Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Pemeriksaan kromosom bagi keguguran berulang

Pemeriksaan kromosom bagi keguguran berulang

PEMERIKSAAN KROMOSOM DAN DNA BAGI KEGUGURAN BERULANG

gugur 3

“Assalamualaikum doctor, saya telah mengalami keguguran sebannyak 5 kali dalam usia kehamilan 10 minggu ke bawah. Semua keguguran saya disebabkan janin tidak membesar mengikut usianya. Saya sudah berjumpa doktor pakar dan diberitahu tiada mempunyai masalah. Doktor ingin membuat ujian kromosom tetapi saya belum bersedia. Adakah saya masih berpeluang untuk hamil dan tidak mengalami keguguran lagi. Terima kasih doktor.”

 

 

WA ALAIKUM MUS SALAM

 

Saya ucapkan takziah atas dugaan yang puan hadapi. Semoga ALLAH berikan kesabaran pada puan dan memberikan ganjaran yang terbaik (syurga) atas kesabaran puan.

 

 

Keguguran sebanyak 5 kali adalah satu fenomena kehamilan yang tidak normal. Pasti ada punca keguguran sebegitu. Ia dikenali sebagai keguguran di awal kehamilan (Early preganancy loss). Ia  ditakrifkan apabila seorang wanita tidak lagi hamil sebelum usia kehamilan 20 minggu atau dengan berat janin bawah 500 g.

 

 

Sebanyak 50% dari keguguran spontan seperti itu berlaku apabila janin mempunyai genetic yang tidak normal (aneuploid karyotype).

gugur 2

 

Doktor akan melakukan diagnosis dengan mengambil contoh DNA (karyotype) dari ibu bapa dan membandingkan dengan DNA dari janin yang keguguran.

 

 

Doktor juga akan melakukan pemeriksaan saringan preimplantation dari janin di peringkat awal perkembangannya. Selalunya proses ini dilakukan bersama dengan kaedah IVF. Tujuannya ialah bagi memastikan janin yang dipilih untuk berada dalam janin tidak mempunyai kecacatan genetic sehingga menyebabkan keguguran berulang.

 

 

Saya menyokong cadangan doctor tersebut untuk melakukan pememeriksaan kromosom dan DNA.

 

Saya juga mencadangkan suplemen Proxeedplus untuk suami puan. Ia akan meningkatkan kualiti sperma, iaitu bilangannya, bentuknnya dan bilangan sperma yang bergerak.

 

 

Proxeedplus juga memastikan sperma yang disenyawakan mempunyai nilai genetic yang berkualiti.

 

Boleh whatapp saya di 019 7712391

 

 

IKLAN

 

proxeedplus

Bagi lelaki yang mengalami masalah kualiti sperma, saya mencadangkan suplemen Proxeed Plus.  Info lanjut i https://www.facebook.com/ProxeedPlusMalaysia

 

Ezerex-1

Bagi meningkatkan tenaga dalaman lelaki (masalah ketegangan zakar), saya mencadangkan suplemen Ezerex.  Info lanjut di https://www.facebook.com/ezerexmalaysia

 

 

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: