Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Ikat Peranakan boleh sebabkan menopause?

Ikat Peranakan boleh sebabkan menopause?

 

hqdefault

 

Assalamu’alaikum doc. Saya berusia 34 tahun dan mempunyai dua orang anak berusia 8 dan 5 tahun. Saya ingin bertanya mengenai kesihatan saya. Saya telah menjalani proses mengikat peranakan (BTL) pada tahun 2010 kerana mempunyai risiko ketika melahirkan anak. Sebelum ini saya mempunyai kitaran haid yg baik & teratur setiap bulan.
Soalan saya:

1- apakah risiko apabila sesorang wanita melakukan BTL? Adakah ia akan menyebabkan sesorang cepat menapause?

2-Jadual kitaran haid saya sepatutnya 1hb Okt namun sehingga kini saya belum didatangi haid & tiada simptom didatangi haid biasa saya hadapi seperti senggugut, kembung perut atau sakit di bahagian pinggang.

3-Sejak akhir-akhir ini ini vagina saya kering walaupun ketika “bersama” suami & ini menyebabkan vagina saya sakit & perit.

Mungkinkah saya mengalami simptom menopause? Apakah yang perlu saya lakukan? Saya amat memerlukan nasihat dan pandangan doc.

 

 

Wa alaikum mus salam.

 

Proses mengikat peranakan atau bilateral tubal ligation (BTL) tidak menyebabkan puan mengalami masalah kitaran haid yang tidak teratur.

 

BTL hanya mengikat atau momotong saluran fallopian agar tiada sperma suami puan dapat disenyawakan dengan telur ovum puan di saluran itu. Secara tidak langsung akan menghalang kehamilan.

 

Masalah yang puan hadapi ialah puan mengalami masalah kitaran haid yang tidak seimbang. Ia menyebabkan puan tidak kedatangan darah haid di samping puan rasa kekeringan ketika bersama suami kerana tiada lendiran syahwat yang dikeluarkan ketika puan mengalami ransangan syahwat.

 

Terdapat banyak punca masalah ketidak seimbangan hormone, selalunya disebabkan oleh masalah yang tidak serius seperti penat, stress dan kekurangan air (dehidrasi).

 

Cara terbaik untuk masalah kitaran haid yang tidak teratur dan ketidaksuburan (sukar mendapat anak) ialah pemeriksaan hormon di mana-mana klinik kesuburan.

 

Selalunya doktor akan memberikan ubat hormon untuk membantu membaiki kitaran haid puan, namun pengambilan pil hormon terlalu banyak boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak baik.

Saya mencadangkan puan mengambil Ekstrak Kacip Fatimah (EKF) keluaran UTM ini sangat disyorkan kepada wanita bujang/berkahwin yang mempunyai masalah dengan kitaran haid seperti puan, jika puan belum bersedia melakukan pemeriksaan doctor.

 

 

Wallahu a’lam.

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak, saya mencadangkan suplemen, selain dari vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM dan vitamin E Tocotrienols di http://needsvenue.com.my

Bagi individu yang mengalami kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

 

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: