Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Merawat Jerawat dengan Pil Perancang

Merawat Jerawat dengan Pil Perancang

 

EKF-JERAWAT

Sebagai  seorang gadis yang mengalami masalah jerawat, saya telah diberitahu oleh seorang kawan agar mengamalkan pil perancang. Persoalannya, saya belum berkahwin dan saya risau jika pil perancang akan menyebabkan saya mandul nanti. Apakah nasihat doktor?

 

 

JAWAPAN

 

Masalah jerawat disebabkan oleh pengeluaran sebum daripada kelenjar di kulit muka dan tubuh badan kita. Sebum ini akan menyekat liang roma. Liang roma yang tersumbat amat senang untuk dijangkiti bakteria. Ini menyebabkan proses keradangan dan seterusnya menjadi jerawat.

 

Pil perancang memang boleh membantu kerana pil ini akan mengurangkan penghasilan sebum. Pada masa sama, para doktor sering menyarankan agar pesakit menjaga kebersihan kulit dan menggunakan krim antijerawat untuk menyembuhkan masalah ini.

 

Pil perancang jenama Yasmin dan Yaz  sesuai untuk sesetengah individu kerana dikatakan pengguna pil ini tidak mempunyai masalah berat badan.

 

Hormon progestin dalam pil ini dikenal sebagai drospirenone. Drospirenone menghalang pertambahan cecair dalam badan dan juga bertindak sebagai antisebum. Oleh itu, pil ini tidak meningkatkan berat badan tetapi boleh merawat masalah kulit.

 

Apa pun pilihan pil yang mahu digunakan, haruslah berbincang dengan doktor yang mahir terlebih dahulu.

 

Walau bagaimana pun wanita yang belum berkahwin dan risau tentang penggunaan pil-pil hormon ini boleh menggunakan Ekstrak Kacip fatimah sebagai alternatif yang terbaik.

 

Bagi wanita yang tidak mahu menggunakan pil perancang kehamilan dan ingin mencuba Ekstrak Kacip Fatimah.

 

Wallahu a’lam.

 

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak, saya mencadangkan suplemen, selain dari vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM dan vitamin E Tocotrienols di http://needsvenue.com.my

Bagi individu yang mengalami kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

 

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: