Advertorial
Home » Koleksi Artikel » Bayi/Kanak-kanak » Obesiti Pelajar Direkod dalam Kad Laporan
Obesiti Pelajar Direkod dalam Kad Laporan

Obesiti Pelajar Direkod dalam Kad Laporan

Saya amat mengalu-alukan cadangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk bekerjasama dengan Kementerian Pelajaran bagi menangani masalah obesiti atau kegemukan di kalangan pelajar-pelajar sekolah.

KKM mencadangkan agar indeks jisim badan (BMI) setiap pelajar direkodkan di dalam kad laporan prestasi oleh guru untuk perhatian ibu bapa. Pada saya ini akan menarik perhatian ibubapa tentang ‘masalah kesihatan’ anak mereka. Ramai ibubapa tidak menyedari anak-anak mereka mula mengalami obesiti.

Tidak dapat dinafikan juga penjualan makanan yang tidak berkhasiat, contohnya mengandungi gula dan garam berlebihan serta minuman ringan di kantin sekolah, juga menyumbang kepada masalah kesihatan pada kanak-kanak. Ia perlu dihentikan segera.

Kadangkala saya gelihati melihat telatah ibubapa. Apabila saya memberitahu ibubapa bahawa anak mereka harus mengurangkan ‘ayam goreng’ dalam menu hidangan kerana berat badan yang berlebihan, ibubapa akan berpaling ke arah anak mereka dan menyalahkan mereka pula.

“Dengar tu Daniel, lepas ni tak boleh makan KFC lagi.. berat badan dah naik.”

“Tu lah Syafiq, mama dah cakap. Tak nak dengar..”

Saya tergamam mendengar reaksi itu. Bukankah ibubapa yang seharusnya mengaturkan pemakanan anak-anak mereka? Bukankah ibubapa yang membawa anak-anak ke KFC dan McDonald lalu memesan makanan di kaunter restoran itu? Bukankah ibubapa yang mengeluarkan wang ?

Jadi mengapa mereka harus ‘meminta kebenaran’ anak untuk mengatur pemakanan mereka. Anak mereka akan mendesak tapi keputusan terletak di tangan ibubapa.

Ibu bapa harus memainkan peranan untuk menghalang anak-anak mendapat obesiti sejak dari awal. Ramai kanak-kanak yang obes terus mengalami kelebihan berat badan sepanjang hayat mereka. Risiko menghidap penyakit kronik juga meningkat.

Kajian Morbiditi & Kesihatan Kebangsaan ketiga (NHMS III) pada tahun 2006 kepada 21,249 kanak-kanak menunjukkan 5.4 peratus kanak-kanak mengalami obesiti di mana 6.8 peratus berusia 7 hingga 9 tahun manakala 6.4 peratus berusia 4 hingga 6 tahun.

Malaysia berada pada kedudukan keenam di Asia sebagai negara yang mempunyai ramai dewasa yang obes. Kira-kira 1.7 juta rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas mengalami obesiti.

Obesiti meningkatkan risiko untuk penyakit diabetes, kardiovaskular dan beberapa jenis kanser. Dianggarkan 1.5 juta rakyat Malaysia dewasa menghidap diabetes dan 4.8 juta menghidap darah tinggi. Diabetes Mellitus sendiri antara 10 penyebab utama kematian di hospital kerajaan.

Tetapi mengurangkan berat badan dan mengekalkannya bukanlah satu perkara yang mudah. Cara yang terbaik ialah mendapatkan khidmat nasihat pakar pediatrik dan  pakar pemakanan. Ubat mengurangkan selera makan tidak sesuai untuk kanak-kanak.

Obesiti di kalangan kanak-kanak boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Antaranya ialah penyakit genetik (jarang berlaku) iaitu Prader-Willi syndrome,Bardet-Biedl syndromeMOMO syndrome, mutasi Leptin receptorCongenital leptin deficiency dan mutasi Melanocortin receptor.

Ia mudah dikenali kerana sejak bayi lagi mereka telah mengalami obesiti yang melampau. Apabila mencapai umur 10 tahun, berat badan mereka tiga kali lebih berat dari kanak-kanak yang sama umur dan jantina dengannya.

Terdapat juga beberapa penyakit yang dialami oleh kanak-kanak menyebabkan kegemukan. Bezanya ia adalah bukan sebab kerosakan genetik, tetapi akibat kegagalan keseimbangan hormon seperti penyakit Cushing’s syndrome dan Hypothyroidism. Pemeriksaan doktor juga penting untuk mengesan masalah ini.

Pemakanan adalah punca utama kanak-kanak yang sihat mengalami kegemukan. Mereka mencontohi tabiat makan yang kurang sihat daripada ibu bapa mereka. Sehubungan itu, ibu bapa mesti menjadi tauladan yang baik dan mengamalkan tabiat makan yang sihat untuk kebaikan anak-anak mereka.

Saya sering memberitahu pesakit saya, untuk mengelakkan kegemukan pada anak-anak kita, gaya pemakanan harus diamalkan oleh seluruh ahli keluarga. Ibubapa juga harus sama menjaga pemakanan agar anak-anak dapat mengikuti tauladan ini.

Bayangkan seorang itu bapa yang menyuruh anaknya yang obes memakan sayur sedangkan dia sendiri sedang seronok menikmati ayam percik atau daging gulai. Tentu tidak munasabah.

Amalan minum air bergas yang mengandungi banyak gula juga menyumbang kepada obesiti. Saya pernah diberitahu oleh seorang agen insuran, bahawa anak saudaranya suka meminum minuman segera yang manis dibeli dari kedai 24 jam semenjak memasuki sekolah menengah. Apabila menncapai umur 17 tahun, dia telah disahkan mengalami diabetes dan obesiti.

Satu kajian terhadap 548 orang kanak-kanak mendapati amalan meminum air bergas dalam tin setiap hari akan menambahkan berat badan sebanyak 1.6 kali selepas 19 bulan. Kajian ini dilaporkan di International Journal Obesity (2005). (Rujuk : James J, Kerr D: “Prevention of childhood obesity by reducing soft drinks“).

Seperti yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, setiap kanak-kanak berusia antara 2 hingga 8 tahun disarankan untuk mengambil gula kurang dari lima hingga enam sudu teh setiap hari manakala dewasa adalah kurang dari 10 sudu teh. (Bagaimanapun, rakyat Malaysia pada zaman sekarang ada yang mengambil gula sehingga 24 sudu teh)

Ada rakan yang bertanya mengenai susu segar. Sebenarnya susu segar tidak menggemukkan kanak-kanak berumur antara satu hingga dua tahun. Jadi tidak perlu memberikan susu rendah lemak pada kanak-kanak, namun pemberian susu manis akan menyebabkan mereka mengalami berat badan berlebihan.

Tanpa kita sedari makanan yang kita beli dari kedai atau restoran makanan segera akan mempengaruhi pemakanan anak kita. Keadaan ini lebih dirasai apabila para ibu bekerja dan tidak sempat memasak makanan segar di rumah.

Dalam akhbar Sydney Morning Hearld (8 February 2011) menyiarkan bahawa ibu yang bekerja lebih masa mempunyai anak yang obes.

Ibubapa juga harus memperhatikan emosi anak-anak mereka. Tekanan dan bebanan belajar akan mempengarusi emosi dan mood mereka. Satu kajian terhadap 1,520 kanak-kanak berumur 9–10 tahun, selama empat tahun membuat kesimpulan bahawa terdapat kaitan antara obesiti dan ‘perasaan rendah diri’.

Kajian itu mendapati di kalangan kanak-kanak yang obese, 19% dari mereka tidak ceria, 48% pula berasa kebosanan dan 21% pula berasa nervous. Rasa murung juga akan menyebabkan kanak-kanak akan makan secara berlebihan.

Jadi ibu bapa mesti terlibat secara aktif di dalam program pengurangan berat badan anak mereka yang obes kerana ia hanya akan berjaya jika ibu bapa turut mengambil bahagian.

Ramai yang beranggapan bahawa dengan bersenam sahaja akan mengurangkan berat badan kanak-kanak, namun apabila penat ramai kanak-kanak bersama ibubapa mereka menjadi lapar dan mula mengabaikan pemakanan yang sihat.

 

Bagaimana kita mengira BMI anak kita

Saya bangga apabila ramai ibubapa yang prihatin pada pertumbuhan fizikal anak mereka. Mereka mahu mengira sendiri BMI anak mereka di rumah.

BMI atau body mass index adalah suatu ukuran yang penting untuk menentukan sama ada anak kita mempunyai lebih berat badan (overweight), kekurangan berat badan (underweight), atau mempunyai berat yang normal. Harus diketahui bagi kanak-kanak 2 tahun hingga remaja 20 tahun, pengiraan BMI tidak bermakna anak kita tidak mengalami obesiti.

Cara mengira BMI kanak-kanak 2 tahun hingga remaja 20 tahun :

1. Timbang berat anak anda dalam kilogram

2. Ukur tingginya dalam meter

3. Kirakan BMI menggunakan formula

BMI = [weight / (height x height)]

4. Plotkan bacaan ini pada graf BMI Percentiles mengikut jantina dan usia anak kita. Sebagai contoh kanak-kanak bermur 13 tahun mempunyai BMI 17 adalah berada pada 25th percentile pada graf tersebut.

5. Dari situ kita analisa keputusan :

Kurang Berat jika BMI< 5th percentile.

Normal jika BMI antara 5th percentile hingga 85th percentile.

Lebih berat jika BMI antara 85th hingga 95th percentile.

Obese jika BMI lebih 95th percentile.

 

Ini adalah penilaian asas bagi anak anda. Jika anda mendapati anak anda mempunyai masalah berat badan, silalah berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut.

Wallahu a’lam

 

Susunan : Dr Zubaidi Hj Ahmad (190411)

5 comments

  1. Salam, anak saya obess… 5 years old; berat 42kg. Masalahnya dia kerap buang air besar, sehari 5-6 kali. Ade doktor ckp metabolisma nya tinggi, tp kenapa dia berlebihan berat badan. BUkan ke org yang metabolisma tinggi ni kurus?. Tapi dia aktif dan kerap berpeluh.

  2. satu perkongsian yang baik melalui artikel ni…sedikit sebanyak dapat bantu saya buat research psl obesiti…so saya harap dr dapat post artikel-artikel psl ni dgn lebih banyak info lagi…terima kasih

  3. Ank saya berusia 7 tahun dan mengalami obesiti..berat 50kg.. BMI 30.5.. Aktif.. Xsuka mkn ayam, suka mkn nasi..lauk sikit nasi byk..xsuka mkn mknan ringan..terlalu jarang mkn makanannya segera sperti bugger.. Berat anak lebih dr sy..anak2 yg lain tidak obess.. Apa yg menyebabkan anak lelaki sy gemok?

  4. Salam dr…
    anak saya berusia 11tahun dan mempunyai berat 50kg. Saya bimbang dia akan mengalami sakit sampingan di usia kanak-kanak. Tapi saya dah cuba untuk membawanya bjogging…tapi dia selalu buat alasan dan kata tak larat. bila nak control makan dia kasihan pula dia tak dapat nak makan ikan sejak kecil. Jadi terpaksa makan ayam n telur. Bila terhidu bau ikan dia rasa mual dan muntah…apa cara nak atasi masalan ni doktor boleh beri nasihat?

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: