Advertorial
Home » Koleksi Artikel » Umum » BAHAYA GULA PUTIH

BAHAYA GULA PUTIH

 
BAHAYA GULA PUTIH
 
 
✅ Gula putih atau gula pasir adalah sumber tenaga bagi tubuh manusia. Nama lainnya sukrosa. Iaitu gabungan gula ringkas fruktosa dan glukosa.
 
✅ Gula putih adalah bahan yang diperolehi dari pemprosesan tebu.
 
✅ Pengambilan gula lebih berbahaya karena cepat meresap masuk ke dalam tubuh. Jika diambil secara berlebihan, ia akan memudaratkan kesihatan terutama pada pesakit diabetes.
 
✅ Gula mampu memberikan perasaan seronok dan mengursngkan stres. Oleh kerana kesedapan di lidah, ramai orang ketagihan. Ini dinamakan sugar craving yang menyebabkan kita menambahkan lebih banyak gula dalam minuman kita.
 
✅ Pengambilan gula secara berlebihan akan menyebabkan pankreas akan bekerja dengan lebih kuat. Ini akan meningkatkan peningkatan insulin dalam darah dan akhirnya menyebabkan kerintangan insulin dan akhirnya diabetes.
 
✅ Gula yang berlebihan akan disimpan dalam hati dan menjejaskan fungsi hati. Ini menyebabkan peningkatan enzim dalsm hati.
 
✅ Ia juga menyebabkan peningkatan tekanan darah dan kolestrol dalam tubuh.
 
✅ Gula yang tinggi akan menyebabkan kolestrol dalam darah mendak dan seharusnya menyebabkan sumbatan dalam darah.
 
✅ Ia juga menyebabkan keradangan tubuh (inflammation) yang merangsangkan sakit tubuh (myalgia), keradangan sendi (arthritis) dan menurunkan tahap daya tahan tubuh.
 
✅ Hindarkan gula putih tambahan kerana dalam minuman dan makanan kita sudah pun gula yang tersembunyi.
 
✅ Boleh gantikan gula putih dengan STEVIA yang tiada gula dan tiada kalori.
 
 

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: