Advertorial
Home » Koleksi Artikel » Kehamilan » Masa Sesuai Makan Pil Tambah Darah

Masa Sesuai Makan Pil Tambah Darah

BILA MASA SESUAI MAKAN PIL TAMBAH DARAH

 

Assalamualaikum doktor. Ingin pencerahan dan nasihat.

Saya sedang mengandung 5 bulan dan Hb saya ialah 10.4, bacaan yang agak rendah. Bulan rejab akan tiba rabu ini. Dan saya ingin berpuasa. Saya musykil kerana, pil itu perlu dimakan semasa perut kosong utk mendapat penyerapan yg baik. Sebelum ini, saya makan pil iron sebelum tidur. 

Terima kasih.

 

WAALAIKUMMUSSALAM

Pil zat besi (iron) sering diberikan kepada pesakit atau wanita hamil yang mempunyai bilangan sel darah merah yang rendah. Selalunya ia dikesan apabila seseorang individu menjalani pemeriksaan darah dan didapati bacaan tahap Hb (hemoglabin) rendah.

Masa yang terbaik bagi pesakit untuk mengambil pil ini adalah ketika perut kosong, kerana ia diserap dengan baik semasa perut kosong.

Namun, pil ini boleh menyebabkan sakit (kekejangan) perut, loya dan cirit-birit bagi sesetengah orang.

Saya mencadangkan agar pun mengambil pil ini dengan sedikit makanan untuk mengelakkan masalah ini. Susu, pil kalsium dan antasid TIDAK BOLEH diambil bersama dengan pil ini kerana ia menghalang penyerapan yang baik.

Semoga bermanfaat.

[IKLAN]

Dalam Ilmu Perubatan Melayu Silam, wanita yang baru melahirkan anak yang mengambil  Ekstrak Kacip Fatimah dikatakan dapat mengecutkan rahem ke saiz asal dan merawat kecederaan dalaman semasa melahirkan anak.  Mereka juga digalakkan diambil bersama vitamin C dan vitamin E.

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu juga dicadangkan mengambil Ekstrak Kacip Fatimah (dalam dos yang sesuai) bersama vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM, Vitamin C dan Natrieo dengan klik di sini.

Bagi individu yang mengalami parut dan kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer.

Untuk pembelian Kacip Fatimah formulasi IBD UTM menggunakan kad kredit, sila klik di bawah:

[KLIK]
Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: