Advertorial
Home » Koleksi Artikel » Umum » Pudendal Nerve Entrapment

Pudendal Nerve Entrapment

Seorang wanita mengadu suaminya iaitu seorang lelaki berumur 40an telah mengadu sakit di bahagian perutnya. Kesakitannya menjadi bertambah buruk apabila dia duduk menjalankan tugasnya sebagai seorang pengurus di sebuah kilang.

Bila ditanya bagaimana sakitnya, dia menggambarkan kesakitannya seperti dihiris-hiris dan ditusuk dengan pisau. Kadang kala terasa seperti terbakar di peha di sebelah dalam, punggung, bawah abdomen dan juga bahagian kemaluan. Kerandut zakar (scrotum) nya juga menjadi sensitif sehinggakan terkena kain yang dipakai pun dia merasa terlalu sakit seperti dihiris-hiris.

Saya masih teringat satu kes beberapa tahun lalu di mana seorang wanita berumur 40an mempunyai anak 8 orang, semuanya dilahirkan secara normal, vaginal delivery mengadukan masalah seakan sama iaitu dia merasa sakit di bahagian “peranakan dan saluran najis”. Kesakitannya menyebabkan dia tidak menikmati hubungan kelamin bersama suaminya selama ini, walaupun dia mampu melahirkan 8 orang anaknya.

Apa yang pelik, semua pemeriksaan dan kajian telah dilakukan terhadap mereka termasuk ultrasound, pelvic xray, CT scan dan MRI adalah normal. Malah doktor berkata, ”awak tidak ada apa-apa sakit, awak normal”.

Apa yang menyedihkan apabila dia dirawat di sebuah wad di hospital kerajaan, nurse dan junior doktor melabelkannya sebagai seorang yang mengada-ngada dan sakit jiwa, kerana dia sering mengadu kesakitan sehinggakan dia tidak boleh tidur dan kadang kala memerlukan injeksion.

Ada juga kata-kata sinis seorang doktor yang menggelarkannya sebagai penagih dadah kerana kerap meminta injeksion penahan sakit terutama di tengah malam kerana tidak tahan sakit akibat terlalu bisa di bahagian kemaluan dan saluran najis. Malah yang pelik, apabila terasa sakit pesakit akan berdiri dan serta-merta kesakitannya akan hilang. Dia tidak boleh berbaring atau duduk langsung. Ini sememangnya mengganggu tidurnya.

Apabila pesakit duduk di atas kerusi, dia merasa kesakitan yang keterlaluan kadang kala sukar digambarkan. Namun dia duduk di mangkuk tandas, ia merasa selesa kerana tiada tekanan secara langsung ke bahagian pelvisnya.

Ada pesakit yang memberitahu saya, dia sukar untuk memulakan membuang air kencing (voiding) walaupun bila sudah dimulakan, ianya mudah dan tidak sakit. Pesakit terpaksa pergi ke bilik air beberapa kali, dan doktor melabelkannya sebagai ”kencing kotor”.

Selain itu ada beberapa pesakit yang mengadu mengalami sembelit (constipation) malah ada yang tidak berminat langsung dgn hubungan intim (sexual relationship) antara suami isteri. Bagi lelaki dia mungkin mengalami ”mati pucuk” (erectile dysfunction) dan apabila climax (orgasm) dia merasakan kesakitan. Bagi wanita ketika kemasukan zakar, kesakitannya amat terasa.

Tidak ramai doktor yang mengetahui bahawa apa yg berlaku sebanarnya, pesakit ini telah mengalami kerosakan saraf pudendal. Kerosakan ini selalunya disebabkan oleh faktor meknikal dan/atau radang pada saraf itu.

Kerosakan dan radang ini disebabkan parut yang teruk ketika melahirkn anak atau ketika pembedahan di bahagian itu. Apabila proses penyembuhan berlaku, ianya akan menjadi fuse (bercantum) dengan otot-otot di sekelilingnya di kawasan pelvis. Kadang kala saraf itu terperangkap(trapped) di antara sacrotuberous dan sacrospinalis ligamen.

Menunggang basikal secara salah dan terlalu lama (terutama pelumba basikal professional) atau posisi kerusi basikal (bicycle seat) yang tidak sesuai menyebabkan sacrotuberous dan/atau sacrospinous ligamen menjadi tebal dan Pudendal nerve terperangkan di antaranya, menyebabkan keadaan yang tidak selesa dan kesakitan yang diterangkan di atas tadi..

Apa yang perlu dilakukan ialah berjumpa dengan pakar bedah. Jika segala pemeriksaan adalah negatif dan anda diberitahu bahawa “anda normal”, jangan berputus asa. Berjumpalah dengan beberapa orang pakar yang lain dan bincangkanlah tentang kerosakan saraf pudendal.

Ada beberapa teknik yang mungkin kita boleh lakukan. Salah satunya dengan melakukan ”pelvic floor exercise” iaitu dengan cara mengemut otot pelvis atau seperti menahan kencing. Ianya membantu, namun jika ianya bertambah teruk sakitnya, haruslah dihentikan.

Cara lain ialah dengan membongkok dan menyentuh jari-jari kaki. Atau dengan membawa kaki ke dada. Ubat penahan sakit hanyalah untuk sementara dan haruslah berdiskusi dgn pakar bedah untuk mengurangkan masalah yg dihadapi.

Susunan Dr Zubaidi b Hj Ahmad.

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: