Advertorial
Home » Tag Archives: batang zakar

Tag Archives: batang zakar

Sidenafil untuk pesakit jantung?

      “As salam mu alaikum doctor, saya adalah salah seorang pesakit “primary pulmonary hypertension” dan sering membuat rawatan susulan dengan pakar jantung di hospital. Saya sekarang hanya diberikan rawatan ubat sildenafil, setahu saya ia adalah ubat untuk masalah ketegangan zakar. Adakah ubat itu bahaya? Bolehkah doctor menyarakan saya menggunakan suplemen lain untuk memberikan saya tenaga kerana saya sering berasa penat dan pening kepala. Terima kasih, doctor”   Wa alaikum mus salam.   Rawatan untuk penyakit primary pulmonary hypertension telah diperbaiki dalam 10 tahun kebelakangan ini dengan penggunaaan ubat yang lebih baik.   Kalau dahulu banyak ubat diberikan, namun sekarang doctor mungkin memberikan beberapa ubat yang difikirkan perlu saja kerana setiap ubat sekarang mempunyai fungsi yang lebih spesifik.   Ubat yang puan terima iaitu ubat Sildenafil, adalah ubat yang ... Read More »

Kegatalan pada faraj (Candidiasis) harus segera dirawat kerana boleh menjangkiti suami

    “Doktor saya mengalami kegatalan yang kronik pada alat kelamin saya. Adakah ini jangkitan penyakit kelamin?”   “Sudah berapa lama berlaku dan adakah saudara sudah berkahwin?”   “Sudah doktor. Baru saja. Awal tahun ini kami bernikah.”   “Maaf bertanya. Saya tidak mengenali saudara, jadi jangan marah kalau saya bertanya dan tolong berterus terang. Pernah melakukan hubungan seksual dengan wanita-wanita lain selain isteri saudara?”   “Iskh, doktor ni. Mana saya pernah lakukan semua itu.”   “Saudara marah ke? Kalau marah dan tidak berterus terang, saya tidak boleh bantu..”   “Saya tidak marah tapi terkejut. Saya juga bimbang isteri saya menuduh perkara yang sama pada saya..”   “Kalau saudara berkata benar, maka tiadalah kemungkinan saudara mengalami jangkitan penyakit kelamin seperti syphilis, gonnorhea atau HIV..”     “Mungkin saudara dijangkiti jangkitan fungal ... Read More »

Premature Ejaculation adalah Pancutan Awal yang memalukan.

      Saya menerima beberapa email dari beberapa orang isteri yang mengadu mengalami rasa tidak puas ketika melakukan hubungan intim antara suami isteri.   Saya menganggap bahawa keluhan mereka adalah ikhlas bagi menjernihkan hubungan suami-isteri. Sebagai doctor perubatan, saya bersimpati dan cuba membantu dengan memberikan pendapat.   Keadaan seperti ini semakin parah. Setiap hari ada saya saja email yang masuk menceritakan hal yang sama. Apa sudah jadi dengan lelaki Melayu Islam kita…   Walau isu ini agak ‘taboo’ namun ia adalah realiti kehidupan  masyarakat yang perlu dihadapi. Jangan isu seperti dibiarkan, bimbang akan jadi seperti isu ‘anak tidak sah taraf’ yang dilahirkan oleh remaja-remaja kita.   Apabila bilangan anak-anak tidak berdosa ini mencecah seratus ribu orang, barulah kita bersungguh-sungguh membincangkan ha ini secara terbuka.   Antara aduan yang saya ... Read More »

Ketegangan Zakar Berterusan.

PRIAPISM : KETEGANGAN ZAKAR BERTERUSAN    Antara kes emergency yang paling saya ingati ialah kes semasa berada di tahun akhir ijazah kedoktoran ketika belajar di India.   Tiba-tiba saya diajak oleh seorang rakan ke Jabatan Kecemasan kerana ada cerita yang menarik. Kebetulan hospital tidak jauh dari perpustaan tempat kami mengulangkaji pelajaran.   “Kes apa ni Roslan, kes minum Paraquat lagi ke?”   Saya bersungguh bertanya kerana saya sudah agak bosan dengan kes minum racun rumput yang saban minggu pasti ada seorang dua yang dimasukkan ke hospital swasta tempat saya belajar ini.   Agaknya kalau di hospital kerajaan, sudah tentu lebih banyak kes-kes seperti ini.   “Roslan, kalau kes bunuh diri, malas lah aku pergi. Kau pergi sorang je lah”   “Ini kes bagus. Priapism. Kau tahu tak kes apa tu? ... Read More »

Scroll To Top
error: Content is protected !!