Advertorial
Home » EKF » Penyakit endometriosis boleh dirawat tanpa pembedahan

Penyakit endometriosis boleh dirawat tanpa pembedahan

Tisu endometriosis iabarat darah haid di luar rahim

Tisu endometriosis ibarat darah haid di luar rahim

 

 

 

Endometriosis adalah penyakit kronik yang dialami oleh wanita. Ramai wanita yang menangguhkan rawatan kerana mengharapkan agar penyakit ini akan sembuh sendiri.

 

Pada sesetengah wanita, terdapat cebisan tisu endometrium yang tumbuh di luar rahim, terutama di ovari, usus atau pundi kencing. Penyakit yang melibatkan tisu endometrium yang berada di luar rahim ini dipanggil endometriosis.

 

Perubahan hormon pada setiap bulan menyebabkan tisu endometriosis membesar. Apabila kedatangan darah haid, maka berlakulah juga pendarahan pada ovary, dinding luar usus dan pundi kencing menyebabkan keradangan dan kesakitan.

 

Malangnya pesakit akan hanya mendapatkan rawatan apabila tidak tahan dengan kesakitan yang dialami, kedatangan haid awal, turun darah haid terlalu banyak, kesakitan semasa dan selepas melakukan hubungan seks dan mengalami masalah sukar hamil.

 

Bagi wanita yang belum berkahwin, pesakit endometriosis akan mengalami rasa sakit ketika kedatangan haid sehingga menyebabkan kelesuan fizikal dan mental, menjejaskan kerjaya dan hubungan peribadi.

 

Rawatan di hospital adalah membuang lebihan endometriosis yang berada di luar rahim dengan cara kaedah pembedahan laparoskopi.

 

Jika pesakit tidak berminat untuk melakukan rawatan pembedahan seperti ini, ia akan dirawat dengan ubat penahan sakit NSAID, dan rawatan hormon seperti pil perancang oral, progestin dan analog hormon pengeluar gonadotropin.

 

Walau bagaimana pun setiap pesakit berhak bertanyakan kesan sampingan ubat hormone yang diberikan oleh doctor. Ini kesan banyak kesan sampingan yang mungkin dialami oleh pesakit yang mengambil rawatan hormone.

 

Bagi membantu wanita Malaysia yang tidak mahu rawatan hormone,  pihak IBD UTM ada mengeluarkan ekstrak Kacip Fatimah yang terbukti membantu mengurangkan sebahagian besar kesakitan yang di kaitkan degan endometriosis dan juga mengurangkan pertumbuhan tisu seperti endometrium yang terdapat di luar Rahim jika penyakit ini dalam peringkat awal.

 

Sungguhpun ia belum dibuktikan secara klinikal, Ekstrak Kacip Fatimah berkesan pada kebanyakan pesakit bagi melegakan kesakitan yang dikaitkan dengan endometriosis termasuk kesakitan senggugut, kesakitan sebelum kedatangan haid, kesakitan pelvis dan kesakitan semasa melakukan hubungan seks.

 

https://www.facebook.com/EkstrakKacipFatimah

 

Wallahu a’lam.

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak,  saya mencadangkan suplemen , selain dari vitamin C dan E.  Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM atau keluaran FRIM (diabetic-friendly) di http://needsvenue.com.my

Bagi lelaki yang mengalami masalah kualiti sperma, saya mencadangkan suplemen Proxeed Plus.  Info lanjut di https://www.facebook.com/ProxeedPlusMalaysia

Bagi individu yang mengalami parut dan kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream  Labicea Revitalizing Moisturizer.  Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

EKSTRAK KACIP FATIMAH

PROXEED PLUS

LABICEA REVITALIZING MOISTURIZER

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: