Advertorial
Home » Diabetes Mellitus » KEROSAKAN SARAF (NEUROPATHY) PADA PESAKIT KANSER DAN DIABETES.

KEROSAKAN SARAF (NEUROPATHY) PADA PESAKIT KANSER DAN DIABETES.

KEROSAKAN SARAF PADA PESAKIT KANSER DAN DIABETES.

 

 

Sistem saraf amat penting dalam tubuh kita. Ia berfungsi dengan menghantar isyarat dalam badan dan membantu menerima rangsangan, memahami dan memberi maklum balas kepada sekeliling. Oleh itu ia sangat penting bai memastikan kita dapat melakukkan tugas seharian dengan sempurna.

 

 

Namun begitu ramai pesakit diabetes dan pesakit kanser yang telah menjalani rawatan kimoterapi dan radioterapi tidak sedar mereka mengalami masalah kerosakan saraf atau neuropathy.

 

 

Bagi pesakit diabetes, ia bermula sekurang-kurangnya setelah lima tahun mengalami masalah diabetes. Bagi pesakit kanser yang telah menjalani rawatan kemoterapi dan radioterapi masalah ini bermula selepas tamat menjalankan rawatan.

 

Antara tanda masalah kerosakan saraf adalah:

 

  1. Rasa sakit apabila disentuh

 

  1. Kebas

 

  1. Rasa keperitan seperti terbakar

 

  1. Kebolehan merasa sakit atau kurang sensitif terhadap rasa sakit semakin kurang

 

  1. Ada kalanya, rasa pening dan jantung berdebar dan disalah diagnosa sebagai tanda penyakit lain.

 

 

Oleh itu mereka harus mendapat nutrisi yang secukupnya terutama yang mengandungi banyak vitamin B kompleks, dan vitamin E, terutamanya sayur-sayuran.

 

 

Mereka yang tidak mampu mengambil sayur-sayuran secukupnya, saya cadangkan mengambil suplemen yang mengandungi vitamin B dan vitamin E. Pengambilan minyak zaitun juga membantu dalam rawatan masalah ini.

 

 

Vitamin E dapat membantu pesakit yang mengalami ‘peripheral neuropathy’ (iaitu kerosakan saraf) pada pesakit diabetes dan pesakit kanser yang telah menjalani rawatan kimoterapi dan radioterapi.

 

 

Minyak zaitun juga sangat bagus untuk membantu merawat masalah kerosakaan saraf, terutama akibat diabetes kerana mengandungi sebatian polyphenol dan hydroxytyrosol yang tinggi.

 

 

Rujukan:

 

1.Vitamin E in Preventing Peripheral Neuropathy Caused by Chemotherapy in Patients Receiving Chemotherapy for Cancer. https://clinicaltrials.gov › show › NCT00363129.

 

  1. Hydroxytyrosol attenuates peripheral neuropathy in streptozotocin-induced diabetes in rats. J Agric Food Chem. 2012 Jun 13;60(23):5859-65

 

===========================================

 

 

Boleh dapatkan vitamin E dan Minyak Zaitun OLIVIE dari staf saya.

 

Puan Zurina 0193389668

Puan Hasnah 0126733955

Cik Fizah 0137046851

Puan Raudhah 0199800764

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: