Advertorial
Home » Koleksi Artikel » Bina Keluarga » Mengapa Saya Rasa Seperti Hamil Tetapi Ujian UPT Negatif?

Mengapa Saya Rasa Seperti Hamil Tetapi Ujian UPT Negatif?

Saya menerima banyak pertanyaan melalui inbox di FB dari ramai wanita yang keliru mengenai perasaan mereka yang seperti sedang hamil. Ini kerana mereka tidak mengalami haid untuk beberapa minggu, tetapi apabila ujian air kencing UPT dilakukan, mereka mendapati ia negatif (mereka tidak hamil).

Saya memahami perasaan mereka yang sangat berharap untuk hamil, namun belum lagi diberikan rezeki untuk hamil. Banyak berdoa dan teruskanlah usaha, semoga doa dimakbulkan Allah.

Perasaan untuk hamil setelah mencuba beberapa tahun mencuba bukanlah perasaan yang boleh diabaikan. Ramai yang menyatakan kesedihan kepada saya apabila setelah lama berikhtiar, pada saat  darah haids tidak datang pada waktu yang sepatutnya, mereka amat mengharap agar mereka hamil. Apatah lagi mereka mula mengalami tanda-tanda kehamilan seperti loya, muntah dan pening.

Saya selalu membaeritahu bahawa mengalami tanda-tanda kehamilan seperti loya, letih dan pening tidak bermakna seseorang wanita itu hamil. Pemeriksaan air kencing UPT adalah kaedah pemeriksaan yang menentukan sama ada seseorang itu hamil atau tidak. Cara lain ialah dengan melakukan ultrasound bagi mengesan kehadiran janin dalam rahem.

Perasaan seperti seolah-olah hamil, disebut sebagai “Imaginary Pregnancy Symptoms (IPS)“. Ia bukanlah istilah perubatan, tetapi suatu istilah untuk menggambarkan keadaan perasaan ini.

Perasaan ini datang apabila seseorang wanita sangat mengharapkan kehamilan sebaik sahaja mereka ‘tidak datang  darah haids’  pada waktu yang sepatutnya. Apatah lagi wanita ini mengalami rasa letih, kembung perut, bengkakan pada payudara, rasa mengidam dan sebagainya.

Perasaan mahu hamil akan menyebabkan wanita ini merasakan tanda-tanda ini adalah tanda kehamilan yang sebenar, padahal ia harus dibuktikan dengan pemeriksaan airkencing UPT dan ultrasound.

Perasaan ini bukanlah disebabkan oleh kecelaruan psikologi tetapi perasaan sebenar akibat reaksi hormon dalam tubuh  yang telah bersedia untuk hamil. Apabila berlakunya ovulasi, tubuh seorang wanita sebenarnya telah sedia untuk hamil dengan mengeluarkan sedikit hormone, walaupun persenyawaan antara telur ovum dan sperna belum berlaku.

Antara hormone yang dikeluarkan dan menyebabkan IPS ialah hormon progesterone. Kepekatan hormon progesterone akan meningkat secara perlahan-lahan selepas berlakunya ovulasi dan kemudian turun secara perlahan-lahan jika seorang wanita tidak hamil.

Bagi wanita itu menjalani rawatan kesuburan, ubat-ubatan yang diberikan oleh doktor akan meningkatkan tahap hormone progesterone dalam tubuh wanita dan boleh menyebabkan menyebabkan IPS.

 

Jadi apa yang harus dilakukan jika seorang wanita tidak kedatangan darah haids dan mengalami tanda-tanda dan perasaan seperti kehamilan?

Saya selalu menasihatkan agar menunggu selama dua minggu dari tarikh darah haids sepatutnya hadir untuk menentukan sama ada seorang wanita benar-benar hamil atau tidak. Sebagai contoh jika bulan lepas, beliau kedatangan haids pada 3 hb Mac, maka jika 17 hb April, masih tidak mengalami haids, eloklah buat pemeriksaan air kencing UPT atau pemeriksaan ultrasound.

Jika beliau melakukan pemeriksaan tersebut lebih awal, dibimbangi beliau akan rasa kecewa atau tidak percaya dengan pemeriksaan doktor kerana kadang kala tanda-tanda kehamilan hampir sama dengan tanda-tanda ‘premenstrual tension’ sebelum kedatangan haids.

Janganlah terlalu melayan perasaan kehamilan itu, kerana ia bukanlah penentu sama ada seorang wanita itu hamil atau tidak. Tanda-tanda kehamilan tidak berlaku pada semua wanita yang hamil. Ada wanita yang rasa seoalah-olah hamil kerana ada tanda muntah, letih, dan rasa payudara bengkak tapi hampa apabila mendapati mereka tidak hamil. Sementara ada wanita yang tidak mengalami rasa apa-apa dan mendapati mereka hamil.

Terdapat satu lagi istilah perubatan yang merujuk kepada masalah psikologi yang lebih serius iaitu ‘pseudocyesis’ di mana seseorang benar-benar percaya bahawa beliau hamil walaupun telah dibuktikan beliau sebenarnya tidak hamil. Berlainan dengan IPS, yang hanya mengalami rasa keliru dan ragu-ragu, tetapi ‘pseudocyesis’ menyebabkan wanita itu benar-benar percaya bahawa beliau telah hamil.

Apa agaknya punca seorang wanita tidak mengalami haids pada waktu yang tetap?

Untuk menjawab soalan ini, kita harus faham bahawa wanita mempunyai pelbagai hormone yang mempengaruhi kesuburan beliau.

Dalam tubuh wanita ada organ ovari yang mengeluarkan satu telur ovum pada setiap bulan setelah mendapat isyarat-isyarat dari pelbagai hormon.  Apabila telur ini tidak disenyawakan,  ia akan dikeluarkan bersama dengan lapisan endometrium, menjadi darah haids selepas 14  hari.

Jadi apabila tubuh seorang wanita tidak menerima isyarat dari hormone-hormon tertentu, telur ovum tidak dikeluarkan dan kemungkinan rahem juga turut tidak mengeluarkan darah haids. Sebab itu, apabila seorang wanita tidak kedatangan haids, doktor akan memberikan pil hormone bagi memberikan ‘isyarat palsu’ pada rahem untuk mengeluarkan darah haids.

Oleh itu jika seorang wanita tidak kedatanga haids selama enam bulan dan didapati tidak hamil, saya mencadangkan agar melakukan beberapa pemeriksaan hormone.

Antaranya ialah :

• Hormon Thyroid

Hormon thyroid mengawal metabolisme dalam tubuh dan merupakan antara hormon penting yang mengawal kitaran haids. Selain tidak mengalami darah haids, seorang wanita yang mengalami masalah hormone thyroid juga mengalami beberapa masalah seperti cepat penat, bertambah berat badan dan mudah rasa sejuk. Pemeriksaan darah membantu doktor menentukan sama ada kelenjar berfungsi dengan baik atau pun tidak.

• Hormon Prolactin.

Bagi wanita yang tidak mengalami kitaran haids, ini mungkin disebabkan otak mengeluarkan hormone prolactin yang terlalu banyak. Prolactin selalunya dikeluarkan dengan banyak ketika seorang wanita sedang menyusukan bayi mereka. Oleh itu ada wanita yang menyusukan anak tidak mengalami kedatangan haids.  Peningkatan hormone ini dapat dirawat dengan mengambil ubat-ubatan.

Jadi janganlah terlalu kecewa apabila tidak hamil. Jangan mudah putus asa. Buatlah pemeriksaan secara lengkap terhadap kesuburan sebagai ikhtiar untuk hamil.

Wallahu a’lam.

 

Klik sini untuk membaiki kitaran haid yang tidak normal

Klik sini untuk menambahkan kualiti sperma di dalam air mani

 

Susunan: Dr Zubaidi hj Ahmad (170512)

73 comments

  1. afi izra binti mohamed ali

    salam dr, saya agak keliru dgn kitaran haid saya.pada bulan mac saya tidak dtg haid, dan pada 23/4/2012 saya dtg haid, tp cume sikit sahaja selama 2 minggu, kemudian pada 13/5/2012 saya period semula, cume period kali ni agak sakit dan period saya berlendir2 dan berketul2.hari ke3, ada keluar ketulan besar separuh tapak tgn dan darah keluar agak banyak pada hari itu.saya keliru samada saya keguguran atau period biasa.saya harap Dr dapat bantu saya.

    • Wsalam. sukar untuk memberitahu puan keguguran, kerana puan tidak melakukan pemeriksaan kehamilan sebelum ini. Selalunya doktor akan memeriksa semula rahem puan melalui ultrasound. Jika tiada apa2, maka jangan risau.

  2. slm doc..sy jg prnah mengalami situasi yg sama ketika mengandungkan anak yg pertama..apa yg menyebabkn sy musykil adalah setelah sebulan sy tidak dtg haidh,sy cuba utk periksa menggunakn pregnancy test yg biasanya dijual di farmasi2..ttpi hasilnya adalah negatif,selang seminggu setelah itu sy dibawa oleh suami ke klinik namun hasilnya tetap negatif..hinggalah ujian kali ketiga di klinik yg lain setelah selang 3hr selepas itu br sy mndapat hasil test yg positif..persoalannya adalah mengapa sy lambat utk mngetahui hasil pregnancy test sy sedangkan sy sudah pn melakukn pemeriksaan di klinik?..adakah krn hormon di dlm bdn sy lmbt brtindak balas trhadap ujian trsebut atau bagaimana?..terima kasih diucapkan atas perhatian dktor..wslm.

    • slm doc..sy jg prnah mengalami situasi yg sama ketika mengandungkan anak yg pertama..apa yg menyebabkn sy musykil adalah setelah sebulan sy tidak dtg haidh,sy cuba utk periksa menggunakn pregnancy test yg biasanya dijual di farmasi2..ttpi hasilnya adalah negatif,selang seminggu setelah itu sy dibawa oleh suami ke klinik namun hasilnya tetap negatif..hinggalah ujian kali ketiga di klinik yg lain setelah selang 3hr selepas itu br sy mndapat hasil test yg positif..persoalannya adalah mengapa sy lambat utk mngetahui hasil pregnancy test sy sedangkan sy sudah pn melakukn pemeriksaan di klinik?..adakah krn hormon di dlm bdn sy lmbt brtindak balas trhadap ujian trsebut atau bagaimana?..terima kasih diucapkan atas perhatian dktor..wslm.

      wsalam. banyak faktor terjadi hal seperti ini. Saya ada menulis dalam blog, semoga bermanfaat.

      http://drzubaidi.com/blog/?p=1107

  3. salam,

    Doc sy mempunyai kemusykilan berkenaan kebaikan dan keburukan susu soya. anak sulung sy elergic pd susu dan sy memberikan anak sy mnm susu soya ‘isomil’. baru2 ini sy dpt maklumat drp kwn yg susu soya tidak bgs untuk anak2. boleh doc terangkan pada sy agar sy dpt memberikan yg terbaik utk anak sy. terima kasih.

    • salam,

      Doc sy mempunyai kemusykilan berkenaan kebaikan dan keburukan susu soya. anak sulung sy elergic pd susu dan sy memberikan anak sy mnm susu soya ‘isomil’. baru2 ini sy dpt maklumat drp kwn yg susu soya tidak bgs untuk anak2. boleh doc terangkan pada sy agar sy dpt memberikan yg terbaik utk anak sy. terima kasih.

      Saya ada menulis mengenai kesan soya di http://drzubaidi.com/blog/?p=180, semoga bermanfaat.

  4. askum doc..sy ingin btnya..last period sy adalah pd 28 april..shgga kini 7 jun sy msih blum period..pd pg 5 jun sy ade buat upt dan spti positif wlupun agak samar line yg ke dua tu..ptgnya, sy ke klinik dan doc buat upt ttpi negatif pula..dan doc sruh sy tggu lg 1 mggu dan buat upt lg..sy minta di scan ttpi doc ckp x prlu krna x nmpk apa2 jika hamil skalipun krna msh awal.. krna x sbr, sy buat upt skali lg pa 5 jun dan positif ttpi msh samar..tanda2 hamil, saya alami semua kecuali bengkak payudara dan sakit..payudara sy lgsung tiada prubahan..loya,penat,skit pd ari2 semua sy alami.. dan 2 hr ini, keluar cecair coklat ttpi sgt sdikit… adakah sy benar2 hamil doc?mohon pnjelasan

    • askum doc..sy ingin btnya..last period sy adalah pd 28 april..shgga kini 7 jun sy msih blum period..pd pg 5 jun sy ade buat upt dan spti positif wlupun agak samar line yg ke dua tu..ptgnya, sy ke klinik dan doc buat upt ttpi negatif pula..dan doc sruh sy tggu lg 1 mggu dan buat upt lg..sy minta di scan ttpi doc ckp x prlu krna x nmpk apa2 jika hamil skalipun krna msh awal.. krna x sbr, sy buat upt skali lg pa 5 jun dan positif ttpi msh samar..tanda2 hamil, saya alami semua kecuali bengkak payudara dan sakit..payudara sy lgsung tiada prubahan..loya,penat,skit pd ari2 semua sy alami.. dan 2 hr ini, keluar cecair coklat ttpi sgt sdikit… adakah sy benar2 hamil doc?mohon pnjelasan

      drzubaidi: boleh buat pemeriksaan ultrasound melalui faraj lebih tepat. Jika tiada kemudahan itu, buatlah UPT selepas seminggu.

  5. Salam Doktor, saya mahu bertanya..
    bagaimana pula, bila saya check upt -ve.
    saya cuma pening & kembung perut..
    saya pergi klinik swasta utk scanning. Then doktor cakap dah ada kantung bb dalam rahim saya cuma kecil..
    2minggu lagi check lagi sekali upt, 3minggu kemudian saya check semula upt still -ve.
    skali lagi saya ke klnik yg sama, scan xder plak kantung tu..
    saya confius..
    period saya masih belum datang dua bulan..
    apa yg perlu saya buat..??

    • Salam Doktor, saya mahu bertanya..bagaimana pula, bila saya check upt -ve. saya cuma pening & kembung perut..saya pergi klinik swasta utk scanning. Then doktor cakap dah ada kantung bb dalam rahim saya cuma kecil..2minggu lagi check lagi sekali upt, 3minggu kemudian saya check semula upt still -ve.skali lagi saya ke klnik yg sama, scan xder plak kantung tu..saya confius..period saya masih belum datang dua bulan..
      apa yg perlu saya buat..??

      WSALAM. mungkin puan tidak hamil. Jika masih mahukan pengesahan, pemeriksaan darah untuk kehamilan membantu puan.

  6. salam doctor,
    zura nk tanye zura bru lepas bersalin 3 bln…tp dah bersame dgn suami..bln lepas period dtg…tp bln lepas jgk zura dh start mkn pil noriday..bln nie plak zura mkn pil noriday dgn maajun..tp period x dtg..pttnye 28hb…adakah zura pregnant atau perubahan hormon..tolong komen doctor..tq

    • zura nk tanye zura bru lepas bersalin 3 bln…tp dah bersame dgn suami..bln lepas period dtg…tp bln lepas jgk zura dh start mkn pil noriday..bln nie plak zura mkn pil noriday dgn maajun..tp period x dtg..pttnye 28hb…adakah zura pregnant atau perubahan hormon..tolong komen doctor..tq

      drzubaidi: hentikan pemakanan majun yang mungkin mengganggu keberkesanan pil perancang. Buat ujian UPT jika haids tidak datang selepas 2 minggu.

  7. dr kenapa saya dah lambat datang bulan.saya buat sediri ujian upt line C terang yg kat T kabur.tapi saya keluar darah sedikit2

    • “dr kenapa saya dah lambat datang bulan.saya buat sediri ujian upt line C terang yg kat T kabur.tapi saya keluar darah sedikit2″

      Lambat datang haids berkemungkinan puan hamil dan telah disahkan dengan ujian UPT walaupun T kabur. Pendarahan menandakan kehamilan puan sedang bahaya. Lakukan semula ujian UPT selepas seminggu.

  8. salam doctor…saya telah lewat datang haid selama 10 hari..dan saya telah berjumpa doktor untuk membuat rawatan.hasilnya setelah membuat ujian air kencing positif..tetapi selang 5 hari selepas itu, saya membuat ujian air kencing sendiri dengan membeli preknancy test dipharmacy tetapi ujian tersebut negatif??? apa sebenarnya masalah saya ini??

    • salam doctor…saya telah lewat datang haid selama 10 hari..dan saya telah berjumpa doktor untuk membuat rawatan.hasilnya setelah membuat ujian air kencing positif..tetapi selang 5 hari selepas itu, saya membuat ujian air kencing sendiri dengan membeli preknancy test dipharmacy tetapi ujian tersebut negatif??? apa sebenarnya masalah saya ini??

      Wsalam.Saya cadsangkan puan membuat pemeriksaan UPT semula dan ultrasound sebagai pengesahan.

  9. Assalam doc. Saya seorg gu berumur 38 tahun. Saya dah bkahwin 8 thn.Saya blum ada anak lg.Masalh saya ialah, saya tdk lagi dtg haid sejak 3 tahun yg lalu.Pd peringkat awal dulu, kedtgan haid saya tdk teratur. Kdg kala shingga 6 bulan. Dokt bg ubat keluarkan haid.haid saya keluar. Namun, keadaan yg sama b’ulang setelah sbulan dtg haid.Saya ada bjumpa dokt dan meminta cara utk merawat ttp dokt x dpt berikan ubat yg sesuai. Adakah saya sudah mengalami menopaus? Apakah saranan doc. bagi mengatasi masalah saya. Sekarang ni saya sperti mengandung 3 bulan: perut besar, selalu pening dan kerap letih. Apabila sya guna UPT, keputusannya -ve. Adakah saya menghidapi sebarang penyakit? terima kasih.

    • Assalam doc. Saya seorg gu berumur 38 tahun. Saya dah bkahwin 8 thn.Saya blum ada anak lg.Masalh saya ialah, saya tdk lagi dtg haid sejak 3 tahun yg lalu.Pd peringkat awal dulu, kedtgan haid saya tdk teratur. Kdg kala shingga 6 bulan. Dokt bg ubat keluarkan haid.haid saya keluar. Namun, keadaan yg sama b’ulang setelah sbulan dtg haid.Saya ada bjumpa dokt dan meminta cara utk merawat ttp dokt x dpt berikan ubat yg sesuai. Adakah saya sudah mengalami menopaus? Apakah saranan doc. bagi mengatasi masalah saya. Sekarang ni saya sperti mengandung 3 bulan: perut besar, selalu pening dan kerap letih. Apabila sya guna UPT, keputusannya -ve. Adakah saya menghidapi sebarang penyakit? terima kasih.

      Wsalam. Puan mengalami ketidakseimbangan hormon. Terlalu awal untuk mengatakan puan mengalami menopause. saya ada menulis mengenainya di blog http://drzubaidi.com/blog/?p=2154

  10. as salam doktor..sy nk tnye..period sy selalu lewat dr tarikh yg sebenar..setiap bulan period sy akan begitu..sy ingt sy pregnant tp tidk krn period dtg lewat tujuh hingga ke sepuluh hari..kadangkala sy merasakan seperti hamil apabila sy melihat perut sy seperti kelihatan denyutan jantung bayi..adakah sy blh mengandung wlupun period??

  11. A’kum doc, saya telah berumahtangga pada 26 mei 2012. Saya ade masalah dimana saya tidak datang period. Period last saya pada 30 Mei 2012 tapi mase dlm period tue, drah period x kuar byk, skit2 jer. Saya berbadan gempal berat 80 kg, tgi 168cm.
    Dlu saya pernah 2 bln tak dtg period, tp bila dh dtg, 2 mgu trus dgn kuantiti yg sgt byk dimana sy kne tkar pad selang 2-3 jam, selama 2 mgu mcm tue.
    Sjak sy kwin saya selalu skit dada n pning kepala. Loya2 tue de, tp x slalu. Smgu sblm puasa, sy ke klinik sbb x than skit kpala n loya2. Sy cerita dgn nurse, die mtk sy wat test kehamilan, tp -ve. Mse tue sy igt maybe sy migrain sbb tnda die pun slalu pning2 n loya2. Nurse tue ckp maybe sy kne migrain.
    Then, mgu lpas sy pning kpala lg, rse brat n bdenyut di bhagian tgh smpi blakang kpala. Mse tu jgak sy g klinik cek, tp mse tue dh lga skit. Sy cerita dgn MA tue psal masalah sy, die suh sy g cek dada, tp dada ok. Then die srh dtg blik 30 julai utk buat ujian darah. MA tue ckp sy kne gastrik. ( Saya x pasti MA tue btul ke tidak)
    Pada hari yg sama, saya period tp kala nyer warna coklat dn kuar dlm kuantiti yg sgt sedikit. (Mcm stompok je). Selama 6 hari dlm keadaan mcm tue. Sy bimbang tkut dpt pnyakit lain plak, mse g amik drah tue sy cerita mslh period sy. Nurse tue ckp maybe awk pregnant, sbb de simpton mcm tue mse awl khamilan. Sy bg tu dh wat test pegnan, tp -ve. Die sruh sy wat test lg smgu lpas period sy habis.
    Tp sy x g wat test lg sbb sy tkut sy bkn nyer pegnan mcm mle2 sy test pegnan.
    Apa pndapat doc dgn mslh sy nie? Byk “maybe” dlm mslah sy nie… huhuhuhu…
    Thank you doc.. hehehehehhe..

  12. salam dr..sy nikah pd 26 mei dan smnjk itu sy tdk dtg haid..tetapi tanda2 kehamilan ada seperti loya, pening, muntah, perut bsr..bila buat urine test yg 1st ada 2 line dan 2nd, 3rd samar2 plak..sbrnye sy ni mengandung ke x dok?

  13. salam doc…sy tidak dtg haid selama 2bln..tp sy dah cek ujian ipt..tp negatif..sy jga pnh pergi klinik..tp doc kate mgkin msalah hormon..skrang sy dah msuk 3bln xdtg haid..apakah masalah sy ini doc..???

  14. salam doc,

    sy mgalami 2x keguguran (Jan 2012 & Jun 2012)..last period sy pada 08/07/2012, dan sehingga ke ari ni (26/08/2012) masih xdtg..pada 24/08/2012 saya membuat ujian UPT sendiri sebanyak 2x tetapi hasilnya -ve..yang merisaukan saya, sy mengalami tanda2 kehamilan spt pening, loya, demam + selsema..dan kadangkala teras bengkak payudara..
    apa yang harus saya lakukan???

  15. hello doc, saya ada pertanyaan.. wanita berumur 47 tahun masih boleh hamil? Saya dah anak 4 orang, anak bongsu saya dah berusia 18 tahun. Saya memakai IUD selama 16 tahun… kitaran haid saya teratur tetapi bila saya buka IUD itu kitaran haid saya tidak teratur ..contohnya kalau dulu haid tak pernah lewat tetapi sejak saya membuka IUD kitaran haid saya selalu lewat. 7 – 13 hari. Kenapa Baru2 ini dalam bulan julai saya datang period 30/7 dan sehingga skrang belum lagi period. Saya dah buat ujian UPT -ve.. tapi saya buat pada waktu petang. saya juga mengalami mual, selalu lapar tengah malam, perut membesar dan ada sesuatu benda dalam perut saya dan kadang2 ia berdenyut seketika. Saya tidakpun mengalami kesakitan dalam perut cuma tak selesa bila duduk… doc, Saya belum buat pemerikasaan sebab sekarang ini saya berada di luar negara. Apakah masalah ini doc. Harap doc dapat membantu saya… terima kasih

  16. salam,doc.
    saya telah period pd 21/7 yg lalu n mlakukn hubungan dgn suami pd 15/8.selepas dari itu saya tidak dtg haid lagi.saya telah pun buat pregnt test sbanyak 3kali namun hasilnye adalah negatif.persoalan sya jika saya tidak hamil knp sye masih x datang haid lagi?saya pernah mengalami x dtg haid sebelum ini selama 1bulan awal tahun 2012 yg lalu.

  17. doc..saya mengalami haid 2 kali sebulan
    Haid yg pertama..15hari..darah keluar byk…selepas 7 hari saya mengalami haid yg ke dua selama 10 hari..selepas 7 hari keluar darah beku selama 3 hari…saya keliru..bila test prgnant neg

    Skarang saya dh 7 hari lewat haid. .makin keliru.. Adakah ini tanda nye saya pregnant…

  18. Salam doktor..
    Saya baru berkahwin pada hujung bulan dec 2011. Baru2 ini, saya datang haids pada 7hb oct sehingga 8hb oct. Skarang pula, tak haids lagi. Sblm tu, pada bln september saya tak ada dtg haids langsung. Haids terakhir saya adalah pada 23hb ogos. Adakah sya mempunyai masalah untuk hamil?

  19. salam doktor…

    pada tahun lepas saya pernah keguguran…saya missed period sebulan lebih…saya buat upt test tetapi result negative…pada masa yg sama saya rasa sakit seperti period and selepas itu keluar darah kuantitinya seperti period normal…saya sangkakan period saya tak stabil sbb itu lewat sebulan lebih…tapi selepas seminggu period, perut saya masih rasa sakit tetapi kali ini darah keluar sedikit2…sehingga la saya keguguran selepas disahkan doktor…

    selepas keguguran period saya kembali teratur…ttetapi baru2 ni period saya kembali tidak teratur…saya start period 4/8/2012 sehingga 16/09/2012(44 hari)…17/09/2012 sehingga hari ini 20/10/2012 saya masih belum period…saya ada buat upt test pada 18/10/2012 tetapi result masih negative…

    adakah saya hamil atau saya ada masalah lain?…bilakah waktu sesuai utk saya buat upt test skali lagi?…

  20. salam doc saya nk tanya saya last period 10hb-07-2012 n sampai harinie stay xperiod n td pada 21hb/10/2012 saya test ujian kehamilan kat rumah mmg sah ada 2 line muncul adakah itu petanda saya sah hamil …

    • salam doc saya nk tanya saya last period 10hb-07-2012 n sampai harinie stay xperiod n td pada 21hb/10/2012 saya test ujian kehamilan kat rumah mmg sah ada 2 line muncul adakah itu petanda saya sah hamil …

      Dr Zubaidi Hj Ahmad: saya mencadangkan puan menjalankan pemeriksaan ultrasound TVS untuk pengesahan kehamilan.

  21. Assalamualaikum Dr.,
    Dr, sy telah berkahwin hampir 5 bulan. Sejak saya berkahwin, waktu period sy jadi tidak teratur. bulan pertama sy berkahwin, kitaran haid sy 30hr, bulan ke2 35 hr, bulan ke3 42, bulan ke4 40 hari dan skrg masuk bulan ke5 sy belum period lg. last period sy adalah pd 04/09/2012. Sy dan suami mmg inginkan cahaya mata. Masalahnye kitaran haid sy tidak teratur dan ianya menyukarkan saya utk mengira waktu subur sy. Dr., sy juga telah membuat urine test menggunakan pregnancy test, tp keputusannye negatif. untuk pengetahuan Dr., sy ade mengambil asid folik. baru 19 hari sy mengamalkan mkn asid folik tersebut. adakah ianya mengganggu haid sy pd bulan ini?

    berharap sgt Dr. dpt memberikan penjelasan. Tq Dr.

  22. Salam Doctor,
    Saya baru berumahtangga dan masih belum bersedia mengandung kerana tinggal jarak jauh bersama suami. Kitaran haid saya selama ni adalah dalam 30-31 hari. Tapi sy telah terlewat dua hari. Saya amat risau mengandung kerana komitmen kerja yg tidak menentu. saya telah guna pregnancy test kit tp hasilnya negative. At the same time, sudah sebulan sy makan pil ABC Plus Acai Berry yang kononnya utk menguruskan badan. Adakah saya tidak dtg haid kerana pil itu?

  23. Salam dr
    Saya lewat period 3 minggu.tak buat upt test,ingat nak tunggu 4 minggu.tapi hari ni saya bleeding sedikit.perlu kah saya buat upt test atau andaikan itu period biasa.
    t.kasih

    • Salam dr, Saya lewat period 3 minggu.tak buat upt test,ingat nak tunggu 4 minggu.tapi hari ni saya bleeding sedikit.perlu kah saya buat upt test atau andaikan itu period biasa. t.kasih

      Dr Zubaidi Hj Ahmad: Puan boleh menunggu darah itu berhenti, jika panjang masa darah serupa dengan haids, maka anggaplah ia darah haids puan pada bulan itu.

  24. Salam doc…sy ade sedikit kemuskilan…period sy sblm nie mmg regular…awal bln 5 sy keguguran pd usia kandungan sy sebulan…selepas itu period sy still regular pd bln 6 Dan 7…msuk bln 8 period jdi x regular…sy period awal bln Dan akhir bln…sblm msuk ke akhir bln simptom pregnant ade…loya,muntah,suhu bdn meningkat,sakit kepala,breast sakit,kaki kream…xleh hidu bau pelik2…mngidam mcm2…cpt lapar…sy ingt sy prgnt..so wat upt…-ve…selang beberapa ari period kuar hujung bln 8…tp simptom tu still ade sikit….kemudian sy period awal bln 10…awal Dr tarikh yg septtnye…Dan skng period LG hjung bln 10…period jadi awal keluar dan sebulan 2x…npe ye doc?adakah normal…

  25. Salam dr.

    Saya nak tanya berknaan period tak teratur.. Sebelum berkahwin period cycle saya agak teratur dalam 27/28/29 hr je. Tapi sekarang berkahwin hampir 7 bulan. Sejak dari bulan pertama perkahwinan period cycle berkurang 26 hr, 25 hari. Tetapi 3 bulan terakhir ini semakin bertambah kepada 31,32 hari… Adakah keadaan ini normal? Apakah saya perlu mendapatkan pemeriksaan di klinik?

  26. Assalamualaikum doc,
    sy ada sedikit kemusykilan.. sy baru kahwin 2 bulan lepas.. period bulan lepas on time, period bulan ni pon on time selama 5 hari tapi kenape pada hari ke 12 & ke 13 ada setompok darah dan pada hari tersebut juga sy mengalami sakit perut seperti sedang period? dan sepanjang 2 minggu lepastu kadang2 rasa sakit perut di bahagian atas seperti ditarik2 dan ada juga sakit belakang, kadang2 di bahagian bawah pusat.. ada juga rasa lenguh di bahagian belakang.. bila pergi check, doc cakap gastrik.. adakah gastrik atau mengandung atau setompok darah tu disebabkan apa2?

  27. doc,knp sy rasa merasakn keras d bawah bahagian prt saya…adakah saya mengandung…saya dah seminggu lewat datang haid dr tarikh yg selalu sy datng haid

    • doc,knp sy rasa merasakn keras d bawah bahagian prt saya…adakah saya mengandung…saya dah seminggu lewat datang haid dr tarikh yg selalu sy datng haid

      Dr Zubaidi: Puan harus melakukan pemeriksaan air kencing UPT untuk pengesahan kehamilan.

  28. mikum. .sy nk tanya ne doc’ pada bln lalu saya dtg haid selama 1minggu tapi tarik haid sya lewat.tapi bulan ini sy dtg awal bulan lepas tu. haid sy dtg 2 hari sja..adakah sy hamil atau tidak? boleh tolog sy selesaikn masalah sy ne

  29. Asslammualaikum Doktor.. saya seorang ibu yang punya anak lelaki yg sudah berusia 7tahun dan terlalu mengharap untuk mengandung lagi..
    Saya ada masalah doktor..sebelum ni period saya regular.. cukup shj 28 hari,saya pasti period..tapi baru2 ini..period saya datang terlalu cepat.. berikut adalah period saya.. 14-19/10/2012 kemudian selang seminggu datang lagi iaitu pada 27/10-1/11/2012.. kemudian selang seminggu datang lagi iaitu pada 11-16/11..saya ingatkan ia berlaku disebabkan stress ditempat kerja..tapi bila hari ini(21/11/2012) iaitu selang 5 hari dr period terakhir,timbul rasa takut dihati saya.. Haid saya datang 4 kali dengan selang hanya seminggu sahaja setiap kali habis period.. apa masalah saya ye doktor.. saya takut dan risau sekiranya saya ada masalh peranakan..Ya Allah risaunya.. :( terima kasih doktor..

    • Asslammualaikum Doktor.. saya seorang ibu yang punya anak lelaki yg sudah berusia 7tahun dan terlalu mengharap untuk mengandung lagi..
      Saya ada masalah doktor..sebelum ni period saya regular.. cukup shj 28 hari,saya pasti period..tapi baru2 ini..period saya datang terlalu cepat.. berikut adalah period saya.. 14-19/10/2012 kemudian selang seminggu datang lagi iaitu pada 27/10-1/11/2012.. kemudian selang seminggu datang lagi iaitu pada 11-16/11..saya ingatkan ia berlaku disebabkan stress ditempat kerja..tapi bila hari ini(21/11/2012) iaitu selang 5 hari dr period terakhir,timbul rasa takut dihati saya.. Haid saya datang 4 kali dengan selang hanya seminggu sahaja setiap kali habis period.. apa masalah saya ye doktor.. saya takut dan risau sekiranya saya ada masalh peranakan..Ya Allah risaunya.. :( terima kasih doktor..

      Dr Zubaidi: Saya mendapati haids puan tidak teratur kebelakangan ini. Ia disebabkan oleh pelbagai punca. Jika kitaran haids puan berterus begini, ia mungkin disebabkan ketidakseimbangan hormone.

      Biasanya darah haids yang normal akan berlaku antara tiga hari hingga tujuh hari. Namun ada wanita yang mengalami kedatangan darah haids yang singkat, sama ada sehari atau dua hari.

      Mengikut kaedah syarie, pendarahan haids berlaku sekurang-kurangnya selama sehari,dan berlangsung sehingga 14 hari.

      Apabila memasuki hari ke lima belas, ia dinamakan ‘darah istihadah’. Ini bermakna seorang wanita wajib berpuasa dan solat.

      Kitaran haids yang normal pula berlangsung antara 21 hingga 35 hari. Ini bermakna jika seorang wanita mempunyai kitaran haids kurang dari 21 hari atau melebihi 35 hari, wanita itu dikatakan tidak mempunyai kitaran haids yang normal.

      Kitaran haids yang tidak teratur boleh berlaku pada bila-bila masa saja. Jadi seorang wanita mengalami masalah kitaran haids yang tidak teratur, dan tidak seperti kebiasaannya, saya mencadangkan untuk berjumpa doctor untuk melakukan pemeriksaan lengkap.

      Sebagai contoh seorang wanita tidak mengalami darah haids melebihi 60 hari atau mengalami darah haids hanya beberapa titik (spotting) untuk beberapa hari saja, adalah sesuatu yang tidak normal.

      Ketidakseimbangan hormone wanita ini mungkin berpunca dari kelenjar pituitary dan kelenjar hypothalamus yang berada pada otak. Ia juga mungkin disebabkan masalah kelenjar thyroid atau Polycystic ovary syndrome (PCOS).

      Selalunya ketidakseimbangan hormone ini berganding dengan beberapa perubahan lain yang mungkin tidak disedari oleh wanita tersebut.

      Oleh itu doctor selalu memulakan pemeriksaan dengan melakukan beberapa ujian darah.

      Walau bagaimana pun saya menasihati wanita sebegini menyimpan diari yang ditulis rekod kitaran haids mereka. Semasa menghadiri sesi konsultasi bersama doctor, berkongsilah rekod yang telah ditulis dengan doctor bagi memudahkan doktor membuat diagnosa dengan lebih tepat.

      Puan boleh menghubuingi saya di drzubaidiahmad@gmail.com untuk keterangan lanjut.

      Wallahu a’lam.

      • saya pernah ada masalah ini juga. Selepas diberi ubat norculut oleh doktor, period tak heavy dan panjang tapi menjadi sebaliknya pula. Period saya lewat, singkat & sikit. Sebelum diberi norculut, saya ada check darah & hormon stabil. Scan rahim, dinding rahim tebal tp xde apa2 masalah. Utk pengetahuan doktor, berat saya 51kg, tinggi 162cm & umur 33thn.

  30. sya x prnh putus period n period sya regular…cukup je 25 hri bln period sya mesti dtg…tpi kali ni sya dah dua bulan x kedatangan period….n setiap bln sya bt medical check up kesihatan sya….x prnh doc bgtau sya sblm ni kesihatan sya problem…..adakan ini di sebabkan sya mgandung…???

    • sya x prnh putus period n period sya regular…cukup je 25 hri bln period sya mesti dtg…tpi kali ni sya dah dua bulan x kedatangan period….n setiap bln sya bt medical check up kesihatan sya….x prnh doc bgtau sya sblm ni kesihatan sya problem…..adakan ini di sebabkan sya mgandung…???

      Dr Zubaidi: Puan harus melakukan pemeriksaan UPT. Jika tidak hamil, pyan boleh lakukan ujian darah untuk pemeriksaan hormon.

  31. salam..sy nak tanya..sy period 31.10.2012..pada 15.11.2012 sy berkahwin dan pada 27.11.2012 sy datang period tetapi hanya 3 hari..hari pertama period perut sy sakit sangat x mcm selalu sy alami bila period..sakit mcm de org tarik pusat sy n selang 5 minit..apa masalah sy ye?

  32. Doc can u explain to me what is the different between upt and evolution test coz both are using d same technique.tqvm.

  33. As salam, doc 2 bulan terakhir ni periode sya dtg 2x sebula . Dan drah yg keluar drah pekat seperti lendir . Adakah sya mengalami masalah haid. Dan bagaimana cara untuk mengembalikan kitaran haid yg teratur.

    • “As salam, doc 2 bulan terakhir ni periode sya dtg 2x sebula . Dan drah yg keluar drah pekat seperti lendir . Adakah sya mengalami masalah haid. Dan bagaimana cara untuk mengembalikan kitaran haid yg teratur.”

      Dr Zubaidi: saya mohon puan memberikan umur, tinggi dan berat serta senarai kitaran haids puan dari Jan 2012 hingga Dec 2012, supaya dapat saya memberikan nasihat ke drzubaidiahmad@gmail.com

  34. DR. sya nak tanya… sya dah pernah hamil sebelum nie tapi setelah hamil dlm lingkungan hampir mencecah 5 bulan sya di sahkan bahawa bayi kandungan sya ada masalah dimana pundi kencingnya tersumbat lalu menolak organ dalamannya ke atas bahagian dada kerana perutnya mengembang… skrang dah 3 bulan lebih setelah sya melahirkan secara paksa dengan melahirkan normal.. persoalan sya.. sekarang sya ada tanda2 hamil walaupun SCAN dan UPT (-), adakah masalah lain yang menyebabkan terjadinya tanda2 tersebut walaupun datang haids normal seperti biasa dan adakah itu menggangu peluang untuk hamil lagi???…mohon penjelasan dari DR.

    • “DR. sya nak tanya… sya dah pernah hamil sebelum nie tapi setelah hamil dlm lingkungan hampir mencecah 5 bulan sya di sahkan bahawa bayi kandungan sya ada masalah dimana pundi kencingnya tersumbat lalu menolak organ dalamannya ke atas bahagian dada kerana perutnya mengembang… skrang dah 3 bulan lebih setelah sya melahirkan secara paksa dengan melahirkan normal.. persoalan sya.. sekarang sya ada tanda2 hamil walaupun SCAN dan UPT (-), adakah masalah lain yang menyebabkan terjadinya tanda2 tersebut walaupun datang haids normal seperti biasa dan adakah itu menggangu peluang untuk hamil lagi???…mohon penjelasan dari DR”.

      Dr Zubaidi: Tanda-tanda kehamilan hanyalah menyokong bukti kehamilan puan, tetapi jika pemeriksaan air kencing dan ultrasoun menunjukkan puan tidak hamil, bermakna puan tidak hamil. Cara terbaik ialah puan melakukan pemeriksaan darah untuk b-hCG.

    • normaziah sulaiman

      akum..doc…sepatutnya due period sy pd 12 april 2013, hari ini sy beli upt digital jenama clear blue..result adalah positive..pregnant 2-3, kalau ikut pada screen yg keluar tu..saya pregnant dalam libgkungan 4minggu…saya tak puas hati..saya cuba upt biasa..keputusan negative…krputusan yg mana harus sy pilih….adakah upt digital beri keputusan yg tepat?

  35. assalamualaikum doc… sy nak tahu adakah period datang seperti biasa tiap2 bulan tetapi positive mengandung???? kerana saya pernah terbaca artikel,,kitaran haid normal tiap2 bulan tp dia disahkan mengandung???adakah benar ataupun tidak???

    • assalamualaikum doc… sy nak tahu adakah period datang seperti biasa tiap2 bulan tetapi positive mengandung???? kerana saya pernah terbaca artikel,,kitaran haid normal tiap2 bulan tp dia disahkan mengandung???adakah benar ataupun tidak???

      Dr Zubaidi: cara terbaik ialah melakukan ujian UPT, jika negatif bermakna puan tidak hamil. Jika masih keliru boleh lakukan pemeriksaan ultrasound atau pemeriksaan darah untuk b-hCG.

  36. dr saya nak tanya ni,saya ibu kepada bayi berumur13 bulan,sejak bersalin haid saya selalu tidak teratur.tapi bulan lepas,1 nov saya hanya datng sehari jea periud,dan baru2 ini ada kuar darah,tapi x banyak 3 hari berturut,saya musykil,kalau periud mesti drh mengalir banyak.nie cket jea.saya confius..

    • dr saya nak tanya ni,saya ibu kepada bayi berumur13 bulan,sejak bersalin haid saya selalu tidak teratur.tapi bulan lepas,1 nov saya hanya datng sehari jea periud,dan baru2 ini ada kuar darah,tapi x banyak 3 hari berturut,saya musykil,kalau periud mesti drh mengalir banyak.nie cket jea.saya confius..

      Dr Zubaidi: Untuk pengetahuan puan, darah yang keluar walaupun sehari dikirakan darah haid. Saya mencadangkan puan mengambil ekstrak Kacip Fatimah keluaran UTM. Jika berminat boleh sms ke pembantu saya Nur Hanira 019-2685654.

  37. salam doc..sy dh 3 ari lewat period..semalam ptg ada keluar darah coklat sikit..malam dah x ada sampai arini..sebelum due period sy buat UPT hasil nye 2 line tp stu kabur..adakah sy hamil?

  38. Assalamualaikum doc…saya baru saja nikah pada 2bulan yang lalu..sebelum kahwin period saya mmemang teratur antara 26/27 dan 28 hari..period pertama selepas nikah normal,masuk period ke dua masih norma. tapi masa period ke dua ni 3 hari pertama bukan keluar darah.keluar cecair coklat2 sahaja..masuk hari ke-4 barula keluar darah sikit..lepas 6 hari period saya stop..selang 6 hari selepas tu keluar lagi darah..sampaila hari ini..saya ada melakukan pemeriksaan dan doktor tu cakap itu perkara biasa dan menyuruh saya menganggap kedatangan darah yang kedua itu masih lagi haid..tapi kalau ikut syarak..dah lebih 14 hari..selain dari tu..saya rasa xsedap badan,buah dada mcm bengkak..cepat letih dan perut terasa kembung dan penuh..menyebabkan rasa yang snagat tidak selesa..mohon pendapat dari doktor..Terima kasih..

  39. Assalamualaikum doc..sy seorang ibu yang fully menyusukan anak berusia 10bulan..sy masih belum datang period sehingga ke hari ini..soalan saya adakah kemungkinan sy pregnant kerana saya merasa simptom-simptow awal kehamilan..dan lagi satu adakah tidak period sehingga ke hari ini akan membawa kepada sebarang masalah? terima kasih doc..

    • Assalamualaikum doc..sy seorang ibu yang fully menyusukan anak berusia 10bulan..sy masih belum datang period sehingga ke hari ini..soalan saya adakah kemungkinan sy pregnant kerana saya merasa simptom-simptow awal kehamilan..dan lagi satu adakah tidak period sehingga ke hari ini akan membawa kepada sebarang masalah? terima kasih doc..

      Dr Zubaidi: Saya mencadangkan puan melakukan ujian UPT untuk menguji kehamilan puan. Walau bagaimana pun saya tidak merasakan puan hamil, kerana mmg biasa wanita yang menyusukan anaknya mengalami kitaran haid yang lambat. Ia tidak memberikan masalah kesihatan.

  40. assalamualaikum..
    saya baru berumur 21 tahun dan sudah 2 tahun kawin tapi blum mempunyai cahaya mata.pada bulan nov 2013 saya menjalani rawatan pap smear setelah 7 bulan tidak datang haid.selepas menjalani ujian,, doktor menbagi saya sejenis ubat untuk dimakan selama 5 hari berturut-turut.habis je 5 hari mkn ubat ,,pada hari ke-tujuh saya datsng bulan selama 8 hari .. tapi selepas 8 hari period ,, eriod saya trus berhenti dan skrang sudah nak masuk 3 bulansaya tak period .. tapi bla cek ujian air kencing ,, keputusan nya negatif..

    boleh tak klu dr. tlg beri penjelasan untuk saya .. sekarang saya dalam delema sbb klu blan feb saya msih tidak datang haid,,pihak hospital akan menahan saya untuk membuat pemeriksaan lanjut..

    thank u ..

  41. assalam DR..saya nak tanya. Kenapa ujian UPT saya kabur. Then saya ke klinik utk scan..dan dr disitu bgtau saya hamil.Lepas pada seminggu, saya cek pula UPT, masih kabur.mana la tau naik terang.kalau nak diikutkan kandungan saya sudah 2 bulan.Apa pendapat DR? Terima kasih.

  42. normaziah sulaiman

    akum..sy berumur 33tahun…pada bulan lepas period sy 23hb dan bulan ini awal 13hb sudah period…tp darah yg keluar berwarna coklat…adakah itu tanda hamil atau sebaliknya….

    • akum..sy berumur 33tahun…pada bulan lepas period sy 23hb dan bulan ini awal 13hb sudah period…tp darah yg keluar berwarna coklat…adakah itu tanda hamil atau sebaliknya…

      Dr Zubaidi: Saya tidak dapat memberikkan komen dengan maklumat yang ringkas ini. Puan boleh senaraikan hari pertama haid puan dari Jun 2012 hingga sekarang, dan hantar kepada email saya drzubaidiahmad@gmail.com

  43. Salam doc, sy da lewat period 2 bulan lebih tp buat test upt negatif. Saya pegi check di klnk pakar sakit puan n scan doc ckp sy ada ketumbuhan di telur sebelah kanan n dia bgtau akan hilang sndr. Saya nak tau mcm mne boleh ade ketumbuhan tu n betul ke akan hilang sndr.??

    • “Salam, saya nak tanya saya ada rasa mual, and perut macam sedikit membesar and keras di bahagian bawah, tetapi ujian UPT negative dan saya still period every month macam biasa, apakah kemungkinan bahawa saya ni mengandung? Saya musykil. Harap dapat membantu. TQ.”

      Dr Zubaidi: adakah puan maksudkan ovarian cyst? Berapa saiznya?.

      • Alamak, how do I measure the size? Mungkin lebih elok sekiranya saya pergi periksa ke klinik pakar sakit puan. Terima kasih.

  44. Salam, saya nak tanya saya ada rasa mual, and perut macam sedikit membesar and keras di bahagian bawah, tetapi ujian UPT negative dan saya still period every month macam biasa, apakah kemungkinan bahawa saya ni mengandung? Saya musykil. Harap dapat membantu. TQ.

  45. salam doc.sy keliru piriod sy xmenentu selalu lewt smggu dr tarikh.last ari tu 20.2.2013 dan sy chck p.test 3.4.2013 tp negatif.darah pu xkuar.sy xpasti prgnant ke x…

    • salam doc.sy keliru piriod sy xmenentu selalu lewt smggu dr tarikh.last ari tu 20.2.2013 dan sy chck p.test 3.4.2013 tp negatif.darah pu xkuar.sy xpasti prgnant ke x…

      Dr Zubaidi: Berkemungkinan besar puan tidak hamil dan saya mencadangkan puan menjalani pemeriksaan ultrasound.

  46. saya dah sebulan lewat piriod tapi takut nk check coz dah banyak kali kecewa..

    Dr Zubaidi: Jangan puan kecewa dan putus asa dengan rahmat ALLAH. Cuba mulakan dengan mencari waktu subur dalam kitaran haids puan.

  47. mikum.sy nak tnya buln lalu sy datg haid selama seminggu tapi tariknya lewat.tapi bln ne sy dtg awal tpi haid sy cuma dua hari shaja..adaka syg hamil atau tidak??

    Dr Zubaidi: Wa alaikum mus salam. Puan boleh melakukan ujian UPT untuk pengesahan kehamilan. Terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top