Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Kesan Mengambil Pil Perancang Kehamilan

Kesan Mengambil Pil Perancang Kehamilan

mercilon

 

“Assalamu alaikum, doctor. Saya berusia 36 tahun, ibu tiga anak berusia 8 hingga 13 tahun. Berat 49 kilogram dan tinggi 145 sentimeter. Saya mengamalkan pil perancang ‘Mercilon’ selama tujuh tahun yang dibeli di klinik atau farmasi. Masalahnya, sejak berhenti mengambil pil berkenaan, haid saya sangat sedikit dan ada juga tidak datang haid pada bulan tertentu. Saya amat bimbang, apa yang harus dilakukan”.


Jawapan:

Wa alaikum mus salam.

Pil perancang kehamilan seperti Mercilon, sememangnya haid akan menjadi sempurna iaitu kitarannya tetap setiap 28 hingga 30 hari. Inilah kebaikan pil perancang kehamilan selain dari menghalang kehamilan.

Oleh itu ramai doctor yang mencadangkan pengambilan pil perancang kehamilan sebagai sebagai rawatan untuk membetulkan kitaran haid yang tidak menentu. 

Walau bagaimana pun pil perancangan kehamilan ini adalah sebahagian dari rawatan hormone. Ia harus diberikan dengan pemantauan doctor kerana terdapat banyak kemudaratan pengambilan pil-pil hormone.

Sekiranya kitaran haid puan sebelum ini adalah normal, pengambilan pil hormon yang berpanjangan boleh menyebabkan ‘gangguan’ pada ovari dan seterusnya menyebabkan ketidakseimbangan hormone apabila mereka menghentikan pengambilan pil perancang kehamilan.

Ini kerana pil-pil itu mengganggu fungsi kelenjar ovary dan ia mengambil masa lama untuk pulih.

Seperti sudah saya terangkan tadi, sekiranya puan inginkan haid yang teratur kebanyakan doktor akan mencadangkan pengambilan semula pil Mercilon, tetapi ia akan menyebabkan puan tidak boleh hamil. Berhati-hati juga dengan kesan sampingannya.

Puan fikirkan mana yang lebih penting bagi puan, haid atau kehamilan.

Saya mencadangkan puan mengambil suplemen Ekstrak Kacip Fatimah sebagai suplemen untuk membetulkan kitaran haid puan. 

 

Wallahu a’lam.

 

[IKLAN]

Dalam Ilmu Perubatan Melayu Silam, wanita yang baru melahirkan anak yang mengambil  Ekstrak Kacip Fatimah dikatakan dapat mengecutkan rahem ke saiz asal dan merawat kecederaan dalaman semasa melahirkan anak.  Mereka juga digalakkan diambil bersama vitamin C dan vitamin E.

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu juga dicadangkan mengambil Ekstrak Kacip Fatimah (dalam dos yang sesuai) bersama vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM, Vitamin C dan Natrieo dengan klik di sini.

Bagi individu yang mengalami parut dan kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer.

Untuk pembelian Kacip Fatimah formulasi IBD UTM menggunakan kad kredit, sila klik di bawah:

[KLIK]

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: