Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Kaitan Mati Pucuk dan Serangan Sakit Jantung

Kaitan Mati Pucuk dan Serangan Sakit Jantung

heart attack

 

 

“Salam doctor. Saya ingin Tanya berkaitan dengan masalah ketegangan zakar. Baru-baru ini suami saya berusia 40an telah dimasukkan ke hospital akibat serangan sakit jantung. Beliau adalah pesakit diabetes dan mempunyai tahap kolestrole yang tinggi. Saya perasan sejak 5 tahun yang lalu kami jarang mengadakan hubungan intim, sebulan pun jarang sekali. Adakah ia berkaitan doctor? Mohon pencerahan”

 

WA ALAIKUM MUS SALAM

 

Benar, masalah ketegangan zakar atau orang kita menamakannya “mati pucuk” sangat berkait rapat dengan kekuatan jantung.

 

Mati pucuk atau masalah ketegangan zakar (Erektile Dysfunction, ED)  ialah keadaan di mana suami menginginkan untuk bersama isteri, namun zakar beliau tidak bBerjaya ditegangkan.

 

Jadi masalah ketegangan zakar adalah satu tanda amaran yang awal bagi serangan sakit jantung dan strok. Penyakit jantung adalah pembunuh lelaki yang utama bagi yang berusia 35 tahun lebih.

 

Dalam kajian terbaru risiko kematian mengejut di kalangan ramai lelaki dapat dikesan lebih awal apabila mereka mengalami masalah ketegangan zakar.

 

Ini bermakna seorang lelaki akan mengalami ED (ketegangan zakar) dahulu sebelum mereka mengalami serangan jantung atau strok.

 

Dalam kajian di Iran mendapati bahawa lelaki yang mengalami masalah ED mempunyai risiko untuk mendapat serangan sakit jantung sebanyak 125 peratus berbanding dengan lelaki yang normal.

 

(rujuk: Journal Sexual Magazine, 6:3425-3432, 2009)

 

Bagi isteri yang jarang bersama dengan suami, boleh menggalakkan suami membuat pemeriksaan yang lebih teliti tentang jantung mereka.

Pada kebiasaannya seorang lelaki akan bersama isterianya 3 kali seminggu pada usia 30an, dan seminggu sekali pada usia 40an.

 

Zakar lesu menandakan jantung yang lesu.

 

Untuk masalah ketegangan zakar boleh rujuk: https://www.facebook.com/ezerexmalaysia

 

WALLAHU A’LAM

 

 

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: