Advertorial
Home » Mahu Hamil » sukarkah nak hamil

sukarkah nak hamil

1. SUKARKAH NAK HAMIL?
hamil
 
Seorang wanita berusia 30an, agak putus asa dan bertanya kepada saya, “Susah sangat kah untuk saya hamil?”
 
Saya bertanya, “kenapa puan kata begitu?”
 
“Saya sudah berkahwin satu tahun enam bulan, doktor. Belum hamil. Adik saya baru berkahwin empat bulan, sudah pun hamil. Saya sedih”
 
Saya faham. Tiada satu peraturan yang sama untuk semua orang. Maknanya selepas berkahwin sekian lama, seorang wanita itu pasti hamil. Banyak faktor yang menentukan.
 
Namun bagaimana terdapat satu anggaran purata terhadap kebarangkalian seorang wanita akan hamil setelah berkahwin.
 
Jika 100 orang wanita berkahwin pada hari ini, kebarangkalian untuk mereka hamil secara natural (tanpa bantuan pil hormon atau bantuan doktor), adalah seperti berikut.
 
 
25 orang akan hamil selepas satu bulan
75 orang akan hamil selepas enam bulan
85 orang akan hamil selepas satu tahun
90 orang akan hamil selepas satu tahun enam bulan
95 orang akan hamil selepas dua tahun
 
Selebihnya akan hamil selepas setahun, atau kekal tidak hamil.
 
 
Ini hanyalah anggaran purata. Jangan terlalu risau. Jika masih tidak hamil dalam tempuh setahun, boleh berjumpa doktor walaupun WHO mencadangkan hanya pasangan yang sudah berkahwin selepas edua tahun diistilahkan sebagai “kurang subur” atau “mengalami masalah kesukaran untuk hamil”.
 
Tidak salah untuk berusaha lebih awal.
 
Bagi mereka yang belum berkahwin selepas setahun, mereka belum jatuh dalam kategori ini. Mereka mungkin lebih lambat dari biasa dan perlukan nasihat dan panduan lebih tepat dari seorang doktor.
 
 
Jangan putus asa. Banyak doa dan sedekah. Insya ALLAH, usaha yang bersungguh-sungguh akan berhasil (dengan izin-NYA).
Semoga bermanfaat.

Bagi mereka yang masalah kitaran haid yang tidak menentu, saya cadangkan pengambilan Ekstrak Kacip Fatimah (setelah mendapat pemeriksaan doktor) di samping pengambilan Vit C dan E.

 

 

#DrZubaidiHealth (013 761 0576)

 

Wallahu a’lam

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak,  saya mencadangkan suplemen , selain dari vitamin C dan E.  Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM atau keluaran FRIM (diabetic-friendly) di http://needsvenue.com.my

Bagi lelaki yang mengalami masalah kualiti sperma, saya mencadangkan suplemen Proxeed Plus.  Info lanjut di https://www.facebook.com/ProxeedPlusMalaysia

Bagi individu yang mengalami parut dan kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream  Labicea Revitalizing Moisturizer.  Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

EKSTRAK KACIP FATIMAH

PROXEED PLUS

LABICEA REVITALIZING MOISTURIZER

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: