Advertorial
Home » Koleksi Artikel » Umum » DOKTOR, APA MAKANAN YANG MENYEBABKAN GAS DALAM PERUT?

DOKTOR, APA MAKANAN YANG MENYEBABKAN GAS DALAM PERUT?

DOKTOR, APA MAKANAN YANG MENYEBABKAN GAS DALAM PERUT?

 

1. Secara umumnya, makanan yang berangin adalah makanan yang mengandungi gula tertentu (fruktosa, laktosa, raffinose dan sorbitol) dan / atau serat larut.

 

2. Bahan-bahan ini tidak dicerna dalam perut tetapi hanya dicernakan dalam usus oleh bakteria. Ini yang menghasilkan angin dalam usus.

 

4. Namun tidak semua orang mengalami gas. Dan oleh kerana makanan-makanan ini juga bernutrisi, jika kita ada masalah angin apabila memakannya, saya nasihatkan agar ambil dalam kuantiti yang sederhana. Jika tidak, kita mungkin mengalami masalah nutrisi.

 

4. Sayuran berikut adalah mungkin memberi gas dalam usus kerana mengandungi gula raffinose dan / atau fruktosa.

👉 Artichokes

👉 Asparagus

👉 Brokoli

👉 Pucuk Brussel

👉 Kobis

👉 Saderi

👉 Bawang

👉 Kacang botol

👉 Ubi keledek

 

5. Bagi makan jenis legumes, antara yang mengandungi banyak gas.

👉 Kacang panggang

👉 Kacang hitam

👉 Kacang buah pinggang

 

6. Buah berikut boleh menghasilkan gas kerana ia mengandungi fruktosa, sorbitol dan / atau serat larut.

👉 Epal

👉 Aprikot

👉 Mangga

👉 Jeruk

👉 Buah Peach

👉 Pear

👉 Plum

👉 Buah-buahan kering

👉 Aprikot

👉 Prunes

👉 Kismis

 

7. Walau seseorang tidak mempunyai masalah intoleransi laktosa, produk tenusu juga menghasilkan gas yang tidak diinginkan. Ini kerana apabila semakin berusia, tubuh kurang menghasilkan enzim laktase yang diperlukan untuk mencerna laktosa (gula yang didapati dalam susu dan produk tenusu lain). Berikut adalah beberapa produk tenusu mungkin untuk menghasilkan gas:

👉 Buttermilk

👉 Keju krim

👉 Krim tebal

👉 Ais krim

👉 Susu

👉 Makanan yang berproses mengandungi produk susu

 

8. Walaupun bijirin penuh mengandungi banyak vitamin yang bermanfaat dan merupakan sumber serat makanan, kandungan serat larut yang mengandungi gula raffinose, yang menghasilkan gas dalam usus.

👉 Barley

👉 Biji rami

👉 Rye

👉 Gandum

 

9. Terdapat juga minuman yang mengandungi fruktosa, yang dapat menyumbang kepada pembentukan gas dalam usus:

👉 Bir

👉 Jus buah

👉 Soda (biasa dan diet)

 

10. Ramai orang tidak tahu bahawa penyebab penghasilan gas besar adalah pemanis sintetik.
Banyak produk makanan menggunakan pemanis sintetik seperti sorbitol, yang boleh ditapai oleh bakteria usus, menghasilkan gas yang banyak. Baca label dengan berhati-hati apabila membeli gula-gula getah bebas gula, gula-gula, dan makanan ringan untuk memastikan bahawa mereka tidak mengandungi sorbitol.

 

11. Mengelakkan makanan juga bukan satu-satunya cara untuk mengurangkan gas usus. Terdapat banyak pilihan rawatan di farmasi yang membantu usus kita mencernakan gula.

 

12. Banyak makanan pada senarai di atas adalah makanan yang sangat baik untuk kesihatan. Oleh itu, adalah penting untuk menentukan secara tepat makanan mana yang secara spesifik menjadi masalah bagi tubuh kita. Ambillah dalam kuantititi yang sederhana.

 

13. Menulis dalam buku harian berkaitan makanan yang menyebabkan gas akan membantu kita. menyelesaikan mengenal makanan tersebut.

 

14. Berbincang dengan doktor tentang kemungkinan perlu menjalani diet rendah FODMAP. Diet ini direka bentuk sebagai rawatan pemakanan untuk sindrom usus besar (IBS). Ia memerlukan sekatan jangka pendek FODMAP, iaitu karbohidrat yang menyumbang kepada gejala IBS, termasuk gas dan kembung.

 

15. Penting untuk diingat bahawa makanan bukanlah satu-satunya penyebab gas usus . Tabiat berikut boleh menyebabkan udara ditelan yang boleh menyumbang kepada kekembungan dalam perut.

👉 Gula-gula getah

👉 Makan terlalu cepat

👉 Minum minuman berkarbonat

👉 Mengisap gula-gula keras

👉 Gigi yang rosak

👉 Merokok

 

Sumber:
Nanayakkara WS, PM Skidmore, O’Brien L, Wilkinson TJ, Gearry RB. “Keberkesanan pemakanan FODMAP yang rendah untuk merawat sindrom usus besar: bukti yang ada sekarang.” 
Gastroenterologi Klinikal dan Eksperimen 2016; 9: 131-42.

 

Semoga bermanfaat.

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: