Advertorial
Home » Koleksi Artikel » Umum » MINUM KOPI BOLEH MENYEBABKAN TAHAP KOLESTROL YANG TINGGI?

MINUM KOPI BOLEH MENYEBABKAN TAHAP KOLESTROL YANG TINGGI?

MINUM KOPI BOLEH MENYEBABKAN TAHAP KOLESTROL YANG TINGGI?

 

 

Kebanyakan kita minum kopi setiap pagi. Tetapi bolehkah kopi yang kita minum meningkatkan kolestrol dalam tubuh kita?

 

Kopi O yang kita minum selalunya tidak ada mengandungi kolestrol. Namun begitu ada beberapa jenis kopi boleh meningkatkan tahap Low-Density Lipoprotein (LDL) atau kolestrol jahat. Antaranya French press coffee, Turkish coffee dan espresso.

 

Peningkatan tahap LDL atau kolestrol jahat dalam tubuh boleh menyebabkan penyumbatan saluran darah. Sementara peningkatan High-Density Lipoprotein (HDL) atau kolestrol baik, bagus untuk tubuh.

 

Tetapi jumlah kolestrol jahat dalam kopi O walaupun dari jenis yang disebutkan tadi adalah terlalu rendah.

 

Ramai yang bertanya saya, walaupun mereka kurus tetapi tahap kolestrol jahat masih tinggi. Adakah disebabkan minum kopi setiap?

 

Sebenarnya yang menjadi masalah adalah faktor keturunan (genetik) yang mempengaruhi tahap kolestrol dalam tubuh kita. Ia menjadi lebih buruk jika kita memilih makanan yang salah. Jadi tahap LDL tidak berkurangan walaupun kita tidak lagi mengamalkan kopi.

 

Namun tren terbaharu adalah minum kopi dengan penambahan gula yang banyak dan ‘whipped cream’ di atasnya diminum bersama kek dan donut yang manis.

 

Ini bukan masalah kopi. Masalah peningkatan kolestrol disebabkan oleh kream dan karamel yang tinggi dengan gula dan kalori.

 

Seolah-olah kita sedang mengambil makanan berat untuk tengahari atau malam. Minuman kopi sebegini mempunyai 50gm atau lebih dan kandungan kalori pula 600 kalori atau lebih.

Apatah lagi diambil bersama kek dan donut yang manis.

 

Jadi pengambilan kopi O secara sederhana adalah selamat sementara pengambilan kopi dengan gula dan kream, boleh menyebabkan peningkatan kolestrol dalam tubuh.

 

#HealthDrZubaidi

 

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: