Advertorial

Duromine Ubat Kurus

DUROMINE adalah pil diet dan merupakan ubatan yang memerlukan preskripsi. Ia adalah ubat yg digunakan untuk mengurangkan nafsu makan. Selalunya diberikan kepada mereka yg mempunyai risiko perubatan (medical risk) jika pesakit itu terus gemuk.

Duromine mengandungi phentermine (synthetic stimulant) yang bertindak di otak (Central Nervous System). Oleh kerana duromine mengandungi resine, phentamine akan keluar perlahan2 ke dalam darah. Oleh itu ianya bertindak sepanjang hari.

DUROMINE  harus diberikan kepada mereka yg BMInya >  30kg/m² dengan nasihat agar berat badan dikurangkan bukan saja dgn ubat, tetapi juga dgn senaman, diet yang betul (kurangkan makan berkalori tinggi).  Jika berat badan tidak dapat dikurangkan sebanyak 5% selepas memakan ubat selama 2 minggu, ianya haruslah dihentikan kerana tidak berkesan.

Pesakit yg tidak boleh memakan Duromine :

  1.  tekanan darah tinggi
  2. mengalami penyakit berkaitan dengan injap jantung.
  3. mengalami penyakit berkaitan saluran darah dalam otak
  4. mengalami masalah berkaitan dengan degupan jantung
  5. mengalami masalah saluran darah yang tersumbat.
  6. hyperthyroidism (overaktif thyroid).
  7. masalah mata glaucoma
  8. masalah psychiatric termasuk anorexia nervosa dan depression.
  9. mengandung (pregnant)
  10. menyusukan anak
  11. kencing manis
  12. sawan (epilepsy)

 

Berjumpalah dengan doktor jika :

  1. Terlalu cepat kehilangan berat badan
  2. Susah bernafas
  3. Sakit dada
  4. Pengsan/pitam
  5. Bengkak di mana2 kaki

 

Kesan sampingan :

  1. rasa berjaga dan alert, gangguan untuk tidur.
  2. kesan pada jantung : jantung berdegup cepat., tekanan darah bertambah tinggi., degupan jantung tidak sekata (irregular beat),  sakit dada, rasa resah (restless), rasa sangat gembira diikuti dengan rasa depressed dan penat
  3. berdebar-debar, tangan bergetar (shaking), sakit kepala, pening, muntah, loya, muntah, cirit-birit, kadang kala sembelit, sakit perut, mulut kering, mati pucuk dan tiada libido.

Berikut adalah pengalaman seorang pesakit yang mengamalkan duromine.

Assalamualaikum, saya sgt berharap sekiranya doktor dpt memberi gambaran atau idea tentang apa yg harus lakukan berikutan masalah saya ini. Saya ibu kepada 3 org anak, berusia 31 tahun. Saya melahirkan anak saya yg ke 3 pada bulan 6 tahun lepas dan semenjak itu mengalami masalah utk menurunkan berat badan. Saya mencuba pelbagai jenis diet dan ubat di pasaran tetapi tidak berjaya sehinggalah akhirnya saya membuat keputusan utk mengambil DUROMINE. Hari ke dua saya mengambilnya saya mula merasakan sakit kepala di bahagian belakang berhampiran dengan telinga (kiri dan kanan) hinggalah ke bahagian tengkuk dan tulang belakang. Sakit itu tidak berkurang walau pun saya mengambil ubat penahan sakit malahan sakitnya tetap di situ (terasa seperti tangan sedang mencengkam kepala dan tidak melepaskanya). Bila saya urut bahagian berkenaan saya dpt merasakan seperti urat si bajahian itu sakit dan berketul2. Ini adalah kali ke 3 saya mengambil duromin dalam tempoh 10 tahun. Sebelum ini saya ada juga mengalami simptom seperti ini ttapi setelah saya berhenti mengambil duromin maka sakit ini pun berkurangan. Adakah saya boleh teruskan pengambilan duromin hingga genap sebulan? Adakah sakit kepala saya itu boleh menjadi lebih serius? Saya sgt2 berharap doktor dpt membantu saya kerana doktor lain yg saya temui tidak memberi jawapan yg meyakinkan. Setelah membaca artikel dari doktor, saya sgt2 berharap agar doktor dpt memberi sedikit bantuan kepada saya. Selian, terima kasih.

Dr Zubaidi HjAhmad : Wa alaikum mus salam. Secara terang lagi bersuluh bahawa puan tidak sesuai malah sangat merbahaya kepada kesihatan puan jika puan mengamalkan duromine. Apa yang dibimbangi apabila tekanan darah puan menjadi tinggi, berlaku stroke kecil apabila salurun darah yang kecil mungkin pecah dan menyebabkan darah beku dalam otak. itu boleh menyebbkan puan mengalami sakit kepala yang berpanjangan. Jadi puan harus menghentikan pengamalan duromine untuk menguruskan badan.

66 comments

  1. umur i 29…i overweight .. now 75kg..tinggi i 5 kaki 6…
    kalau i nak mkn ubat nie boleh tak….?

  2. macamana nak dapatkan Duromine ni Dr?..saya berminat dan ingin mencuba..

  3. saya mengalami prolape disc..L5S1..selalu sakit pada pinggang..baru2 nie pergi ke sebuah klinik di mesjid india. doktor nasihatkan saya ambil duromine untuk turunkan berat badan sbb berat saya skarang 86 kg…
    masalahnye..boleh ke saya terus ambil durament ini sampai saya dpt berat yg ideal..dan saya ade dengar,kalau kita brenti makan durament ni, selera makan kita akan menggila2..tak boleh kontrol…betul ke..?..lagi satu..masa saya buat pemeriksaan tu..masa check tekanan darah, darah saya naik sikit..doktor kata mungkin stress sbb sblm nie tak mcm tu pun..tapi dia still bg duramine tu..boleh ke saya makan…? setelah makan 2 hari nie..saya tak boleh tidur malam..membahayakan ke doktor…???

  4. Dr… sya berminat untuk dapatkan duromine tu.. dulu sya penah makn, tp dh 1 tahun sya tngglkan ubt tu..Skrg sya dh kawin, jd sya ingt nk mkn blik ubt tu wat smntra waktu coz skrg sya dh x dtg bulan… Cmmne klu sya nk dptkan ubat tu ngn Dr.. Boleh x sya dptkn ubat tu melalui POS?Brape harga ubat tu skrg? Dr bantulah sya…

  5. noorainie binti ali

    Dr…saya menyusukan anak berumur 9 bulan..sekiranya sy mengambil ubat ini,apakah yang berlaku kepada bayi sy..bayi saya berumur 10 bulan..

  6. salam doc…

    sebelum mengandungkan ank pertama saya, sya tlh mkn duromine..selepas 2 bualn hamil baru saya sedar saya mengandung n sya telah selamat melahirkan bayi pertama saya..
    masalah sya skang..bayi saya sgt aktif menggerakan kaki n tangannyer semasa beliau berusia seminggu lg..adakah ank saya hiperaktif..kesan dr duromine..tlglah sya..ape patut sya lakukab

    • Untuk mendiagnosa anak hyperaktif, puan kena bawanya berjumpa dengan doktor. Saya tidak memeriksa anak puan dan tidak mendapat melihat simptom2 yg jelas.

  7. Salam, sy mempunyai masalah berat badan sejak 3 tahun lg..2 tahun lepas sy ade mengambil duromin.sebelum ambil duromin,sy ade buat ujian kesihatan dengan doktor.tiada masalah dan sy diberi ubat tersebut..berat badan sy turun sbyk 4 kilo dan sy behenti ambik…antara side effect yg sy alami ialah denyutan jantung bergerak laju, berpeluh dgn byk jika melakukan apa2 kerja, mudah marah, risau keterlaluan dan tertekan..setelah sekian lama, minggu lepas sy ambik balik ubat tersebut utk menurunkan berat badan sebelum kwen lagi 2 bulan..hari pertama sy ambik ubat tersebut, sy merasa badan sy panas, menggigil, rasa tertekan, dan pening2 mcm nk jatuh.disebabkan risau ade masalah kesihatan,sy pegi ke klinik utk check tekanan darah sy..apa yg sy terkejut ialah, sy mengalami tekanan darah tinggi dengan bacaan 139/93 mmHg, melebihi tekanan optimal/normal iaitu 130/85 mmHg…umur sy baru 26 tahun,terlalu muda utk penyakit tersebut..badan terlalu lemah dan sentiasa pening2..sy tidak akan ambik lg ubat tersebut dan akan mengamalkan diet yg sihat walaupun terlalu susah utk sy menahan selera makan.(Duromine sgt berkesan utk menahan selera makan)..ini pemgalaman yg sy lalui,mungkin ubat ini sesuai utk org lain dan tidak lg utk sy…tq

  8. salam,

    saya pernah makan duromine ni kerana berat badan saya dah sampai terlalu gemok (110kg dengan ketinggian 5’6″) namun lepas berhenti mengambilnya, bberat saya makin mendadak naik sampai 127kg. skarang saya mengamalkan program menguruskan badan melalui pengiraan kalori makanan dan aktiviti, alhamdulillah dah 6 bulan (masuk 7bulan) berat saya turun dari 127kg kepada 87kg). nasihat saya, tiada jalan pintas nak menguruskan badan memandangkan dah bertahun2 kita buat lemak di badan tu. semuanya kena usaha sedikit demi sedikit dan perlu istiqamah.

    • puan roshidah ghani shah

      bagaimana nak mengira kalori dlam mkanan bole ka puan memberi tips2 nya buat saya….?

  9. boleh makan duromine? tapi saya tiada masalah berat badan cuma nak kurangkan berat badan

  10. salam Dr…masalah saya sama dgn noorainie bt ali,saya menyusukan anak.anak saya berumur 6bln..dulu saya pnh makan duromin ni..lps tu berhenti coz berat dah stabil..skarg after pregnant berat saya dh naik..Boleh ke saya ambil semula duromin ini?

  11. Salam. Dr. sya nak tanya saya pernah makan duromine masa berat saya 58kg, saya dapat kurangkan berat bdan sampai 50kg tapi bila dah behenti, berat badan saya naik sampai 62kg skrg. Kalau sy nak smbung makan duromine nie da effect apa2 tak??? and mcm nak stay same weight lepas dah behenti makan duromine?

  12. Dr,

    Anak saya berumur 10 tahun. Ketinggian 145 cm dan berat badan 60kg. Tiada penyakit yang serious kecuali alergy makanan laut. boleh ke dia ambil duromine?

  13. salam..nak tumpang tanye kat dr, saye nak try duromine nie…tapi dekat farmasi ade x jual?? selain dari klinik??

  14. Assalamualaikum… saya perlukan sgt2 ubat nie… saya perlu kurangkan berat badan… Susah nya nak dapat.. dah cari merata farmasi…

  15. As salam dr…berat sy susah nak turun lepas melahirkan anak yg pertama melalui pembedahan..puas sy kawal mkn,tp x d kesan.. anak sy skrg sudah 9bln. Berat sy 73kg skrg,stress!!! sgt..mcm x sesuai ngn ketinggian plk. Sesuai k sy mkn ubat n? ada jual kat farmasi x..

  16. salam semua… sy bru 1 hari mencube duromine ni,bile bace coment2 korg smua,rase takut pulk nk truskn mkan.. tp doktor yg saran kn sy mkan duromine nie.. so perlu ker sy truskn makan?? sy perlukan berat badan yg idel…

    • Jika ia atas nasihat doktor, maka ia selamat untuk puan. Kerana doktor tersebut tentu telah menilai keadaan dan keperluan puan dengan sebaiknya. Nasihat doktor yang memeriksa puan sendiri adalah lebih baik kerana ia spesifik untuk Puan. Terima kasih. -ADMIN-

  17. Salam sejahtera..saya ingin bertanya..adakah dismua
    Klinik mempunyai duramine ini kerana puas juga mencari
    Disekitar kuala lumpur.saya mempunya berat 104kg dan tinggi
    Saya 181cm..teringin mengambil duramin kerana saya rasa
    Berat badan saya terlampau..bole bgtau klinik mana yg
    Ada menjual..terima kasih

  18. Saya ada penyakit darah tinggi tp yg meruncingkn saya berat badan saya semakin naik walaupn saya cuba buat senaman.
    tetapi sya hya ingin mkn dlam 2 minggu saja. selepas ni boleh la saya mengawal sendiri. sbb pada pahaman sya pundi perut saya akan mengecil sedikit selepa pil ini boleh mengawal selera makan saya.
    apa pndangan doktor.
    terima kasih

  19. betul ker doktor kesan sampingan boleh menyebabkan mati pucuk dan tiada labido..risau nie sebab dah lama makan ubat nie…mohon jawab doktor..

  20. dr,sy mmg berhajat nk amek pil ni,tp sy menyusu bdn penuh,ank sy 6bln++ & dh pn mkn…apa effectnye pd baby if sy amek pil ni?hope dr dpt bg penjelasan…TQ

  21. Dr, sy akan melangsungkan perkahwinan dlm masa 3 minggu lagi.. berat badan sy adalah 64 kg, dengan ketinggian 161cm.
    sesuai tak klu sy nak amek pil ni sbb nak kelihatan kurus time hari perkahwinan nnti…

  22. salam dr…
    BMI sy sekarang 27…dan berat skrg semakin bertambah dr sehari k sehari,berat ideal iyalah 49kg dan tinggi cuma 156mm.sy pernah mencuba duramine n time 2 berat sy sgt ideal…sy ingat mmberinya semula tp x tahu nak dptkannya…kebanyakkn klinik x bg ubat 2 tp sebaliknya menyuruh sy mmcuba produk pelansingan yg byk dipasarang skrg.

  23. salam,
    saya sedang makan duramine sekarang..saya mula makan pada 23/3/2012 yang lepas dgn berat pada masa itu 62kg..sehingga sekarang saya masih makan, tetapi berat saya statik di 60kg.blh saya tahu apakah sebab2 yang membuat berat tidak turun, saya juga minum air lebih 3liter sehari. Baju2 lama sudah blh dipakai semula, dan tidak sendat seperti sebelum ini, tapi saya musykil coz berat badan tidak turun…coz makan mmg saya tak makan, just minum air sahaja…

  24. nk tya..bape charge kt clinik biasanya ye?

  25. Salam doktor, sy Ingin mengetahui ttng pil duromine 30 dan setelah membaca cerita yg di tulis oleh Dr. Zubaidi, sy brminat utk mencuba dan membeli ubat ni. Sy mmg nk kurus dan kalu blh dpt turunkn berat badan sy scepat mkin. Sy harap doktor dpt bntu sy selesaikn mslh obesiti sy ini. Terima kasih. Salam.

  26. salam,
    sebelum ni saya ade mengambil duromine ni selama 3 bulan dan tanpa saya sedar berat saya turun…selepas saya berpuas hati saya berhenti mengambil duromine ni…sekarang berat saya 10kali ganda dari berat asal saya sebelum saya memakan duromine….(dahulu 70kg turun ker 50kg) (sekarang: 50kg naik ker 90kg) so boleh ke tak kalau saya ingin mengambil duromine ini semula???

  27. salam,..
    saya nak tanya la, saya baru makan pil ni 15 biji, tp xde rasa apa2 pon, macam makin berselera pulak, kuat tido pon ye jugak…camner tu?

  28. awk beli kat ner ye..pm sy email aiyrita@yahoo.com.my
    sy nak beli ni

  29. salam,
    tiga puteri..
    kat mane yer awk beli pil duramine nie???
    pm sy emariz8912@yahoo.com

  30. hy…saya baru mkn pil duramin nie 3 biji..efect yg saya dpt x boleh tdo dan x lapar & cergas sgt…tapi bila baca komen2 nie takut plak nk teruskan….so sape nk amek baki pil saya 2 sms di no 0175129768..ada balance 27 biji lagi..saya beli di klinik taipan atas nasihat doktor.resit dia pn ada klu x percaya…..cuma saya takut jer nk mkn coz saya dah kurus tapi nk kuruskan lagi….saya di area subang jaya…

    • Salam zanna. awk beli baper RM? ada lagi ker yg balance tu?

    • tiga puteri or cpe2 sj yg tau kt mne jual pls email sy kt mane awk beli..sbb klinik yg sy bli dlu dah xjual.. vee_berry@yahoo.com…pls sy nk sgt ubt ni

    • Assalamualaikum cik zanna, akak berminat nak cuba makan
      ubat ni. dulu pernah makan sekali tapi dan 2 kali makan saja kesanya sama macam zanna rasa pastu stop…. kena marah sebab malam org lain tidur kita buat kerja rumah… dah mata tak ngantuk. so…. kalau boleh bsgi kat akak ubat tu.. nak cuba semula. tel. 012-9726100…. kat kat Kuantan, berapa harganya zanna bgi tau yek… ok

  31. Saya pernah makan ubat ni masa tahun 2005 dan hanya berhenti masa 2007. Memang tak dinafikan ubat ni mempunyai kesan sampingan seperti yang dinyatakan di atas.Tapi memandangkan saya memang overweight masa tu, terpaksa tahan jugak.Berat saya tidak menurun dengan mendadak dan selepas 2 tahun berat saya hanya turun 10 kg sahaja. Itupun saya konsisten dengan aerobic class. Now saya dah berhenti tapi rasa nya macam nak start balik. Tapi baru2 ni saya berjumpa dengan doktor dan dia memberitahu saya ubat tersebut tak selamat.Jadi tertangguh la hasrat nak makan ubat ni balik.

  32. rozlin bt rosali

    akum Dr sy nk kemukakn sedikit kemuskilan….
    adakah hanya mengabil pil duramine sahaja dapat membantu saya mengurangkan berat badan saya?
    adakah pengunaan pil diet duramine ini sebenarnye harus di sertakan dengan sejenis dadah lain juga?
    saya minta penjelasan Dr dalam hal ini kerana kesan akibat pengambilan pil duramine ini adalah sama dengan pengambilan sejenis dadah yang di namakan Shabu.Harap Dr dapat manjelaskan perkara ni dengan sebaiknya.kerana saya adalah penguna pilk diet ini dan shabu,tapisekarang saya menyedari akan kesannya yang sangat kadang-kadang merisaukan saya,seperti berhalunisasi biar pun saya tidak lagi mengunakannye lagi.sekian,terima kasih dan akum.

  33. sy br mkn pil ni hari ni..lps dlm sejam mkn,sy rase ter awang2 n badan berpeluh..baik keje td dh tido dan skrg terjaga dr 2am smpai 4am dh x rase ngantuk..simptom2 ni mmg dr dh ckp akn terjadi..mase pegi kinik,ckp kt dr nk amek ubat diet sbb berat dh naik kaw2..n dr kasi pil ni le..mmg dh tau psl pil ni dr dulu..sy x penah amek ape2 pn produk pelangsingan sbb tkot side effect tp bila berat dh melampau naik kena cr penyelesaian jugak..bkn utk nmpak cantik je tp xlarat dhh kaki ni nk tanggung berat badan..ape2 pn jgn lupa bersenam..kalo effect pil ni kte rase x menakotkn kte..baik jgn teruskn..tp kalo dh beli kasi habis jela..mahal tu..

  34. salam dr…sy nk tanya ubt ni bgus x utk org yg penyakit PCOS nk kurangkan berat bdn?sy takut ubt ni bg kesan sbb sy skrg sdg usaha utk dptkan zuriat…tolong bg penjelasan…

  35. Dear Doctor,

    saya nak tahu, jika saya sedang makan duromine ini, still boleh plan to mengandung tak??

  36. Hyperthyroidsm tak boleh mkn what about hypothyroidsm

  37. hi Dr, saya ingin mendapatkan pendapat dari DR kerana saya ingin dan ingin tahu adakah saya memerlukan Pil Duromine ini untuk mengembalikan berat badan saya seperti dahulu.. untuk pengetahuan DR saya bekerja sebagai Flight Attendance dan saya juga seorang model untuk peragaan sambilan. Saya baru saya baru saja berkahwin, dan berat badan saya semakin bertambah terutamanya di bahagian pinggul ke bawah. Saya mempunyai ketinggian 171cm dan berat 65kg. yang mana dahukunya berat saya sebelum kahwin hanya 55kg. Saya ingin mengembalikan shape saya yang dahulu kerana ini mata pencarian saya. Adakah DR mencadangkan untuk saya mengambil Pi tersebut? Saya amat berharap DR dapat membantu saya menyelesaikan masalah saya ini kerana saya tdk ingin kehilangan mata pencarian saya. TQ.

  38. salam dr..saya mengalami berat badan yg tk seimbang dgn ketinggian saya.sebelum bersalin berat bdn saya 42kg sekepas bersalin secara pembedahan berat bdn bertmbah ke 60kg sehungga kini. Saya tiada penyakit seperti yg dinyatakan.bolehkah saya makan pil duromine ni utk menurunkn berat bdn saya supaya saya boleh mengandung semula setelah 5 thn.

  39. hai dr,saya byzura,,, umur saya 28.saya nak tanya pendapat doc bolehke saya mengambil pil tersebut.berat saya sekarang dah mencecah 66kg,tinggi 156cm .saya sebagai jururawat kesihatan,pernah tanya pada doc di klinik tapi dia orang tak tau ubat tu.di klinik swasta saya pernah tanya tapi staf dia kata tak payah la makan.tapi saya nak kurus macam sebelum ni.lepas bersalin yang ke dua ni berat naik mendadak

  40. kepada semua yang memerlukan pil duramin di klinik taipan usj subang jaya selangor ada jual..skrg stock baru sampai…tapi kena check doktor dulu baru dia bagi..dia akan bagi pada yg obses sahaja…yg kurus harap maaf ye…

  41. Asslmakum….saya tengah nak cari ubat ini…tumpang tanya di kl kt klinik mn yg ade dn bape harga…??
    sila pm saya ASAP ye..sbb saya seorang pembeli yg serius.
    Mekasih.

  42. saya ada soalan berkaitan duramin..adakah pengambilan duramin akan menyebabkan pengguna merasa kebas2 di bahagian tapak kaki?

  43. Salam nk tanya lh..berat badan saya 75kg …bahaya x mkn pil ni..effect x kali nk pregnant?

  44. salam doktor sya mpunyai berat badan 110kg dng ktinggian 150cm,serta mmpunyai 6 orang ank,umur saya dlm lingkunggan 30 puluhan,lima taun 2 bulan lpas dok tor mngesahkn bahwa sya tdak ade lg msalah hp tensions,nadi tak sekata n hypo tiord lagi masalah skarang sya adalah obes,doktor pnah advise saya k hospital tuk trement diet slama 5 bulan,serta akn mmbuat kjian dmna akn mmbuang sdikit usus saya,jd saya takut akn sbarang kmungkinan mka saya tdak bersetuju,skarang saya ingin brtanya adakh boleh saya mngambil doramin tuk mngawal obes saya,wat pngetahuan doktor saya gmuk bkn sbb bnyak mkn tp msalah baka n pil perancang

  45. maaf doktor 2 bulan lpas bkan 5 lima taun

  46. salam…doc,i bru amek duromine ni…doc di klinik swasta yg syor kn i amek nie…sebelum tu i dptkan consult.drp doc tu. arini 1st day i mkn ubt nie.. i mkn jam 11pg td, terus bdn i lemah sgt time keje td…now dh 3:38am i still x dpt tido.. normal ke mcm ni doc? tgn i kebas je…cmner i nk tido cm ari bias doc? ok x kalo i mkn esok waktu mlm?

  47. Zanariah binti Mohamad

    Salam doc. sy ada soapan berkaitan pengambilan duramin nie. untuk pengetahuan doc berat badan saya skrg dalam lingkungan 65kg dgn ketinggian 152cm. BMI sy skitar 27 – 28. selain drpd itu saya juga menghidap penyakit darah tinggi, hypotirodisme, gastrik n migrain. sy juga pernah membuat perbedahan total tyrodectomy, apendectomy, colecsistomy dan consilectomy. tetapi tekanan darah saya agak berada di tahap terkawal skrg sekitar 70/120mmhg. Saya juga sekarang masih mengambil pil tiroksin 0.125mg, perindopril 8mg dan ranitidine 150mg setiap hari. boleh ker saya mengambil pil duramin ini bagi menurunkan berat badan saya tanpa menjejaskan kesihatan saya? mohon penjelasan drpd doc.

  48. nma clinic plzz..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top