Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Pendarahan haid yang banyak

Pendarahan haid yang banyak

OCP

 

SAYA amat risau kerana selepas melahirkan anak bongsu pada dua tahun lalu, haid saya semakin banyak dan berketul-ketul. Adakah ini bererti saya mengalami penyakit barah rahim?

 

Dr Zubaidi: saya bersimpati dengan masalah yang puan alami. Masalah haid yang berpanjangan atau berlanjutan memang membimbangkan wanita Islam apabila tidak dapat bersolat dengan sempurna.

 

Darah yang keluar melebihi tempuh 15 hari, dinamakan sebagai darah istihadah di mana puan harus soalat dan berpuasa, jika berada di bulan Ramadhan.

 

Saya menasihatkan puan agar berjumpa dengan doctor untuk melakukan pemeriksaan. Keadaan puan dinamakan menoragia dan terdapat pelbagai punca.

 

Di hospital selalunya doctor akan melakukan pemeriksaan darah bagi menguji tahap kandungan haemoglobin, ujian fungsi kelenjar thyroid dan tahap hormone termasuk tahap hormon prolaktin.

 

Doktor juga akan melakukan pemeriksaan ultrasound bagi melihat imej rahem puan sama ada lapisan dalam rahem puan menebal atau mungkin terdapat wanita 40an  dalam lapisan rahem atau berkemungkinan terdapat cyst dalam ovari puan.

 

Bagi wanita yang berusia lebih 40 tahun, doctor akan melakukan pemeriksaan yang lebih detail seperti pemeriksaan hysteroscopy iaitu memasukkan kamera ke dalam rahem dan mengambil sedikit tisu endometrium bagi tujuan mencari punca pendarahan haid yang terlalu lama itu.

 

Selalunya pendarahan haid banyak berlaku pada wanita berumur lebih 40an disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon. Jarang-jarang disebabkan oleh kanser rahem (endometrial cancer).

 

Biasanya doktor di hospital akan memberikan pil pencegah kehamilan perlu diambil selama 21 hari (rawatan hormon). Dengan mengambil pil berkenaan, kitaran dan jumlah haid akan berkurangan. Pil ini perlu diambil dalam masa yang agak lama.

 

Bagi wanita yang tidak mahu menggunakan pil perancang kehamilan dan ingin mencuba Ekstrak Kacip Fatimah boleh melayar ke

https://www.facebook.com/EkstrakKacipFatimah

 

Wallahu a’lam

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak,  saya mencadangkan suplemen , selain dari vitamin C dan E.  Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM atau keluaran FRIM (diabetic-friendly) di http://needsvenue.com.my

Bagi lelaki yang mengalami masalah kualiti sperma, saya mencadangkan suplemen Proxeed Plus.  Info lanjut di https://www.facebook.com/ProxeedPlusMalaysia

Bagi individu yang mengalami parut dan kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream  Labicea Revitalizing Moisturizer.  Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

EKSTRAK KACIP FATIMAH

PROXEED PLUS

LABICEA REVITALIZING MOISTURIZER

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: