Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Bolehkah Kafein Mengganggu Kesuburan?

Bolehkah Kafein Mengganggu Kesuburan?

BOLEHKAH KAFEIN MENGGANGGU KESUBURAN?

Gambar hiasan

Gambar hiasan

 

” Salam. Saya sudah berkahwin selama 3 tahun, berumur 35 tahun. Saya penggemar kafein. Adakah kafein mengganggu kesuburan saya? Mohon pencerahan. Terima kasih ” 

 

Setakat ini tidak ada bukti yang sahih menunjukkan kafein boleh seorang wanita tidak boleh hamil.

Namun beberapa kajian telah mencadangkan bahawa tahap kafein boleh membuat ia lebih sukar untuk hamil berbanding dengan wanita yang tidak mengambil kafein dalam minuman.

Pakar-pakar mengatakan mungkin ada kesan kafein ke atas masa ovulasi dan tahap keseimbangan hormon atau mungkin menyebabkan saliran fallopian menjadi tersumbat apabila otot-otot pada saluran itu mengecut akibat kesan kafein.

Saluran fallopio yang membawa telur ovum dari ovari dan disenyawakan, kemudian membawa ovum yang telah disenyawakan masuk tertanam ke rahem.

Perjalanan ovum yang disenyawakan ke arah rahem dibantu oleh gelombang otot-otot pada saluran falopian itu secara berirama. Gelombang otot-otot ini barat gelombang pantai yang membawa papan yang terapung dari tengah laut ke pantai.

Tahap kafein yang terlalu tinggi mungkin akan mengganggu gelombang pergerakan ini.

Oleh itu bagi wanita yang senstif dengan kafein, mereka harus menghentikan pengambilan kafeun dalam minuma agar lebih mudah hamil.

Bagi lelaki pula, kafein membantu kesuburan lelaki dengan merangsang bagaimana bergerak sperma ke hadapan menuju ke dalam rahem.

wallahu a’lam

 

 

IKLAN

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak,  saya mencadangkan suplemen , selain dari vitamin C dan E.  Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM atau keluaran FRIM (diabetic-friendly) di http://needsvenue.com.my

Bagi lelaki yang mengalami masalah kualiti sperma, saya mencadangkan suplemen Proxeed Plus.  Info lanjut di https://www.facebook.com/ProxeedPlusMalaysia

Bagi individu yang mengalami parut dan kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream  Labicea Revitalizing Moisturizer.  Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

EKSTRAK KACIP FATIMAH

PROXEED PLUS

LABICEA REVITALIZING MOISTURIZER

 

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: