Pendarahan Ketika Baru Hamil

Seorang wanita muda datang bersama suaminya berjumpa saya. Mukanya nampak agak sedih. Lalu dia duduk meceritakan pendarahan yang dialaminya.

 

Musibah atau rahmat?

Doktor, saya baru bernikah 5 bulan. Baru-baru ini saya saya miss period 14 hari, dan sudah buat ujian pregnancy dan ia positif. Masalahnya ada darah keluar dari kemaluan saya. Saya keguguran ke?”

Saya tidak berminat untuk bertanya lanjut mengenai masalah pendarahannya. Sebaliknya saya tersentuh dengan kesedihannya. Agaknya apa yang sedang difikirkan.

Doktor, saya memang harap-harap benar saya mengandung kali ini. Keluarga belah saya dan suami selalu bertanya. Saya harap kandungan ini boleh diselamatkan

Saya menarik nafas panjang. Saya cuba menyusun ayat untuk menjawab permintaannya.

Kalau tidak boleh diselamatkan, bagaimana?” saya cuba meneka fikirannya.

Saya amat berharap kandungan kali ini berjaya

Tapi kalau kandungan ini bermasalah, cacat..bagaimana?”

Apa maksud doktor?”

Ya lah, dia gugur sebab tak boleh nak survive, akibat cacat teruk. Atau bila dia dilahirkan mungkin dia tidak sempurna

Bam! Si suami menumbuk meja saya dan terasa gegarannya. Namun tidak sedikit pun menggegarkan iman saya. Saya pasti saya berkata benar. Mungkin saya tidak pandai mengolah perkataan saya.

Sudahlah, mari  kita balik. Tak guna bercakap dengan doktor sombong macam ni” teriak suami dan mengajak isterinya pergi.

Inilah kelemahan saya, menyampaikan mesej secara ‘menguji minda’. Saya banyak bertanya dan membuat pesakit berfikir dari memberikan keseluruhan fakta ‘terus ke mulut’nya.

Saya bencikan ‘spoonfed’, kerana akhirnya pesakit hanya menganggukkan kepala bukan kerana faham, tetapi kerana mahu menjaga hati saya. Akhirnya melakukan ‘kesalahan’ yang sama lagi dan lagi dalam penjagaan dan pencegahan penyakit.

Saya berfikir sendiri. Mengapa perlu sedih atas musibah yang kita tidak tahu kebaikannya? Mungkin apa yang dikatakan ‘musibah’ ini adalah rahmat sebenarnya.

Doktor, kalau saya tahu anak saya ini mempunyai masalah jantung yang kompleks, tentu saya dah minta doktor gugurkan. Kami berdua tak sanggup nak menjaganya setiap hari di hospital. Lebih-lebih lagi kami tidak ada wang untuk pembedahan anak saya ini”

Itu kata-kata seorang non-muslim yang ‘menyesalkan takdir’ apabila mendapat ‘musibah’ anaknya mempunyai penyakit jantung yang kompleks dan perlu tinggal di ICU serta memerlukan perbelanjaan besar untuk pembedahan.

Siapa menduga bayi dalam kandungan, yang sangat disayangi akhirnya dibenci kerana cacat dan tidak seperti yang diharapkan. Apakah kita tahu apa yang kita hadapi ini adalah musibah atau rahmat?

Mungkin bagi keluarga non-muslim tadi akan merasa keguguran anaknya adalah rahmat, jika dia tahu anaknya yang bakal lahir itu akan menghidap penyakit jantung yang kompleks.

Maka saya mahu pesakit faham bahawa setiap musibah yang menimpa tentu ada hikmahnya. Dan Allah akan menguji iman kita dengan memberikan kita ujian berbentuk nikmat dan musibah.

Firman Allah S.w.t, “ (Allah) Yang menjadikan mati dan hidup, supaya Dia menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya. Dan Dia Maha Perkasa lagi Maha Pengampun,” – Surah Al Mulk : Ayat 2

 

Pendarahan di awal kehamilan adalah musibah ?

Mari saya buktikan dengan fakta perubatan. Pendarahan di awal kehamilan adalah tanda biasa bagi seseorang yang keguguran.

Ia biasanya berlaku di awal kehamilan, iaitu selalunya dirujukkan kepada umur kehamilan bermula dari persenyawaan hingga ke umur kehamilan 20 minggu. Ketika itu janin di dalam rahem hanya mempunyai berat sekitar kurang 500 gm.

Namun kita harus faham bahawa keguguran boleh berlaku sebaik saja persenyawaan berlaku dan wanita itu belum lagi sampai waktu kedatanga darah haids yang berikutnya. Maka mereka tidak menyedari bahawa mereka hamil dan mengalami keguguran.

Sebanyak 20% dari semua kehamilan berakhir dengan keguguran.

Dari jumlah keguguran ini 80% darinya berlaku pada bulan ke 2 atau ke 3 usia kehamilan. Ini menunjukkan bahawa keguguran adalah fenomena yang biasa terjadi di kalangan wanita yang hamil sehinggakan darah yang keluar akibat keguguran itu disangka darah haids.

Keguguran secara tidak sengaja dinamakan spontaneous abortion berlaku tanpa dipinta. Ia boleh berlaku atas dua sebab sama ada masalah pada janin atau masalah pada ibu yang hamil itu.

Jika masalah keguguran ini berpunca dari janin di dalam rahem,  bermakna janin itu telah meninggal dunia dahulu dan kemudiannya dikeluarkan dari rahem. Ianya berlaku pada awal kehamilan.

Puncanya akibat kecacatan genetic pada janin itu sendiri. Oleh itu janin yang belum dibentuk anggotanya tidak boleh survive ketika di dalam rahem.

Maka janganlah bersedih atas ’musibah’ ini. Jika berlaku pembentukan anggota dan bayi itu lahir, kemungkinan keadaan bayi itu lebih menyedihkan kita kerana mungkin bayi itu cacat teruk atau mengalami masalah kesihatan yang serius. Maka berserahlah pada takdir Allah dan bersabarlah jika Allah telah menetapkan janin yang dihamilkan itu meninggal dunia semasa dalam kandungan lagi. Allah saja yang mengetahui nasib hamba-hambaNya.

Pendarahan yang berlaku pada keguguran di awal kehamilan selalunya sedikit. Namun ianya akan bertambah banyak. Ada kalanya wanita itu akan melihat darah beku yang berketul-ketul keluar dari kemaluannya. Sakit perut akibat pengecutan rahem akan menyusul apabila janin cuba dikeluarkan.

Jika keguguran disebabkan oleh ibu yang hamil, janin yang hidup dikeluarkan akibat aktiviti rahem yang tidak normal. Ini selalunya berlaku pada umur kehamilan selepas 13 minggu. Namun begitu selalunya janin itu meninggal dunia kerana stuktur anggotanya masih belum matang untuk hidup di dunia.

Puncanya ibu itu demam, atau jangkitan kuman toxoplasma, atau keadaan ketidakseimbangan hormone, atau masalah kelenjar thyroid, atau masalah pangkal rahem cervix yang tidak kuat, atau pembentukan uri placenta di rahem yang kurang sempurna, atau kecederaan trauma pada perut ibu seperti ditendang atau jatuh, atau kecacatan pada rahem eg hypoplastic uterus, bicornuate uterus, septate uterus.

Wanita itu akan merasa sakit dahulu sebelum keluar darah dari kemaluannya. Selalunya ia berlaku pada semester kedua selepas 14 minggu. Kesakitannya serupa dengan kesakitan hendak melahirkan anak.

Saya membuat kesimpulan bahawa keguguran berlaku di awal kehamilan adalah biasa berlaku. Ianya sesuatu yang tidak perlu dirisaukan jika umur kehamilan baru mencecah 13 minggu. Ini kerana faktor genetik janin itu yang tidak memungkin iaya hidup setelah dilahirkan ke dunia. Selalunya wanita akan mengalami pendarahan di kemaluan dahulu kemudian sakit perut.

Berbeza dengan keguguran yang berlaku selepas 13 minggu hingga 20 minggu. Ia lebih disebabkan masalah pada ibu yang hamil sama ada perseimbangan hormone atau struktur rahemnya yang tidak sempurna atau kecederaan trauma. Ia perlu dicari puncanya dan dirawat apatah lagi jika kegugran berlaku berkali-kali. Ia harus diikhtiarkan penawarnya.

Oleh itu para wanita yang keguguran di awal kehamilan tidak perlu berasa sedih terhadap ’musibah’ yang berlaku. Ia boleh jadi ’rahmat’ untuk mereka. Tiada apa yang boleh dilakukan (tiada ubat) jika kematian bayi itu disebabkan masalah genetik kerana itu dalam kawalan kuasa Allah. Tiada manusia yang boleh mengubah genetik yang telah di’kod’kan ke dalam janin itu.

Wa allahu a’lam.

 

Klik sini untuk menguatkan rahim dan mengurangkan risiko keguguran

Klik sini untuk menambahkan kualiti sperma di dalam air mani

 

Susunan : Dr Zubaidi Hj Ahmad (071010)

http://www.facebook.com/drzubaidi

http://drzubaidi.com/blog/

  91 comments for “Pendarahan Ketika Baru Hamil

  1. diana
    07/10/2010 at 1:45 pm

    Salam Dr.

    Saya amat bersetuju dengan artikel yang Dr. utarakan di atas. Apabila menyelami perasaan seorang wanita yang baru bernikah 5 bulan, hamil kemudian mengalami sedikit pendarahan, yang kemudian suaminya pula terlalu beremosi dalam menerima keterangan Dr., saya rasa itu tak patut. Walaupun suami isteri tersebut rasa tertekan ditambah lagi dengan desakan orang sekeliling yang kadang2 tak faham yang soalan ‘bila lagi nak dapat anak’ itu adalah sensitif di awal2 perkahwinan. Saya turut melalui fasa ini selama 2 tahun, tapi berkat kesabaran, usaha dan doa, alhamdulillah kini rezeki kami sudah sampai. Saya ada seorang rakan yang sudah berkahwin selama 17 tahun dan masih tidak dikurniakan zuriat, tapi alhamdulillah masih bahagia bersama suaminya. Paling penting kita kena redha dan menerima ketentuanNya sekiranya masih tidak dikurniakan zuriat walaupun sudah berusaha sehabis baik dan bertawakal. Wallahahualam.

    • 07/10/2010 at 4:44 pm

      Saya menghadapi situasi ini beberapa kali. Saya rasa apa yg perlu ialah menambahkan ilmu supaya apa yang kita fikirkan dan lakukan tidak melampau garis sempadan iman. Terima kasih berkongsi pengalaman dengan saya.

      • Suzeela
        07/10/2010 at 5:42 pm

        Assalamualaikum..

        Saya menghadapi masalah pendarahan di awal kehamilan bagi semua anak2 saya. Alhamdulillah, kesemua bayi saya lahir cukup sifat, dan sihat walafiat; kecuali yg ke-3. Saya masih ingat kata2 Dr.Zanariah kepada saya, “Allah lebih mengetahui. Kalau dia sihat, insyaallah, dia survive.. If not, kita redha kan je lar..”

        • 17/10/2010 at 6:02 pm

          Jika pendarahannnya hanya sedikit, dipanggil “threatened abortion”, bukan disebabkan masalah yg saya sebutkan.

          • Salina
            09/11/2010 at 12:38 pm

            Saya sedang mengalami keadaan yang sama sekarang. usia kandungan baru 7 minggu,tetapi tiba2 keluar wrna coklat sehingga hari ini saya rasa sedikit demi sdkit darah keluar.esok saya akan berjumpa doktor semula untk memastikan kandungan ini masih ada ataupun tidak,sy masih x tahu status kandungan ini.saya setuju dgn kata2 doktor. sdikit sebyk dpt memberi semangat pada sy. sudah hampir 4 thun. saya menunggu kandungan ini.sy redha dgn apa yg berlaku.

  2. ana
    09/10/2010 at 7:54 pm

    saya telah memakan pil perancang sejak melahirkan anak 7 tahun yg lalu,sekarang saya telah berhenti mengambilnya.tetapi kitaran haid saya tidak teratur.selalunya akan datang haid selepas 2 bulan.bagaimana saya hendak mengetahui tempoh subur ataupun ovulasi?terima kasih…

  3. dhia
    13/10/2010 at 4:54 pm

    saye mengalami keguguran ms kandungn saye 26week..

    • diana
      19/10/2010 at 4:49 pm

      Ya Allah, kesiannya awak.. banyakkan bersabar.. apa yang berlaku sebenarnya? Jika tak keberatan boleh kongsi dengan kami?

      • azura
        21/04/2012 at 10:52 am

        salam,doc,sekarang kandugan saya hampir mask 5 bulan,sudah 3 kali mengalami pendarahan,2 kali pendarahan saya pergi hospital,kandungan saya baik2 saje,tp kali ke 3 pendarahan ni saya tidak membuat checkup kerana keadaannya sama seperti pendarahan saya yang sebelumnye.yang menjadi kemuskilan saya sekarang ni,bagaimana sintom si ibu @kandungan jika denyutan bayi berhenti?

  4. Shuhada
    19/10/2010 at 8:21 am

    salam, sy mengalami spontaneous miscarriage pada kandungan pertamq stlh 6 minggu berkahwin. Tiada sebarang prosedur dilakukan.5 minggu kmdn sy hamil semula kali kedua mengalami pendarahan dari 6 minggu hingga 16 minggu kehamilan. Namun dgn kuasa Allah anak sy yg diberi nama ahmad shakir selamat dilahirkan pd 31/10/2008. 9/10/2010 sy sah hamil kali ketiga 5 minggu. Masuk 6 minggu masalah yg sama berulang. Sy yg kebetulan masih menyusukan shakir disarankan berhenti serta merta. Sktg masih dalam medical leave. Sy berusaha menjaga kandungan sebaik mungkin. Selebihnya sy berdoa & bertawakal pd Allah

  5. Fella
    21/10/2010 at 10:49 am

    Salam..
    Saya pernah mengalami jeadian dimana lewat dtg bulan selama sebulan.. tetapi bila melakukan ujian pregnancy test jwpn adalah -ve.. Sudah bbrp kali sya menghadapi mslh seperti ini dan bila diuji ianye -ve. Pd satu hari setelah sbulan lewat sya period seperti biasa. Tapi masuk hari ke 3 period tiba2 perut sya sakit hingga nk berdiri tegak pun tak boleh. Darah keluar begitu byk hingga x sampai bbrp minit pakai “pad” sya terpaksa menukar dgn yg lain.. Darah yg keluar pula berketul-ketul seperti darah beku. Adakah ini dinamakan gugur?. Sya confius sbb x pernah pregnant setelah 3 thn kahwin time tu. Kini usia perkahwinan sya dh hampir 5 tahun tnpa kehadiran zuriat. Sya juga mengalami masalah period yg tidak teratur dan tempoh masa period yg lama hingga mencecah 14 hari pendarahan keluar. Tetapi setiap bulan sya akan period mengikut tarikh yg betul. Cthnye jika sya period bermula sekitar 20hb maka bln berikutnye sya akan period seprti tarikh tersebut. Cuma kdgkala ianya cepat/lewat sehari dua shja.. Apakah mslh yg sya hadapi sbnrnye doc?..

    • Hani
      06/09/2012 at 3:23 pm

      saya mngalami msalah sama mcm Fella & sy ada buat pemeriksaan dgn pakar & msh menunggu result tp Dr. kat situ ckp mgkn disebabkan hormon x stabil sbb dlm bdn wanita ada 2 jenis hormon, kalau salah satunya kurang @ terlebih menyebabkan kita mnghadapi masalah period. Sy juga sdg cuba utk hamil selepas melahirkan anak pertama 5thn lalu. Cuba Fella berjumpa pakar & buat pemeriksaan darah utk check hormon.

  6. sakinah
    04/11/2010 at 4:30 pm

    salam dr zubaidi..
    info yg sgt bagus, dulu saya pregnant 3weeks, tp kemudian darah keluar mcm darah haid.. baby tu tak kuat utk survive..

    sekarang saya telah sebulan lewat haid.
    2 minggu lepas saya telah buat UPT dan keputusannya -ve..
    mengapa haid saya masih tidak datang?
    perlukah saya buat UPT lagi?
    tanda2 mengandung tu saya tak pasti, cuma saya rasa nak mkn macam2..
    tq dr..

  7. hana
    09/11/2010 at 10:09 pm

    salam doktor… artikel yang bagus.. insyallah saya redha dengan sebarang kemungkinan… br2 ini saya disahkan hamil 1 bulan… pd mlm sblm saya disahkan hamil saya telah membuat sedikit surgery di muka kerana bisul. doktor telah menyuntik antibiotik kerana ingin mengurangkan bengkak dan mmbuat small surgery di muka. keesokannya saya tlh test hamil dan jwpn positif dan juga telah ke klinik untuk mmbuat ujian.. tetapi slps saya pulang ke rumah bayak darah keluar seperti darah haid. saya segera ke klinik dan apabila scan kandunagn masih ok. sehingga lah sekarang darah masih lagi kluar tetapi kuantiti yang sedikit..sekarang sudah 4 hari… apakah masalah sebenar saya?

  8. fiezaliesa
    15/11/2010 at 3:01 pm

    salam Dr.
    saya br 3 hr keguguran…mmg sy rs sedih…tp sy ingatkan diri sy, apa yg berlaku ada hikmahnya..artikel yg Dr. tulis buat sy lebih faham..ini ‘musibah’ dr Allah yg kita sendiri tak tahu hikmah disebaliknya..mungkin janin sy bermasalah..

    3 hari lepas sy mengalami pendarahan, tp perut sy x sakit..sy ke klinik, bila discan, janin sy masih ada..tp x jelas..klu nk diikutkan, kandungan sy berusia 10 mggu…tp, bla scan, dr. ckp, x nmpk mcm 10 mggu..br 6 mggu..then, dr. suruh dtg semula 3 mggu lg..

    tp mlm 2, sy keggrn..dr. ckp sy x perlu cuci sbb hanya tggl sikit..biar kuar sendiri..Dr., mcm mna sy nak tahu dh keluar habis ke belum?sbb perut sy masih sakit..perlukah sy makan ubat?harap Dr. dpt membantu..terima kasih..

  9. nuris
    01/12/2010 at 12:42 pm

    Salam DrZubaidi.Saya keguguran buat kali ke dua dalam masa setahun,Setelah melakukan rawatan kesuburan kali pertama dengan clomid saya berjaya hamil.setiap 2 minggu sekali di injection hormone memperkuat janin dan makan pil duphasone.Dalam usia kandungan 8 minggu ada pendarahan dan hasil darah mengandungi toxo iGg,Cmv dan rubella rendah.Dr mengesahkan missed abortion kerana janin tiada heart beat.2 minggu menunggu akhirnya janin dan tebuni keluar(natural)Dr memberikan antibiotik agar tiada jangkitan dlm rahim.Sya juga diberikan Antibiotik spiramicyn untuk toxo selama 3minggu.Dr menyarankan meunggu 6 bulan untuk hamil.Soalan saya dapatkah dikurangkan jangka 6 bulan kepada 3bulan kerana saya ingin hamil cepat memandangkan umur saya masuk 29 tahun may 2011 ini.Harap Dr dapat membantu.

  10. rynn
    16/12/2010 at 8:37 am

    assalamualaikum.. Pd masa ini sy sdang hamil 7mnggu.. Sy dpti pndarahan sdikit brlaku kpd sy & tdk skit perut.. Tetapi bla ultrasound nyawa byi sy tdk ada dgupan dan doktor mngatakn 80% sy kguguran.. Sy dberi msa 1 minggu tuk ultrasound,jikalau msh sma doktor akn memberi ubt/brcuci untuk mngluarkn byi.. Apakah byi sy msh ada harapan? Pndarahan brlaku cuma sdikit ,kdg2 tdk ada tnda2 drh.. Cuma ktika letih atau byk prgerakkan..

  11. nor
    29/12/2010 at 4:55 pm

    assalamualaikum dr….masalah sy lebihkrg macam masalah rynn …sy sedang hamil 10 minggu… kadang2 sy ada kuar sekit darah..sy ada pergi csan klinik dan apabila discan dr bgtau kantong sy kosong dan kemudian di refer ke hospital utk berjumpa pakar wanita….disana saya diberitahu oleh pakar bahawa bayi saya masih ada didalam kantung cuma tiada dengupan jantung…sy diberi masa 2 minggu lagi utk appointment bagi mendapatkan kepastian bayi sy benar2 sudah tiada….Masalah nya dr, sy rasakan terlalu lama sgt tempoh 2 minggu itu…adakah nnti bayi sy akan membesar?? bagaimana proses yg akan dilakukan nnti…..bolehkah sy makan nenas atau apa2 yg “tajam” utk mengeluarkan janin itu tanpa perlu proses “mencuci” dihospital??
    kerana naluri sy mgatakan bayi sy itu sudah “tiada lagi”…..minta tolong dr berikan pandangan,fikiran sy kusut sgt2 skrg……terima kasih dr.

  12. 04/01/2011 at 12:37 pm

    salam doc.. saya disahkan pregy 9 minggu.. tapi ketika usia kandungan saya 4-6 minggu saya telah m’buat ultrasound b’kali-kali dan didapati dlm rahim saya kosong.. cuma baru2 ni saya telah m’buat scan semula dan sudah nampak degupan jantung dan saiz janin pun seperti saiz janin 9 minggu ( menurut doctor).. cuma yg saya muskyil kenapa pada mingggu2 kehamilan langsung tak nampak janin tu? ade masalah ke?

  13. aniza
    11/01/2011 at 4:41 pm

    Salam drzubaidi…..
    kandungan sy baru masuk 7 mggu. Jika diizinkan ini ank ke4 slp 4thn. Masalah sy
    1. dlm tempoh 7mgu ini kerap berlaku pendarahan yg sedikit (brown color). Sudah pun buat scan, kedudukan baby ‘in’dan ‘jantung’ sudah berdetik (sgt terharu…). Dr kata normal…
    2. Cuma sy sedikit tertekan jika pendarahan yg walaupun sedikit itu memberi impak yg seterusnya membawa kecacatan kpd mental mahupun fizikal baby sy……tlg bantu sy utk redakan tekanan ini dr

    • noraya
      01/03/2012 at 10:26 am

      as salam,
      aniza, sy pon mengalami masalah yg sama..skrg da 7minggu..tp ade pendarahan..mungkin sebab minggu lepas sy terjatuh…sy dah scan, nmpk bby dlm rahim, cuma belum dpt dgr degupan jantung..doktor bg tau yg bby kecik lagi..sy takot je yg bby tu ‘tiada’ dlm rahim sy..walaupon dia bru je 7minggu, tp sy sgt2 sygkan dia..darah sy pula berwarna coklat kehitam2an..kadang2 berwarna merah..sy masih memakai pantyliner kerana setiap hari ade darah…ini kandungan pertama sy selepas berkahwin pd bln nov lepas..harap bby dlm rahim ni selamat..begitu juga pd wanita yg mengalami nasib yg sama seperti sy, semoga kite selamat melahirkan bby yg sihat..insya-Allah, aminnn….

      • rath
        09/03/2012 at 3:31 pm

        aniza kita sama…kahwin Nov, sekarang 7minggu.
        pun ada bleeding disertai one sided pain, kat kiri bawah. 1st march scan nampak kantung, tapi too small not able to be seen but i believe i’m still pregnant. persoalannya, kalau bleed sikit2 tu, boleh solat ke kena mandi hadas dulu ek?

        • ayu
          12/03/2012 at 10:20 pm

          sy pun ada mslh sama.last week scan doc kata 8 week. start ptg semlm ada pendarahan.bangun pg pun ada tp sikit.pegi klinik doc scan kata maybe kandungan terancam atau kandungan tak menjadi.dia suruh dtg smula 2 minggu lagi.nk tgk ada pembesaran janin ke tak.coz masa scan tu degupan jantung tak de lagi.tp kalu ada penadarahan yg banyk doc suruh pergi emergency hospital terus.sy pun confuse sama ada kita boleh solat ke tak.harap2 kwn 2 yg arif sudi menjawab.tq

          • anis
            21/03/2012 at 11:02 am

            Boleh solat,tapi pastikan sblm nak solat kena bersihkan dahulu darah2 yg ada kemudian pakai pad dan solat mcm biasa.melainkan kalau dr. dah sahkan kita gugur baru kita xboleh solat

  14. siti
    12/01/2011 at 11:50 am

    salam dr.

    saya ingin btanya mengenai mslh sy. sy period mulai 18/12/2011 selama 5 hari dan telah bsama suami pd 25 & 26/12/2010. tetapi pd 5/01/2011 sy telah period semula selama 3 hari shj. adakah sy mengalami haid biasa atau pendarahan disbbkan keguguran?darah yg keluar merah pekat dgn kuantiti byk bersekali dgn lendir lutsinar serta bketul2. tapi bukan ketul daging. adakah ini normal?sy risau sy kguguran..hrp dpt bantu sy

    • siti
      12/01/2011 at 12:36 pm

      maaf tersilap…18/12/2010

  15. zack
    08/02/2011 at 4:37 pm

    Salam Dr.,

    Saya sgt suka baca artikel Dr. ini. Baru-baru ini, saya telah membuat ujian pengesahan hamil di klinik kerana saya haid saya telah lewat 10 hari. Dr. tersebut menyatakan keputusannya dlm kategori mild positif. Ini disebabkan double line masih kelihatan samar-samar. tetapi mmg wujud double line itu. Dr. tersebut suruh saya dtg semula ke klinik minggu berikutnya utk uji kehamilan sekali lagi. Saya begitu pasti saya confirm hamil.
    Namun demikian, dua hari selepas itu, ada pendarahan berlaku sejurus selepas saya bgn dari tidur. Tetapi tidak sakit. Saya sgt takut dan sedih. Memandangkan saya pernah keguguran sekali sebelum ini (Feb 2010) pada usia kandungan 12 minggu 4 hari. Utk pengetahuan Dr. saya ada seorang anak berusia 3 tahun. Saya mmg berharap utk mendapatkan anak lagi setelah anak sulung saya berusia 1 setengah tahun. Saya tidak pernah makan apa2 ubat atau pil perancang.
    Kemudian sebelah petang, darah itu keluar seperti darah haid biasa dan disertai juga sedikit kepingan2 nipis darah beku. Dan ia berterusan spt aliran haid biasa sekitar 6 hari. Saya tidak pula ke klinik kerana saya anggap ia haid biasa. Bila baca artikel Dr. ini, jadi kes saya ini adalah kes keguguran juga ya walaupun keputusan uji kehamilan itu dlm kategori mild positif?

  16. Fauziah Osman
    09/02/2011 at 5:18 pm

    Salam Dr,

    Saya pregnant masuk bln ke 3. Namun, 3 hr kebelakangan ini saya tlh didatangi darah coklat seakan-akan darah ketika akhir haid. Adakah ianya HAID?? Ianya sedikit saja. Keluar adakalanya ketika pagi, kemudian x ada sehinggalah lewat petang @ malam ianya keluar lagi.

    Bagaimana pula keadaan kandungan saya? Untuk pengetahuan Dr, pagi tadi saya telah berjumpa seorang Dr dr sebuah klinik swasta, kemudian saya discan. Keputusannya, Dr mengatakan saya pregnant namun janin saya tidak terbentuk dgr baik. Tidak ada kepala dn sebagainya. Ruang tempat darah haid juga kosong katanya.

    Dr tersebut meminta saya pergi ke klinik swasta lain utk scan sekali lg.. Dr tersebut menasihati saya agar saya mencuci rahim saya….=”( Dr, jika apa yg dikatakan oleh Dr tersebut bhwa ruang darah haid saya kosong, apakah jenis darah itu?? Bukan darah haid?? Saya tdk tunaikn solat slma 3 hr ini.. Harap Dr bg lbh penjelasan pd saya.

    T/kasih.

  17. erina
    10/02/2011 at 6:31 pm

    salam..dr, skrg sy mengandung 7 minggu. pd 24jan sy ada rasa sakit yg bdenyut kecil di ari2 sy (1 hari tu je sakit). pegi klinik biasa tp bila scan xnmpak kantung baby. doc ckp sy ada ovarian cyst. 1feb sy ke klinik kesihatan buat buku. 9feb sy appoint ngn doc d klinik kesihatan tu jg. doc scan masih ada ovarian cyst n kantung baby still xnmpk.11mac ni sy kena wt repeat scan. kalau bmslh kena ke hosp kata doc..apa nasihat dr. utk kes mcm nie?

  18. chela
    27/02/2011 at 8:37 pm

    doktor…
    sy telah lambat datang haid… selama 2 mgu.. tetapi sy wat pgnncy test negatif.. tapi saya kerap loya2, kerap kencing… kepenatan n sakit badan, sakit pinggng, kerap sakit pada ari2…ADAKAH SAYA MENGANDUNG???
    ..untuk pengetahuan doktor, sebelom ini sy pernah gugur da usia kandungan 3 bulan… sudah sebesar tapak tgn… dan sakit yg sy alamai semsa mengandung dl sme rasanya seperti skrg… doktor.. tolong sy… sy musyik adakah sy mengandung ataun tidak. tapi untuk pengetahuan doktor lg.. setiap kali sy kepenatan teramat sgt dan mengangkat brg berat.. akan keluar setitik darah berlendih dr vgna sy…doktor tolong selesai mslh sy.. sy keliru..dan amat inginkan zuriat.

  19. Pn Anne
    30/03/2011 at 3:56 pm

    adakah kemungkinan keguguran sewaktu di usia 4 minggu tidak keluar ketulan?

  20. anna
    18/04/2011 at 5:14 pm

    salam,
    doktor,
    saya juga mempunyai masalah pendarahan di awal kehamilan tetapi dalam bilangan yang sedikit…dan tiada darah yang berketul…dan saya juga tidak mengalami sakit…..adakah saya keguguran atau ianya masalah biasa…saya telah berjumpa dengan doktor tetapi doktor kata kena tunggu 2 atau 3 minggu lagi untuk scan samaada masih lagi ada janin atau tidak….mengikut pengiraan saya baru hamil dalam 5 minggu…sekiranya keguguran adakah saya perlu pergi ‘cuci”

  21. roza
    02/05/2011 at 7:19 pm

    Salam DOktor..
    Saya hamil 6 minggu..tiba tiba keluar darah seperti darah haid…darah nya berketul ketul..adakah itu dinamakan keguguran?

    • najmi
      08/06/2011 at 11:00 am

      skrg roza still preggy lg ke?

  22. JULINA
    04/05/2011 at 7:39 am

    askm, dr..
    saya hamil 24 minggu..ada pendarahan sedikit dalam seminggu, masih belum berhenti..sudah jumpa doktor,di katakan terkoyak sedikit, nasihat hanya berehat..saya pergi kerja guna skuter..2 anak sy sebelumnya tiada masalah..jarak yg kedua 6 thn,tp sebelum sy tahu ttg kehamilan, sy ada mengambil antibiotik 3 minggu utk tonsil, coz haid sy tdk teratur jadi sy ingat itu tonsil(panas dlm mulut)biasa..rupanya sy dah hamil 2 minggu..adakah mempengaruhi baby dlm kandungan sy..dan pendarahan yg saya alami sebab apa, sy sihat walafiat, selera semua ok..tolong saya…TQ

  23. najmi
    08/06/2011 at 10:58 am

    assalam doc, saya nak bertanya pendapat doc berkenaan bunting pelanduk atau nama lainnya preggy tp period. saya ada mendengar kisah dari kawan sy dia disahkan preggy pas 2 bulan mengandung walhal pada bulan pertama kandungannya dia datang period mcm biasa. kalo mcm tu mcm mana pulak doc? ada ke kes mcm tu? harap doc sudi menjawab soalan sy ni.

    • admin
      17/06/2011 at 10:36 am

      Saya cadangkan anda pergi ke halaman Tanya Dr Zubaidi untuk memberikan komitmen kepada beliau bagi menjawab soalan anda. Terima kasih. -ADMIN

  24. nieda
    20/06/2011 at 4:06 pm

    salam doc…

    saya ingin bertanya pendapat doc mngenai pendarahan yg bru sya alami smalm…kitaran haid sya teratur dan spatutnya bermula kembli pda 5 mei 2011…stelh 5 hari lewat…sya mmbuat pngesahan di klinik swsta…dan keputusannya +ve…ttp pd ptg smlm sya mngalami pendarahan…dan stlh pergi ke klinik…doc mmberikan ubt penguat rahim…nmun mlm td sya mngalami pendrahan lagi..cuma stakat tghari ini tiada pengaliran berlaku…adakah sya dan kndungan mmpunyai masalah? sya khuatir krana ank pertama sya mninggl dlm kndungan pd ogos 2010.perlukah saya berjmpa pakar di hspitl?

    • admin
      21/06/2011 at 1:51 am

      Saya selaku admin blog ini sangat bersimpati dengan keadaan saudari. Soalan saudari sedikit rumit dan memerlukan penjelasan yang panjang. Saya cadangkan saudari pergi ke halaman Tanya Dr Zubaidi di mana sejumlah bayaran dikenakan. Bayaran ini merupakan bayaran penghargaan kepada pihak kami untuk terus menguruskan blog ini. Selain itu saudari juga dapat memelihara kerahsiaan maklumat saudari dengan pihak kami. Terima kasih. -ADMIN

  25. 30/06/2011 at 4:46 pm

    saya baru je keguguran kali ke 2 pada usia kandungan 10 minggu (yg pertama gugur 11 minggu).. dua-dua spontaneous abortion dan tidak perlu D&C..

    saya redha walaupun saya ni memang susah nak mengandung.. belum rezeki dapat anak kedua.. apa pun memang ada hikmah disebalik keguguran tu yang kita tak nampak dengan mata kasar atau tak nampak sekarang..

    insyaallah kalau ada rezeki dapat baby lagi.. amin

  26. safuriah
    06/07/2011 at 11:32 am

    saya baru datang haid pada 10/06/2011,last period pula pada 15/06/2011.pada pagi 28/06/2011 ada darah turun dari faraj dan perut saya sakit seperti mengandung..pada pukul 10 pg saya melakukan pregnant test dan hasil nya ada 2 line..mengapakah ini boleh terjadi?sejak dari hari saya melakukan pregnant test itu darah selalu turun dalam kuantiti yg sedikit,kadang2 darah berwarna pink atau coklat tua… perut sakit di bawah rahim sebelah kiri sampai ke pinggang…benarkah saya hamil?

  27. ayu
    11/07/2011 at 3:50 pm

    assalamualaikum..sye dah berkahwin hampir 3thun lebih..belum penah mengandung lgi..skrg yang menjdi sye kliru sgt adalh,skrg sye xdatang lagi period dan sudah lewat 6hari..dan hari ni smasa sye mahu membuang air kecil saye dpati ade sdikit darah yang keluar dari kmaluan sye..untuk makluman doktor sye blom lagi membuat pregnant test..tapi beberapa minggu ni saya merasa kan alwys pening2 sje..tlong bantu sye doktor..

  28. qasehseri
    18/07/2011 at 12:40 pm

    Assalamualaikum DR.
    saya masih baru hamil dlm 3 week berdasarkan tanda-tanda awal kehamilan, sy xpergi check doktor sebab merasakan ia masih awal. period sy lewat 3 hari,pada hari ke-4 (14hb.7)saya mengalami pendarahan yang lain dr haid berdasarkan warna darah yang agak cair dan banyak dr darah haid biasa.namun,apa yang mengelirukan saya,pd 17hb.7, pendarahan itu telah berhenti.untuk makluman DR.,kitaran haid saya normal dan tempoh masa period adalah 8 hari. menjadi persoalan saya,adakah saya keguguran atau itu hanya darah haid biasa?

  29. 22/08/2011 at 11:56 am

    sye nk betanye…sye bru 7 bulan kawen…sye bru je period 29/7/11 ari tu…tp pade 18/8/11 ari tu sye period lg shingga ari ni….tp period kli ni x la mcm period slalu…..ckit2 die keluar….sejak mule period yg kli k2 ni period sye agak kurang selesa….rase skit mcm nk meletup……tuk pengetahuan sejak kawen period sye agak kerap lewat dlm 7 ari…..tp blum penah selang 2 minggu period lg…..harap sye dpt jwpn……TQ

  30. wawa
    27/08/2011 at 3:13 pm

    salam….saya dah lama x dtg period..last period ari tu 14/08..adakah sya telah mgndung?tp baru2 ni, kluar drah wrna cklat2..sikit2..apakah tanda tu doc?pinggang pun sakit2..

    • wawa
      27/08/2011 at 6:55 pm

      bukan 14/08….14/07……huhuhu..

  31. mama qistina danish
    09/09/2011 at 9:01 am

    Assalamualaikum doktor,
    Terima Kasih, stlh sy membca artikel ni, sy redha dgn ape yg bakal berlaku, anak saya yang sulung sh pn drjh 1, selama 7 thn tu sy dh mncuba mcm2, dan akhirnye sy berputus asa, sy telah mengambil ank angkt, sekrg ank yg sy jaga tu dh berusia 2 setengah thn,bila dpt tahu saya hamil pd 20/8/2011 yg lalu sy rasa gembira sgt, ms tu br 5 miggu, dktr kate baby ok, kndungan dlm rahim,ank sy pn gembira sbb dh lama tggu nak adik, tp mungkin ni ujian utk kami, minggu lps sy scan , dktr kate kndungan sy yg sepatutnye dh 8 mggu x bernadi, dktr bagi lg 2 miggu, sy serahkn segala2nye pd Allah, tp sejak semalam ade berlaku pendarhn, seandainye bukn rezeki kami, sy redha tp sy ttp rasa sedih, semoga sy tabah. Allah lebih mengetahui ape yg terbaik utk hambanya.tambah2 lagi bila sy baca artikel ni, ade org yg lebih teruk lg masalhnye dr sy, sekurang2nye saya ade ank,Alhmdulillah

  32. salina
    24/09/2011 at 5:49 pm

    saya ingin berkongsi kandungan sy brusia 6minggu dan ank sulung..pada bulan ni saya tidak datang haid dan saya check sy positif..tp saya kerap kuar darah tapi sikit..hanya setitik saja..tp setiap hari kuar..sy perlu ke klinik dan berjumopa dgn dokto dan doktor mgatakan ad pendarahan,doktor syor kn jgn bersama suami selama 1miggu,jika suami tdk bole..sy bole melakukan hubungan tp buang luarair nye..ok sy lakukan cmne doktor ckp..tp masih kuar jugak walaupun tidak setiap hari…apa kah sdd darah 2 kuar..ad kah kandungan saya luar rahim..atau sy tlalu aktif melakukan kerja hingga kpenatan dan menyebabkn darah kluar…

  33. Nur
    12/10/2011 at 11:26 am

    SLM..
    sy nk tnya sjak last2 ni sy mgalami pendrhn mcm haid, yg sedikit je warna coklat,tp cma dlm 1 minggu skali je,pas tu mggu ke 2 pun keluar jga cma 1 kli dlm shari,pas 2 esk dh xda,lg pn sy dh lma xdtg period tp haid sy mmg xttp,adakh sy mmg nk period..tq

  34. elin
    15/10/2011 at 11:02 am

    sy ingin bertanya…kandungan sy sudah 9 minggu masa scan yg pertama di klinik…tp doktor kata rahim masih kosong…selalunya seawal kandungan 6 minggu pun dah nampak kan?doktor minta sy datang lagi ketika usia kandungan 12 minggu….sy risau kenapa rahim masih kosong.

  35. norhazwani binti azhar
    19/10/2011 at 12:23 pm

    asssalmulaikum…..saya ingin bertanya kpada Docter. Saya pregnet nak masuk 2 bulan. Pada bulan ptama saya trun darah,tapi seketika saje.. Masuk bulan ke2 ni pendarahan sy tak berhenti-henti,tapi sedikit shja. saya risau agar kndugan sy ini.. aper pendapat Docter tentanh masalah sy ini?

  36. mimie
    20/10/2011 at 4:19 pm

    salam doc zubaidi
    di sini saya amat memerlukan pandangan doc tentang masalah saya.
    saya telah keguguran pada 2/10 dan 4/10 doc telah memasukkan ubat bagi mengeluarkan janin saya.dan kini saya telah sihat dan telah follow up kembali dan doc berkenaan telah memberitahu bahawa ujian darah mengatakan saya mempunyai HSV TYPE 1 DAN VIRUS CYTOMEGALOVIRUR ( CMV)iaitu 115 .6 AU/ml <15 dan inya sangat tinggi, saya ada membuat rujukan di internet dan mengatakan ianya satu virus yg common.sejauh mana common itu saya tidak pasti namun yg pastinya ianya membuatkan saya sangat risau kerana membaca artikel itu..doc yang saya jumpe memberitahu saya supaya tidak risau dan hanya memberikan nasihat supaya saya banyak mengambil vitamin2 bagi memulihkan sistem pertahanan saya kerana katanya sistem pertahannan saya sangat lemah.doc berkenan menyuruh saya mengambil vitamin dan menjaga pemakanan saya agar saya boleh kembali hamil. selagi virus itu ada katanya peluang untuk mengalami keguguran ada dan jawapan dari doc itu amat menakutkan saya.
    saya ingin bertanya kepada doc apa pandangan doc tentang masalah saya..buat pengetahuan doc saya juga bebas dari virus toxoplasma.harap doc dapat membantu saya kerana saya memang inginkan anak dan saya juga mengalami tekanan perasaan yg teruk di atas keguguran saya ini.
    terima kasih

  37. emma
    20/10/2011 at 8:36 pm

    Salam dr.sy miss period dh 2mggu dan sy ade wat ujian pregnancy test d umah hsilnye positive.2x sy wat ujian tu hsilnye ttp positive. Sy pg jmpe doc spclist utk scan tp xde yg mnunjukkan sy hamil.dan ari nie sy mgalami sdikit pndrahan dan rse sengal2 dlm perut.adakh sy mgalmi kguguran doc.sy buntu sgt2

  38. yah
    02/11/2011 at 7:17 pm

    salam..
    saya mohon pandangan doc.saya hamil 5minggu,kemudian keluar sedikit lendir yang berwarna coklat selama 2 hari.saya ke klinik swasta dan scan.doc bgtau saya belum keguguran.kemudian saya rujuk hospital kerajaan.setelah discan doc bgtau bentuk janin saya panjang dan tidak bulat.50-50 bayi ni akan survive.adakah betul bentuk janin menentukan saya akan keguguran?

  39. sue
    09/11/2011 at 11:58 pm

    salam..
    saya ingin bertanye kepada dokter?salam penah sekali keguguran…dan pada tahun nie melahirkan seorang ank tetapi telah meninggal dunia..pada usia kandungan saya 7bulan…saya besalin secara pembedahan…bilakah waktu yang sesuai untuk saya hamil lg?sbb sy teringin kn anak…..

  40. NOR SYUHAIDA RUSLAM
    11/11/2011 at 5:56 pm

    salam… doktor diharap doktor dalam keadaan kerahmatan Allah S.W.T hendak-Nya, sy ingin bertanya beberapa soalan dan diharap doktor sudi menjawab persoalan sy… sy sudah berkahwin bru 1 tahun… sy juga ada mengalami msalah period tidak teratur.. 2 bulan sekali bru saya akan period.. tetapi kadang2 period sy normal tiap2 bulan… jd agak sukar untuk sy mengira tarikh subur sy.. sekarang ini, last period sy adalah 15/8/2011… dan sehingga sekarang ( 11/11/11), sy belum lg period.. sy juga ada membuat pregnancy test sendiri dgn menggunakan alat pregnancy test.. tetapi resultnya adalah negatif… jd sy agak confiuse adakah sy mengandung atau pn tidak krn ada jgk rakan sy yg sudah pregnant 6 bulan bru dpt tau cz sblm ini test adalah negative…sy juga tdk mempunyai tanda2 spt loya.. cuma kdang2 waktu pagi ketika tidur, sy akan trjaga krn trasa ingin muntah.. payudara juga ada terasa sakit… apakah tanda ini doktor?

  41. anuar
    12/01/2012 at 11:52 pm

    salam,
    doktor harap dapat memberikan penjelasan yg jelas untuk saya mengetahui sebab mengapa isteri saya selalu mengalami turun darah semasa kandungan mencecah 3bulan. Tp kali ketiga ini agak kerap tidak seperti kandungan yg pertama dan kedua. Selepas mendapatkan rawatan di hospital doktor mengatakan jantung dan keadaan bayi berada dlm keadaan yg memuaskan. Soalan saya adakah apa2 kesan kepada bayi jika kerap berlakunya pendarahan? Dan adakah cara2 bagi mengelakan berulang nyer pendarahan?

    Terima kasih.

  42. MARIA
    14/01/2012 at 3:13 pm

    SAYA DAH KAHWIN SELAMA 10 BULAN TAPI SAYA TAK MENGANDUNG. TAHUN LEPAS BULAN 11 SAYA TAK ADA PERIOD TAPI 10/12/2011 SAYA PERIOD DAN 2 HARI SETENGAH.. SELAMA INI KENAPA SAYA TAK BOLEH MENGANDUNG DOKTOR

  43. sag
    16/01/2012 at 4:22 pm

    salam dok. sya ingin meminta pndpt dok. sy baru berkahwin 4 bulan. selepas kawen peod sy jd x teratur. makin lama makin cepat. tp untuk bulan ni sy telah lewat peod selama 5 hari. tp malam tu saya “bersama” kemudian sy bgn tido sy dapati sy peod. tp sy rasa peod sy ni lain mcm sikit. bese hari pertama darah peod hanya keluar sedikit sahaja. tp kali ni darah peod sangat banyak n saya mengalami sakit perut y terlampau. tp pd hari ke-3 darah period sy hanya sedikit sahaja. boleh dok bg pndpt mngenai ni. terima kasih.

  44. yanti
    18/01/2012 at 10:15 pm

    salam doktor..

    sy ada sedikit kemusykilan…sy sudah delay period 3 hri n sy buat upt dan resultnyer +ve…tp yg menjadi kemusykilannya saya alami ketidakselesaan diperut sebelah kiri n kadang2 perut sakit cam senggugut tp kadang2 aje..normal ker?sy first time pregnant.sy risau sgt2 ni..pls help me!tq

  45. izan
    20/01/2012 at 2:34 am

    Assalamualaikum Doktor..

    Saya ada 1 permasalahan dimana saya baru saja keguguran 2 bln yg lepas di mana usia kandungan saya 3 bln…Ya Allah, hanya Tuhan saja yg tahu kerana sy x jangka bahawa sy mengandung disebabkan sy kedatangan haid setiap bulan (bunting harimau)..doktor menyuruh saya memakan asid folic selama 3 bln dan sy masih mkn smpi skg…masalahnya adalah pada penghujung bln pertama keguguran sy datang haid tp sedikit saja berlarutan lbh drp 15 hari…dtg 2,3 hari darah x ada..lepas tu ada balik smpi sekarang dah masuk sebln masih ada darah…sy pernah cuba UPT tetapi hasilnya -ve…apakah sebab ketidakseimbangan hormon atau masalah lain…sy risau sangat2…saya harap doktor dapat membantu saya..terima kasih

  46. ID
    05/02/2012 at 11:42 am

    Ya Allah lapang hati membaca ini…

  47. faza
    07/02/2012 at 12:50 pm

    salam.Dr,adakah jika keluar darah berwarna coklat seperti di akhir haid itu bermakna kandungan itu akn gugur? ada x kes2 keluar darah yg b’warna coklat tp kandungan still bertahan dan akhirnya slmt dilahirkan?t.kasih dr..

  48. zaiha
    15/02/2012 at 4:54 pm

    salam DR,saya berkahwin pada usia 32 tahun,kini usia perkahwinan mencapai 2 tahun 2 bulan. kini saya berumur 34 tahun.selama 2 tahun perkahwinan saya tidak pernah mengandung dan tidak mengambil sebarang ubat pencegah kehamilan.haid saya teratur dan tidak mengalami sebarang masalah. pada bulan disember tahun lalu saya datang haid seperti biasa. namun pada bulan januari tahun ini haid datang tidak tepat masanya dan hanya keluar sedikit sahaja dalam masa 3 minggu. kemudian saya membuat ujian kehamilan sebanyak 2 kali, pada ujian pertama ianya negatif,selang beberapa hari sekali lagi saya membuat ujian kehamilan namun ianya”samar-samar”garisan pertama nampak terang dan garisan kedua tidak terang. saya berasa ragu-ragu,saya mengalami gejala seperti wanita mengandung.muntah,pening,kerap kencing,tak lalu makan dan cepat letih. pada bulan februari 9.2.2012 sekali lagi haid keluar tapi sama seperti bulan januari ianya hanya keluar sedikit sahaja. berwarna coklat kadangkala kemerahan. namun ditakdirkan 13.2.2012 tiba-tiba saya mengalami keguguran.tanpa saya sedari yang saya telah hamil 2 bulan. kini baru saya sedari pada bulan januari dan februari ianya sebenarnya bukan haid,tapi ditakdirkan mungkin janin tidak sihat dan gugur. saya berasa amat sedih dan kecewa.tapi saya redha dengan ujian yang diberikan oleh Allah. mungkin ada hikmah disebalik ujian yang Allah berikan.saya ingin meminta nasihat daripada Dr,haruskah saya melalui proses “mencuci” dihospital?kerana banyak orang menyatakan apabila melalui proses “mencuci” kemungkinan lambat atau kesukaran mengandung kembali.saya juga ada mengambil ubat membuang darah dan ubat tradisional yang lain untuk membersih sisa darah.

  49. afa
    29/02/2012 at 4:18 pm

    salam… Dr,
    saya pregnant baru je masuk 9 minggu tapi kerap keluar darah berwarna coklat gelap.adakah kandungan saya mengalami masalah. saya sudah berkahwin selama 4 tahun dan ni bakal cahayamata pertama kami.harap sangat penjelasan Dr. adakah kandungan saya bermasalah??saya juga kerap demam.

  50. Alia
    10/03/2012 at 6:19 pm

    Hai .Saya pun sama mcm kamu juga bentuk janin saya panjang .selepas 6 hari ,saya keguguran .masa itu janin saya 9 minggu.

  51. mummy87
    11/03/2012 at 5:44 pm

    slm doc . .sy mpunyai mslh “darah dlm air kencing” dan yg tbaru sy kena jgkitan kuman yg mbuatkan sy demam, muntah2 shingga air d masukkan pd sy .a/bila doc mbuat x ray d dpt spt ade 2 biji batu di sebelah kanan sy.beberapa mggu lepas tu sy +tv hamil . . pd usia kehamilan sy 11 mggu sy keguguran & sakitnya spt hendak bersalin. adakah d sbbkan mslh ‘batu’ itu yg mbuatkan janin sy tdk dpt b’kembg dgn baik?

  52. nurul
    22/03/2012 at 7:19 pm

    Salam dr.sy skrg hamil 8 minggu.tp pg td slpas bgn dr tdo ade keluaran bwarna coklat.sy pgi klinik swasta,dr disana ckp baby msih ade tp jantung dh x nmpk.dr 2 srh sy follow up di hospital krajaan.di hospital kerajaan,dr ckp baby sy masih ok..sy x taw ape nk buat skrg doc.

    • ain
      30/03/2012 at 7:32 pm

      Wsalam kak,saya pun macam 2,tapi keluar cecair coklat 2 berselang seli sehari tau 2 3 hari..berlaku pada minggu ke 8 9 10 kehamilan..sekarang nk msuk 11minggu..duk risau kat baby,isnin ni p klnik jmpa dktor n plan scan..Mudahan2 bby selamt membesar..akak pun mcm 2 ya..InsyaAllah..

      • nazura
        06/04/2012 at 2:56 pm

        as-salam…camner ngan kandungan..?? sihat..?? sy pun alami masalah yg sama…risau la..masa 7 minggu ada wat scan tp xnampak sgt degupan jantung dia..skrg dah 9 minggu..risau biler ada keluar darah..harap2 boleh share ape2 info…hanya mampu berdoa je pada Allah, mudah2an selamat semuanya…

  53. aida
    23/03/2012 at 8:20 pm

    akum..doc,
    saya mengalami loya2,sakit payuda sepertiorg mengandung.saya telah bt upt pd 18/3/12 iaitu dua hari sebelum tarikh period sebenar(20/3/12)dan keputusannya +ve.setelah 6 hari test darah telah keluar seperti period.bt pengetahuan doc hari ini hari kedua darah keluar.perut dan belakang pinggang sy sangat sakit dan perut terasa kembong.adakah sy masih mengandung @ sebaliknya.harap doc reply..tq

  54. hatijah zolfeley
    12/04/2012 at 7:14 pm

    informasi yg bagus,saya disahkan oleh bidan pregnant 4 bulan,tp bila check dr.takda pula,period datang seperti biasa,sekarang sudah ada denyutan jantung,saya keliru pregnant atau tak…..tq dr,harap pendapat dari doktor

  55. shila
    14/04/2012 at 10:04 am

    doc dah sahkan sy complete abortion, jd xperlu lalui D&C. bile balik rumah, nampak ada darah keluar lg? for time being dah penuh 1 pad (semalaman). Normal ke? maksud sy, kita akan period macam biasa ke? tunggu sampai darah kering?

    • sue
      28/04/2012 at 2:03 pm

      shila…sye pn prnh complete abortion pd 2010..darah akan kuar mcm period n kering mcm biasa…skrg sye pregnant 10 minggu…dn ada pendarahan berlaku juga..smlam bt scan..doktor ckp janin msih ada..tp doktor bg tmpoh 2 minggu utk scan blik…smpi skrg drah still kuar mcam period..

  56. noor
    17/04/2012 at 10:11 am

    Assalamualaikum Dr

    A really good story to share and a food for our thought.It was happened to me before. I lost my first baby at week 9 after the doc could not find his heartbeat. I suffered a lot during this pregnancy.had a really backpain, fatigue, cramping at my lower abd..finally, i lost my little tiny angle on early jan 2011. For God sake, i cried and could not accept it. One fine day, my hub words really comfort me. He said, Anak itu bukan hak kita. Hak Allah.. Kita hanya peminjam n amanah dariNYA. Dia berhak untk menarik balik hakNYA.He recalled what the doc who did my D&C (like what you said doc in your story above), terjdinya kekguguran d awal kehamilan dsbbkan pembentukkannya yg xsmpurna n xmmpu untk survive. At last, i built a story heart to accept it and yes, finally i could accept that fate. But I never lost hope to HIM..i keep praying and praying and after 2 weeks of d miscarriaged,i fall pregnant again. Alhamdulillah. i think that because of the past misscarriaged, i become fobia and frightened if the same thing happened again. YEs it was happened. at week 7, i had a bleeding. But luckily, the doc said its normal due to the horman change. Alhamdulillah, now my baby is 5 months old. The message here are 1/never lost hope to HIm 2. He knows best 3. Husband n family should plays their part to comfort us

  57. asma
    17/04/2012 at 7:05 pm

    sy hamil kali ke2 pada sept 2009 dan saya gugur pada kdungan 12week.sekarang saya mengandong lagi usia kandungan13week dan berlaku pdrahan.sy pergi hospital dr scan jantung baby ok dan dr bg mc 1 week untuk rehat.sampai skrg pendarahan masih keluar.adakah baby dlm kandungan saya selamat?

  58. 25/04/2012 at 8:50 am

    assalammualaikum doc…

    sy ada masalah..saya pergi ke doktor di klinik untuk sahkan kehamilan saya.tapi malangnya doktor kata saya gugur…saya jumpa pula bidan kampung.bidan sahkan saya masih mengandung dan tidak mengalami keguguran..malah saya bunting pelanduk.darah keluar hanya sedikit seperti karat tetapi tidak kerap..seperti seminngu sekali..yang mana 1 betul?doktor ataupun bidan?saya mengalami keguguran atau masih hamil?

  59. 12/06/2012 at 7:53 am

    salam sya nk tnya docter..sya dha miss period 1minggu dan yg mngejut kn sya..pda 12 hri nya sya period ada kah sya mnggandung atau pun tidak mngandung??docter tlng jls kn pda sya??

  60. ain
    21/06/2012 at 2:14 pm

    salam dr. saya ingin bertanya….. saya sudah 6 bulan berkahwin, saya pernah tidak dtg bulan pada bulan 2 dan sejak saya berkahwin saya sering loya2, muntah2, sakit2 pada breast… sudah 2 bulan apabila saya dtg priod saya akan terasa kerap hendak buang air kecil, sakit2 pada kemaluan seperti air kecil tu tidak habis2…… apa pandangan dr tentang hal ini?? adakah saya mengandung dan janin saya tidak kuat???

  61. Iza
    02/07/2012 at 3:46 pm

    Salam doktor,
    Saya telah buat UPT minggu lepas dan result +ve…kalau ikut kiraan saya telah hamil 6 minggu. Pagi ini saya telah mengalami pendarahan dan telah pergi ke klinik untuk pemeriksaan….doktor tak cek pun tp bagi saya mc 2 hari dan suruh rehat dan kurangkan pergerakan….tp sekarang pendarahan makin banyak dan seolah2 sedang period….adakah saya mengalami keguguran atau ini simpton biasa seperti yang diberitahu oleh doktor……untuk pengetahuan doktor saya pernah mengalami keguguran pada 2009 (usia kandungan 5 minggu) dan pada 2010 bayi saya meninggal dalam kandungan ( usia kandungan 28 minggu).

  62. Aieshah
    31/07/2012 at 8:33 am

    Salam Dr.,

    Saya ingin mengucapkan terima kasih atas penjelasan Dr. dan pengalaman yang Dr. kongsikan…. memberikan kesedaran kepada saya… :)supaya sentiasa berfikiran positif…

  63. beatrice
    31/07/2012 at 3:54 pm

    doktor saya sekarang da mengandung 32 minggu..baru-baru ini saya telah mengalami pendarahan sedikit dan bukaan rahim 1 cm.
    soalan saya apa yang menyebabkan kejadian itu?dan bila sudah berlaku bukaan rahim adakah bayi akan lahir cepat atau tetap mengikut due date?

  64. nadia
    01/08/2012 at 4:23 pm

    salam doc…
    saya ada masalah dimana saya sendiri tidak tahu yg saya mengandung anak y ke 3..so sebelum tu saya dah makan pil postinor sbyk 3 biji tp selang2 hari..skg kandungan saya dah 3mggu lebih. masalah skg ni adakah saya selamat untuk menyimpan kandungan ni sbb saya da 2 kali bleeding tp darah y kuar pn sikit2 dan sampai arini perut saya selalu terasa sakit..saya takut kesan pd baby sebab pil ni setahu saya kuat. apa pendapat doc. tq.

  65. Mazila
    14/08/2012 at 5:43 pm

    As-salam Dr..

    Sy telah 3 tahun berkahwin da selama tempoh perkahwinan tu suami sy terlalu inginkan zuriat, Alhamdulillah awal bulan 7 2012 sy disahkan hamil da dianggarkan kandungan berusia 7 minggu. Kegembiraan yang tak dapat kami berdua ungkapkan. Tetapi sesuatu yang menyedihkan berlaku apabila Dr dapati janin sy tidak berkembang dan setelah di scan sebanyak 3 kali (setiap 1 minggu)saiznya tetap tidak berubah. Sy juga makin hilang rasa loya dan sindrom-sindrom morning sickness makin berkurangan. Dr menyuruh sy bersabar dan bersedia menghadapi sebarang kemungkinan tetapi sy tetap berasa sangat kecewa dan menangis tidakk berhenti. Suami sy yg risau akan keadaan sy telah cuba mencari penyelesaian di internet dan dia terjumpa blog Dr dan menyarankan sy membacanya. Selepas membaca artikel Dr ini sy merasa sgt menyesal kerana bertindak keanak-anakan dan seperti menyalahkan takdir tuhan. Sekarang sy sedar bahawa perancangan Allah adalah yang terbaik dan sy redha. Sy yakin jika bukan sekarang, suatu hari nanti rezeki Allah pasti akan datang. Sy juga berharap jika janin dalam kandungan ini masih milik sy semoga Allah menyempurnakan fizikal dan akhlaknya.. aminn..

  66. Nurin
    05/09/2012 at 11:42 pm

    assalam..suatu artikel yang bagus, sekurang2nya membuka minda segala yg berlaku itu ujian dari Allah supaya kita lebih dekat pada NYA. terima kasih Dr. Saya juga mengalami pengalaman yang sama. Awal tahun 2012,tersangat gembira saya apabila ujian UPT yang saya lakukan pada jam 3 pagi positif setelah selepas 2 tahun lebih berumhtangga. Berkali-kali saya panjatkan kesyukuran dengan bersolat sunat syukur…tidak sabar berkongsi berita gembira,saya kejutkan suami yang sedang lena diulit mimpi,dia yang seakan tidak percaya memberi nasihat supaya jangan terlalu gembira dan ghairah, supaya bila terjadi apa-apa tidaklah terlalu sedih. Hati mana yang tidak gembira…bakal menimang cahaya mata sebagai pelengkap kehidupan. mggu ke-8,saya ke klinik utk buat USG, kata2 dr mengganggu fikiran..dr ckp bby awak ni mcm 6 minggu kalau ikutkn tarikh period dh 8 minggu,kmungkinan bby tak membesar..namun dr masih memberi harapan kepada saya supaya ulang USG selepas 2 minggu.blum pun smpat dua minggu, ada tompokan darah kluar..saya pergi ke klinik semula,dr mengesahkan yang janin xberkembang n heart beat pun xde. Sedih sgt waktu tu…akibat rs xpuas ati mak bawa plak p klinik kerajaan,layanan yg teruk…siap marah2 lg sbb xrujuk klinik yg berdekatan. apalagi lawan la ckp balik,baru dpt layanan…dr bg pilihan sama ada nk D&C atau tunggu lg 2 minggu. last2 pindh p private clinic, alhamdulillah,layanan yang sgt baik,berfikir cara islam..supaya memberi peluang kpd janin slma 2 minggu lg..kerana semuanya adalah kekuasaan Allah,kalau Allah kata jadi maka jadilah..semuanya mudah bagi Allah..berminggu juga saya berkurung…sukar untuk menerima kenyataan dengan apa yang berlaku….selepas tu saya berusaha untuk redha kerana Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk hambaNYA. hati saya lebih tenang. betul kata dr, fikir positif, Allah xnk bebankan kita klau bby yg kita lahirkan itu xsihat…macamana awak nk kerja. terima kasih dr, sedarkan saya :)

    • 06/09/2012 at 1:18 am

      assalam..suatu artikel yang bagus, sekurang2nya membuka minda segala yg berlaku itu ujian dari Allah supaya kita lebih dekat pada NYA. terima kasih Dr. Saya juga mengalami pengalaman yang sama. Awal tahun 2012,tersangat gembira saya apabila ujian UPT yang saya lakukan pada jam 3 pagi positif setelah selepas 2 tahun lebih berumhtangga. Berkali-kali saya panjatkan kesyukuran dengan bersolat sunat syukur…tidak sabar berkongsi berita gembira,saya kejutkan suami yang sedang lena diulit mimpi,dia yang seakan tidak percaya memberi nasihat supaya jangan terlalu gembira dan ghairah, supaya bila terjadi apa-apa tidaklah terlalu sedih. Hati mana yang tidak gembira…bakal menimang cahaya mata sebagai pelengkap kehidupan. mggu ke-8,saya ke klinik utk buat USG, kata2 dr mengganggu fikiran..dr ckp bby awak ni mcm 6 minggu kalau ikutkn tarikh period dh 8 minggu,kmungkinan bby tak membesar..namun dr masih memberi harapan kepada saya supaya ulang USG selepas 2 minggu.blum pun smpat dua minggu, ada tompokan darah kluar..saya pergi ke klinik semula,dr mengesahkan yang janin xberkembang n heart beat pun xde. Sedih sgt waktu tu…akibat rs xpuas ati mak bawa plak p klinik kerajaan,layanan yg teruk…siap marah2 lg sbb xrujuk klinik yg berdekatan. apalagi lawan la ckp balik,baru dpt layanan…dr bg pilihan sama ada nk D&C atau tunggu lg 2 minggu. last2 pindh p private clinic, alhamdulillah,layanan yang sgt baik,berfikir cara islam..supaya memberi peluang kpd janin slma 2 minggu lg..kerana semuanya adalah kekuasaan Allah,kalau Allah kata jadi maka jadilah..semuanya mudah bagi Allah..berminggu juga saya berkurung…sukar untuk menerima kenyataan dengan apa yang berlaku….selepas tu saya berusaha untuk redha kerana Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk hambaNYA. hati saya lebih tenang. betul kata dr, fikir positif, Allah xnk bebankan kita klau bby yg kita lahirkan itu xsihat…macamana awak nk kerja. terima kasih dr, sedarkan saya :)

      Dr Zubaidi: Semoga ALLAH menggantikan kehilangan yang dialami puan dengan sesuatu yang lebih baik.

  67. iza
    09/09/2012 at 2:28 pm

    salam doc..saya ingin bertanya..bulan ni period saya lewat 6 hari,tak sempat buat UPT,saya dh period tp period kali ni lain macam sikit sbb hari2 saya sakit perut..saya biasa senggugut tiap2 bulan,tp kali ni sakit sangat2..rasa mengcekam dlm perut..adakah saya keguguran?

  68. 20/11/2012 at 4:35 pm

    assalam dr, terima kasih diatas perkongsian ini. entry ini betul2 telah menaikkn semangat saya semula selepas mengalami keguguran. terima kasih dr ^^

  69. nor
    17/12/2012 at 9:59 pm

    Assalamualaikum,dr.Saya keguguran usia 2 bulan lebih.Dr hospital kata tak perlu cuci rahim kerana scan menunjukkan ia telah kosong.Seminggu selepas itu,saya telah berjumpa dr untuk pemeriksaan,saya telah discan dan didapati ada janin baru berusia beberapa minggu,saya hamil??bagaimana ‘kehadirannya’tidak disedari oleh dr ?,sedangkan saya hanya tahu tentang kehamilan yg telah gugur itu,terima kasih dr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *