya mengalami kelesuan dan rakan-rakan memberitahu muka saya pucat. Saya rasa letih dan mengantuk. Kemudian masalah-masalah itu hilang dengan sendirinya. Kali terakhir saya pergi ke klinik kerajaan pada Ogos lalu untuk pemeriksaan. Doktor kemudian mengarahkan saya untuk mengambil ubat untuk “turun darah” yang boleh didapati dari klinik swasta. ... Read More »

Scroll To Top
error: Content is protected !!