APA ITU ANGINA?

(untuk grafik berkaitan, sila google perkataan ‘angina’. Diharap penulisan Bahasa Melayu ini membantu pemahaman anda berkenaan masalah penyakit ini)

 

Angina adalah sakit dada atau ketidakselesaan yang biasanya disebabkan oleh kekurangan aliran darah ke jantung. Ini biasanya disebabkan oleh penyempitan atau penyumbatan saluran darah dalam badan. Jantung anda memerlukan oksigen yang dibawa oleh darah. Apabila kurang darah yang sampai ke jantung, maka kurang oksigen dihantar pada jantung bagi mengepam darah. Terdapat tiga jenis angina:

1. Angina stabil adalah jenis yang paling biasa. Ia berlaku apabila jantung bekerja lebih kuat daripada biasanya. Angina yang stabil mempunyai corak biasa. Rehat dan ubat-ubatan biasanya membantu.

2. Angina tidak stabil adalah yang paling berbahaya. Ia tidak mengikuti corak dan boleh berlaku tanpa aktiviti fizikal. Ia tidak pulih dengan rehat atau ubat. Ia adalah satu tanda bahawa anda boleh mengalami serangan jantung tidak lama lagi.

3. Angina variasi jarang berlaku. Ia berlaku apabila anda sedang berehat. Ubat boleh membantu.

Tidak semua kesakitan atau ketidakselesaan dada adalah angina. Sekiranya anda mengalami sakit dada, anda perlu menghubungi doktor anda dengan segera.

 

SIAPA YANG BERISIKO UNTUK MENDAPAT ANGINA?

Sesiapa sahaja boleh mendapat angina dengan sebab yang berbeza. Orang yang telah menghidap penyakit jantung lebih cenderung mempunyai angina. Lelaki berusia lebih daripada 45 dan wanita lebih daripada 55 tahun adalah mereka yang berisiko tinggi.

 

SIMPTOM-SIMPTOM

1. Sakit atau ketidakselesaan di dada

2. Sakit di lengan, leher, rahang, bahu atau belakang yang mengiringi sakit dada

3. Loya

4. Keletihan

5. Sesak nafas

6. Berpeluh

Simptom ini mungkin juga berbeza bergantung pada jenis angina yang mungkin anda miliki. Berikut adalah beberapa tanda dan simptom setiap jenis:

a) Angina stabil

Angina stabil adalah sakit dada atau ketidakselesaan yang biasanya berlaku dengan aktiviti atau tekanan. Episod kesakitan atau ketidakselesaan berpunca daripada jumlah aktiviti atau tekanan yang sama atau konsisten.

Jika anda mempunyai angina yang stabil, anda boleh mempelajari coraknya dan meramalkan bila rasa sakit akan berlaku. Kesakitan biasanya hilang beberapa minit selepas anda berehat atau mengambil ubat angina anda.

b) Angina tidak stabil

Angina tidak stabil merujuk kepada angina di mana corak simptom itu berubah. Ia sering berlaku pada waktu malam iaitu semasa tidur. Ia mungkin lebih kerap berlaku dan lebih teruk daripada angina yang stabil. Angina yang tidak stabil juga boleh berlaku dengan atau tanpa kerja yang kuat dan rehat. Ubat tidak boleh melegakan kesakitan.

c) Angina variasi

Angina variasi jarang berlaku. Kekejangan dalam arteri koronari menjdi punca angina ini. Variasi angina biasanya berlaku semasa anda sedang berehat, dan rasa sakit boleh menjadi teruk. Ia biasanya berlaku antara tengah malam dan awal pagi. Pengambilan ubat boleh melegakan jenis angina ini.

Sekiranya anda mempunyai tanda-tanda angina, anda perlu segera menghubungi doktor anda. Angina yang stabil bukan serangan jantung, tetapi ia menandakan serangan jantung lebih cenderung berlaku pada masa akan datang.

Angina yang tidak stabil sangat berbahaya dan memerlukan rawatan kecemasan. Jenis angina ini adalah tanda bahawa serangan jantung mungkin berlaku tidak lama lagi.

 

PUNCA-PUNCA

1. Penyakit arteri koronari berpunca daripada aterosklerosis (lemak mendak di dalam saluran darah ke jantung).

2. Irama jantung yang tidak normal.

3. Kekurangan sel darah merah yang membawa oksigen (anemia).

4. Kekejangan arteri koronari.

 

FAKTOR-FAKTOR RISIKO

1. Umur dan jantina: lelaki lebih daripada 60 tahun dan wanita selepas menopaus.

2. Sejarah keluarga dengan penyakit jantung.

3. Individu yang makan makanan yang tinggi kolesterol dan tinggi lemak.

4. Individu yang tidak kerap bersenam.

5. Penghidap penyakit diabetes, tekanan darah tinggi atau tahap kolesterol tinggi.

 

RAWATAN

Anda mungkin diberi ubat untuk merawat serangan ketika ia berlaku (hanya diambil apabila diperlukan) dan untuk mencegah serangan selanjutnya daripada berlaku. Ubat juga bertujuan untuk mengurangkan risiko serangan jantung dan strok.

Sekiranya ubat-ubatan tidak sesuai atau tidak membantu, pembedahan boleh dilakukan untuk memperbaiki aliran darah ke otot jantung anda.

 

PERUBAHAN GAYA HIDUP & RAWATAN SAMPINGAN

1. Berhenti merokok

2. Mengamalkan diet yang sihat dengan menghadkan lemak, makan lebih banyak bijirin, buah-buahan dan sayur-sayuran

3. Rujuk doktor untuk menentukan rutin senaman yang paling berkesan

4. Jika berat badan anda berlebihan, berbincanglah dengan doktor anda tentang skema pengurangan berat badan untuk kesihatan semasa anda

5. Ikuti temujanji dan preskripsi doktor

6. Jika angina disebabkan oleh kencing manis, tekanan darah tinggi, atau kolesterol tinggi, anda harus merawat penyakit tersebut terlebih dahulu

7. Nikmati masa untuk bersantai dan berehat

 

#HealthDrZubaidi

 

Check Also

UJIAN DARAH UNTUK MENENTUKAN KEPEKATAN DARAH

Assalamualaikum Dr Zubaidi. Bagaimana kita nak tahu yang kita mengalami darah yang pekat? Terima kasih. …

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: