Advertorial
Home » Prakata

Prakata

Assalamualaikum wbt..

Saya dengan rendah diri mengucapkan terima kasih kepada anda yang sudi melawat blog saya yang tidak seberapa ini. Lahirnya blog ini sebenarnya adalah lanjutan dari aktiviti sosial maya saya di Facebook (FB). Mulanya saya berpendapat berkongsi pengetahuan dan pengalaman di FB sudah memadai. Namun atas cadangan rakan-rakan di FB, saya fikir ada baiknya saya menggunakan blog sebagai tempat penyebaran pengetahuan mengenai perubatan dan kesihatan. Semoga pengetahuan dan pengalaman yang ada dapat dijadikan panduan dan iktibar kepada pembaca sekalian.

Alhamdulillah. Terima kasih sekali lagi.

 

Dr Zubaidi bin Ahmad

63 comments

  1. Jazakallah Khairan Jaza`.

  2. S.Suriani ATM

    Assalamualaikum…Saya juga amat berterima kasih kepada Dr kerana sudi berkongsi maklumat kepada kami kerana ia sedikit sebanyak membantu kami…Hanya Allah sahaja yang dapat membalas jasa baik yg Dr lakukan ini…Wassalam..

  3. salam Dr,

    Terima kasih kepada Dr kerana sudi berkongsi maklumat & pengetahuan tentang perubatan & kesihatan.

    Saya adalah seorang guru di sebuah sek di negeri sembilan. Sekarang, sedang berjinak2 dalam dunia penulisan. Berguru dengan seorang penulis tersohor Malaysia, sifu saya ini ingin benar kalau karya anak didiknya dapat menerapkan ilmu2 yang bermanfaat kepada pembacanya selain menerapkan nilai2 murni. Sbg contoh, ilmu perubatan ini.

    Pada peringkat ini, saya hanya menulis cerpen. Saya hanya merujuk pada laman2 web dan ternyata ianya mmg banyak. Cuma saya tidak pasti tentang kesahihannya. Saya harap Dr dapat memberikan saya panduan tentang betul salahnya fakta yang saya kumpulkan ini.

    Ia berkaitan dengan paraplegia, iaitu kelumpuhan bahagian bawah tubuh iaitu kaki. Saya hanya ingin menulis tentang paraplegia yang berkaitan tentang trauma akibat kemalangan. Ia mengakibatkan kerosakan saraf tunjang segmen bahagian bawah sehingga pesakit tidak dapat berjalan dan juga impoten.

    harap Dr dapat menambah info ttg paraplegia ini.

    • Insya Allah. Namun masa saya sangat terbatas utk menjawab semua soalan. Selain dari merawat pesakit di klinik, saya juga trainer utk first aids dan melakukan pemeriksaan kesihatan pekerja-pekerja di kilang. Mungkin puan boleh mendapat pendapat mana-mana doktor keluarga puan. Saya akan cuba semampu saya membantu puan.

  4. terima kasih atas respon Dr..

    Tak mengapa Dr. Saya faham. Bila ada kelapangan nanti dan diizin Allah tentu ada peluang. Selamat menjalankan tugas Dr.

    Kerja menulis yang saya usahakan ini pun, hanya mengikut kelapangan waktu,

    Apa-apa pun, terima kasih.

    Maklumat lain yg ada dlm web Dr ni pun, boleh saya jadikan bahan untuk cerita lain nanti. Insyaallah,,

  5. Sabariah Yusof

    Salam Dr. Zubaidi..
    Jika doktor berkesempatan, boleh ke beri penjelasan sedikit mengenai Munchausen Syndrome dan apakah kesan pengambilan ubat penenang Xanax 0.5mg dalam tempoh berpanjangan ( melebihi setahun )?

    Terima kasih..

    • Salam.. saya pun ingin mengetahui adakah perasaan gundah gulana, rasa berdebar-debar, rasa tak sedap hati, takut dalam satu masa yang sama itu ada berkaitan dengan jantung.. Adakah selepas mengambil ubat penenang boleh mengurangkan perasaan gemuruh tersebut? Dan apakah kesan2 mengambil ubat penenang

      harap sangat dr dapat membantu ..

  6. Salam Dr,

    Terimakasih kerana berkongsi ilmu. Ia boleh dimanfaatkan oleh orang ramai. Semoga Allah swt membalasnya jua..

  7. Salam, Saya mempunyai seoarang anak yang diklafikasikan sbg IEM (arginosucinic acidurea cycle difect) mohon kpd dr agar dapat kongsikan kpd semua ibubapa di Malaysia mengenai penyakit ini.Kadang2 ada ibu bapa yang tidak tahu mengenai hal ini..sehingga skrg hanya terdapat 53 org pesakit ini di Malaysia.Jika dr perlukan maklumat boleh emal sy..wallahuaklam.

  8. Assalamualaikum Dr….Jutaan terima kasih sy ucapkan kepada Dr. kerana sudi berkongsi maklumat dgn org ramai. Hanya Allah s.w.t shj yg dpt membalas jasa Dr. Amin

  9. Banyak dapat pengetahuan baru dari Blog Doc.
    Semoga ALLAH memberi kesihatan yg baik buat Doc utk terus menaburkan ilmu.
    Tq!

  10. sharifah hamidah

    Terima kasih dr…sy berumur 54 tahun dan boleh di katakan golongan yg sihat dan aktif…cuma sy ada tekanan darah tinggi sahaja yang under control…sy rasa blog dr amat berguna pada pembaca seperti sy dan juga yang lain2.. saya harap Dr. dapat terus kan penulisan Dr. untuk menambah pengetahuan kami di mana ilmu perubatan bukan bidang kami..

    Terima kasih sekali lagi….

  11. assalammualaikum..

    dr, blog ini amat bermanfaat..teruskan mencurah ilmu..saya dan rakan2 sentiasa membaca dan menimba ilmu…

    semoga Allah balasan baik terhadap dr…amiin..

  12. Assalamualaikum,
    Dktr sekiranya ada kelapangan saya ingin penjelasan dktr sejauh mana keberkesanan buah epal hijau dlm menurunkan kandungan kolestrol & menurunkan berat badan. Saya mempunyai kadar kolestrol tinggi 6.5 tp tidak disaran lagi oleh dktr utk mengambil apa2 ubatan sekadar saya mengawal pemakanan sahaja.
    Minta jasa baik dktr bagi penjelasan.
    terima kasih

  13. saya mohon maklumat tentang molar pregnancy.. byk yg sya dah kumpul di laman web tapi mohon tambahan rawatan susulan dan kesan-kesan susulan selepas rawatan D&C. terima kasih dr. moga terus menulis untuk kami yg dahagakan maklumat.

  14. levy olivia luhani

    saya perlu banyak maklumat tentang cara cara untuk hamil…kerana saya telah tiga tahun berkahwin tetapi masih belum faham bagaimana untuk mengira kesuburan…tq

  15. terima kasih atas maklumat yg diberi…sy memerlukan maklumat untuk hamil.hujung disember ini saya akan melakukan iui..berapa peratoskah yg berjaya melakukan..saya begitu hargai segala maklumat yg diberi..
    terima kasih

  16. jya, domo arigatou gozaimasu 🙂

  17. salam dr.. boley saya tahu mengenai kanser saraf tunjang..
    kawan saya disahkan kanser saraf tunjang selepas sebulan menjalani pembedahan cekara tergelincir (slip disk)..
    jadi, saya ingin tahu lebih lanjut mengenai kanser saraf tunjang ini. lebih-lebih lagi mengenai perubahan yang akan dialami pesakit selain daripada lumpuh.. adakah boleh menyebabkan hilang daya ingatan?
    harap dokter dapat kongsi bersama. terima kasih.

  18. salam doktor.saya nak tahu, saya berkahwin 1 may 2011..1st day last period saya 21 april 2011.lepas kahwin terus xperiod.saya nak tanya, saya perlu kira tarikh 1 may 2011 @ tarikh period saya untuk kiraan hamil?sebab saya bersama suami lepas kahwin.saya keliru sekarang.harap doktor dapat membantu.

    • Salam Dr, thanks atas perkongsian ilmu yang bermanfaat ini..

      Buat Suri, mengikut pengalaman saya, seandainya Suri telah hamil, maka Suri harus mengira start dr 1st day period (21 April 2011). Walaupun Suri berkahwin pada 1 May 2011.

      Saya beri analogi yg sama;

      A berkahwin pada 1 May 2011. Kemudian datang haid pada 21 May 2011. Selepas itu dia tidak melakukan hubungan kelamin bersama suaminya sehingga 1 June 2011. Kemudian bersama suami selepas 2 hb June 2011. Dan kemudian terus tidak period sehingga selepas 21 June 2011 (jangkaan period yg seterusnya). Maka A harus mengira tarikh 1 st day period iaitu (21 May 2011).

      Jadi Suri jangan keliru. Yang penting kita tahu 1st day last period kita sebelum pregnant.

      *Maaf Dr. Just my 2 cents. Kalau tersilap minta tlg betulkan.

      Tq.

  19. salam…boleh doktor terangkan..apa kesan kpada ibu n anak jika air ketuban berlebihan ketika mengandung…

  20. salam dr.

    Kalau dr tak keberatan boleh x sy dptkan contact number dr…

  21. Assalamualaikum, terima kasih doktor di atas perkongsian ilmu.. banyak emberi manfaat kepada saya..

  22. shukran jazilan yer dr….^_^

  23. terima kasih atas informasi mengenai kesihatan.

  24. Assakamualaikum Dr.

    terima kasih kerana berkongsi ilmu.ianya banyak membantu…

  25. Jazakallah doc. Teruskanlah usaha murni ini. Semoga diberkati Allah SWT..

  26. salam dr. ade tak ilmu yg berkaitan pendekatan dakwah kejururawatan terhadap pesakit..?

  27. Assalammualaikum Dr & Admin..
    terima kasih diatas info dan maklumat yang dipaparkan.
    saya doakan agar anda sentiasa beroleh Rahmat & Keberkatan Allah s.w.t…Ameen.. teruskan usaha dan perjuangan..

  28. assalammualaikum Dr,
    saya ingin mendapat info berkaitan senaman untuk ibu hamil.
    Saya kini hamil 19mggu walaubagaimanapun tetap ingin bersenam untuk kesihatan diri sepanjang kehamilan ini tanpa memudaratkan bayi dalam kandungan saya.
    Terima kasih atas maklum balas.

  29. السلام عليكم ..
    جزاكم الله خيرا ..

  30. last perioad pada 29/2/2012. saya makan epo 1000mg untuk baiki period.saya pergi klinik check (v-)doktor bagi saya 3biji ubat untuk period.tapi period saya tidak datang juga..doktor scan rahim saya tidak ada masalah…

  31. Terima kasih di atas perkongsian ilmu Allah ini..semoga dr sihat selalu:)

  32. trima kasih Dr. for d confirmation..sy baru je jumpa blog Dr. smalam smasa sy sdg mncari mklumat tntg vitamin zink dan pnyakit kanser hati..sy nak cari mklumat adakah pesakit kanser hati bleh mkn vitamin zink ni…alhmdulillah jumpa blog Dr. yg pnuh mklumat ksihatn dan motivasi buat sy tertarik utk trus mngikutinya..truskan usaha murni Dr. ni..semoga allah permudahkan sgala urusan Dr. dn kluarga dunia dn akhirat..amin ya rabb..

    • Terima kasih Dr atas confirmation.. semoga banyak ilmu berkaitan kesihatan dan perubatan dapat saya peroleh dari blog Dr.. (^-^)May Allah bless u & ur family Dr.

  33. assalamualaikum…
    dr…t.kasih sebab blog dR byk membantu saya mencari penyelesaian secara langsung dan tidak langsung…sgt berguna untuk saya dan suami…

  34. Assalamualaikum dr , saya ingin tahu tentang pam water buddy untuk kesihatan zakar , adakah ia berkesan ? ataupun mempunyai kesan buruk ? apakah perbezaan pam vakum zakar dan water buddy ? harap dapat balas …

    🙂

  35. Aslmkm. Dr saya ingin mendptkan info tentang cyst bartholin pada wanita hamil. Adakah cyst ini boleh pecah sendiri?

  36. terima kasih atas confirmation DR..sy ade soalan yang hendak ditnya berbezaan antara subatramine dan duromine dan komplikasinya

  37. susilawati ismail

    alhamdulillah, secara tak sengaja jumpa blog dr ni.terima kasih atas info yang sangat berguna dari dr.InsyaAllah saya akan terus mengikuti penulisan di blog ini.teruskan usaha doktor untuk memberi lebih banyak ilmu,semoga di permudahkan.

  38. FARAH HAZWANI BINTI RAMLAN

    Salam doktor saya nak minta pndangan..Baru2 ni anak saya kurang nak menyusu lepas tu dia berak2 saya tukar ke susu similac ok tapi saya nak bagi dia susu yang biasa semula..boleh ke saya terus mencuba susu enfapro..sebelum ni dia minum susu s26 tapi tiada selera..

  39. TQ di atas confirmation dari Doc..

  40. sakti cinta citra islami

    as’salam dr,

    terima kasih atas perkongsian ilmu melaui fb.
    mohon utk 4ward artikel bertajuk “cara menentukan waktu kesuburan wanita” kpd saya.

    terdahulu sy ucapkan jutaan terima kasih.

  41. Terima kasih banyak2 confirmation dari dr.

  42. Assalamualaikum..doctor
    Selamat berpuasa juga ye…doctor sy bru je tahu tentang clomid ni dan bru sje m’baca atikel2 ttg clomid..sy bru 1thn 4bln kawen..sy x pnh jmpe mner2 doc utk check kesuburan lg..sy xtau apa masalah sy.. Kitaran haid sy teratur..tetapi selepas 6 ke 8 bulan kitaran haid sy akn berubah tarikh..misalnye sblum ni kitaran haid sy pada setiap 9hb, ia akan teratur shinggalah smpai 1 thp ia akn berubah tarikh pada 25hb pada bulan hadapnnya disitu sy telah lewat 16 hari..da ia akan teratur semula dan seterusnye..adakah ia teratur atau pun ada masa2 tertentu kitaran haid mmg akan berubah tp dalam jarak yg jauh sperti 8 ke 9 bln.. Seperkara lagi..bolehkah sy mengambil clomid ni tanpa nasihat doc.. Saya risaukan ada kesan sampingan yg sy tidak ketahui….

  43. mohd khairuddin

    salam doktor.saya salah seorang kakitangan kesihatan.terima kasih kerana berkongsi ilmu..

    • salam doktor.saya salah seorang kakitangan kesihatan.terima kasih kerana berkongsi ilmu..
      Dr Zubaidi: terima kasih juga pada sdr khairuddin yang membanyak membantu para doktor menjalankan kerja, tanpa saudara dan rakan2 tentu kerja2 sukar dilaksanakan.

  44. Info yang doktor berikan sangat membantu saya dalam segela kemusykilan.

  45. Tq doc of the confirmation 🙂

  46. salam terima kasih doktor atas perkongsian ilmu dan menjawab sebarang kemusykilan…

  47. ShidahSulaiman

    Allahmdulillah. Tq Dr for the confirmation.

  48. Mohd Eusof bin Salih

    اسالااموءالاءيكوم
    Saya ingin mengucapkan teimakasih diatas info yang sudi doktor paparkan ,
    amat berguna bagi saya untuk dijadikan rujukan merancang pemakanan dan
    gaya hidup untuk menjaga kesihatan di usia 40an ini,
    semoga sentiasa dirahmati selalu .
    Terimakaseh’

  49. Salam Dr. Izinkan untk saya dapatkan artikel apa yang ada dalam airmineral untuk tujuan penerbitan semula.Nama tuan akan sy letakkan.
    tq
    alizam

    • Salam, apakah maksud tuan untuk penerbitan semula dan di mana? ADMIN

    • Salam Dr. Izinkan untk saya dapatkan artikel apa yang ada dalam airmineral untuk tujuan penerbitan semula.Nama tuan akan sy letakkan.
      tq. alizam

      Wa alaikum mus salam. Saya tidak dapat membenarkan penerbitan semula kerana artikel itu sekarang menjadi hak KARANGKRAF Sdn Bhd. Jika tuan menerbitkan semula, perlu minta kebenaran mereka. Saya bimbang ada isu tuntutan hak di kemudian hari. Terima kasih.

  50. Salam dr .. Saya nak tanya berkenaan bartholin cyst. Adakah ianya merbahaya? Sy telah membuat pembedahan marsupialization.. Setelah 4 hari, sakit telah berkurangan cuma kekadang je terasa pedih atau gatal tetapi di tempat tersebut masih keras namun tiada benjolan. Adakah ianya normal begitu? Sy risau jika keadaan belum sembuh atau lebih buruk akan terjadi.

    Dr Zubaidi: Ya Bartholian Cyst harus dibuang jika ia semakin membesar sehingga menyebabkan ketidakselesaan, jika tidak ia boleh menyebabkan jangkitan kuman di situ dan menjadi bisul. Saya akan menulis dengan lebih mendalam dalam blog. Terima kasih.

  51. Jazakallah khair Dr. Allah yubarik fik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
error: Content is protected !!