Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Panduan Untuk Wanita Hamil yang Berkerja

Panduan Untuk Wanita Hamil yang Berkerja

 

Wanita hamil bekerja

 

“Salam doktor. Saya seorang pegawai tadbir di sebuah agensi kerajaan. Ini kehamilan pertama saya. Walaupun saya tidak banyak melakukan pergerakan fizikal, ada kalanya saya merasa stress dengan kerja dan kerenah ketua pejabat saya. Ada kalanya saya  duduk di hadapan komputer dalam jangka masa yang lama. Adakah semua ini akan menjejaskan kehamilan saya?”

 

Wa alaikum mus salam.

Ramai wanita yang bekerja ketika hamil tidak begitu menitikberatkan soal kesihatan dan  keselamatan di tempat kerja.

 

Sebagai contoh, mereka menganggap kerjaya sebagai pegawai tadbir yang bekerja di pejabat, tidak mengganggu kehamilan dan kesihatan diri mereka.

 

Mereka berpendapat dengan menjalani pemeriksaan antenatal secara berkala di klinik kesihatan telah cukup baik bagi memastikan kesihatan dan keselamatan ibu dan bayi sepanjang tempuh kehamilan.

 

Mereka bagi lupa bahaya isu kesihatan dan keselamatan tidak semestinya hanya isu-isu berat yang menyebabkan  kemudaratan fizikal dan nyawa.

 

Perkara-perkara kecil seperti keletihan mental dan fizikal, pergerakan dan postur, perjalanan dan bunyi bising adalah antara isu keselamatan yang harus diberikan perhatian.

 

Nasihat saya bagi wanita yang hamil dan bekerja, agar pastikan bekerja di tahap yang selesa mungkin.

 

Anda boleh cuba:

 

1. Jika pekerjaan anda begitu memenatkan, berehat sebentar apabila dari memfokuskan suatu pekerjaan selama beberapa minit.

2. Letak kaki di atas jika anda telah lama berdiri, atau berdiri dan berjalan setiap dua jam sekali jika anda telah lama duduk. Ini akan membantu mengurangkan bengkak di kaki dan buku lali, dan membuat anda berasa lebih selesa. Lakukan beberapa senaman regangan untuk melindungi belakang anda.

3. Pakai pakaian yang selesa, dan longgar  yang diperbuat daripada kapas

4. Pakai kasut bertumit rendah dan pastikan kasut anda mempunyai tumit yang tebal.

5. Jika anda bekerja di dalam persekitaran yang berhawa dingin, pastikan membawa selendang dapat membantu menghangatkan badan.

 

Wanita yang hamil juga harus menjaga pemakanan mereka.

 

Cuba dapatkan masa masa untuk makan dengan lebih kerap. Pastikan makanan yang dimakan mempunyai banyak serat untuk mengelakkan sembelit.

 

Pilih makanan tengah hari yang seimbang dan berkhasiat. Saya cadangkan agar membawa bekalan makanan dari rumah untuk mengelakkan keracunan makanan apabila makan di gerai yang kurang bersih.

 

Wallahu a’lam.

[IKLAN]

Dalam Ilmu Perubatan Melayu Silam, wanita yang baru melahirkan anak yang mengambil  Ekstrak Kacip Fatimah dikatakan dapat mengecutkan rahem ke saiz asal dan merawat kecederaan dalaman semasa melahirkan anak.  Mereka juga digalakkan diambil bersama vitamin C dan vitamin E.

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu juga dicadangkan mengambil Ekstrak Kacip Fatimah (dalam dos yang sesuai) bersama vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM, Vitamin C dan Natrieo dengan klik di sini.

Untuk pembelian Kacip Fatimah formulasi IBD UTM menggunakan kad kredit, sila klik di bawah:

[KLIK]
Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: