Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Kecederaan Anterior Cruciate Ligamen (ACL) tidak semestinya memerlukan pembedahan

Kecederaan Anterior Cruciate Ligamen (ACL) tidak semestinya memerlukan pembedahan

KECEDERAAN ANTERIOR CRUCIATE LIGAMENT

 

“ Salam dr. Saya nk tanya pandangan dr. Saya mengalami masalah koyak ACL, tetapi belum lagi melakukan pembedahan kerana ingin beubat kampong. Alhamdulillah, sudah boleh jalan seperti biasa dalam tempuh sebulan. Cuma saya ingin bertanya apakah supplement apa yang bagus untuk pulih dan kuat kan lutut sy? Terima kasih atas pencerahan”

 

 

WA ALAIKUM MUS SALAM

 

Anterior Cruciate Ligament (ACL) adalah ligamen di dalam sendi yang menjaga kestabilan sendi lutut. Kecederaan ACL sering terjadi kepada pemain sukan yang lasak, seperti pemain bola sepak, futsal, tenis, badminton, bola tampar dan sukan mempertahankan diri.

.

Pada umumnya ACL boleh tercedera apabila seseorang itu sedang berlari dan berhenti secara mendadak sehingga menyebabkan lutut tercedera.

 

Lutut yang tercedera biasanya pesakit akan mendengar bunyi dalam sendi seperti bunyi ‘pop’ atau bunyi sesuatu yang direntap. Saat itu, tiba-tiba pesakit merasa seperti ‘kehilangan tenaga’ dan terus tersungkur jatuh. Kadang-kadang setelah beberapa ketika, pesakit dapat berjalan kembali dalam keadaan berdencut, sehingga sendi lutut sukar digerakkan karena terlalu pedih serta diikuti dengan bengkak.

 

Rawatanyang selalu diberikan oleh doctor  ialah pembedahan membaiki ligament ACL yang putus itu.

 

 

Doktor mengesyorkan pembedahan rekonstruktif ACL jika:

 

  1. Pesakit adalah seorang atlet yang mahu meneruskan aktiviti sukan, terutamanya jika sukan itu melibatkan melompat dan larian.

 

  1. Lebih daripada satu ligamen atau melibat tulang rawan pada lutut

 

 

  1. Kecederaan yang menghalang pergerakan terutamanya menaiki tangga atau mendaki bukit

 

 

Tetapi tidak semua orang yang mengalami kecederaan ACL memerlukan ACL pembedahan. Orang yang tidak aktif dan sanggup berehat dari melakukan aktiviti sukan selalunya akan pulih dengan rawatan konservatif dan fisioterapi.

 

Untuk pemakanan saya mencadangkan high protein diet yang dapat membekalkan protein untuk pembinaan semula ACL secara natural. Makan makanan yang mempunyai tulang rawan, seperti sop tulang bagi memperbanyakkan sumber protein dan kolagen.

 

Selain itu saya mencadangkan suplemen Vit C dan E untuk mempercepatkan kesembuhan kecederaan lutut.

 

Wallahu a’lam.

 

IKLAN

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak, saya mencadangkan suplemen , selain dari vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM di http://needsvenue.com.my

Untuk pembelian Kacip Fatimah formulasi IBD UTM menggunakan kad kredit, sila klik di bawah:

[KLIK]

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

 

 

 

 

 

 

Bagi individu yang mengalami parut dan kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: