Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Adakah cervical cysts merbahaya dan sebahagian kanser?

Adakah cervical cysts merbahaya dan sebahagian kanser?

nabothianSalam. Kawan saya belom berkahwin. Pada tahun 2011 dia telah melakukan pembedahan buang cyst pada pangkal rahim. Sehingga sekarang dia merasa sakit pada luka pembedahan itu. Adakah ia normal dan sesuai tidak dia amalkan EKF ini?

 

Jawaban: Sebenarnya apa yang dimaksudkan cyst di pangkal rahem atau “cervical cysts” adalah kelompang yang mengandungi lendiran mucus yang berada pada pangkat rahem (cervix). Kadang kala ia disebut  “nabothian cyst”.

 

Jawapan:  Ia bukan sebahagian dari kanser pangkal rahem.

 

Cervical cysts selalunya dijumpai secara tidak sengaja ketika pemeriksaan pelvis.  Selalunya ia tidak memberikan tanda dan tidak memerlukan pembedahan yang major.

 

Namun begitu jika terdapat tanda-tanda yang seperti pendarahan, dan mengeluarkan lendiran yang berbau atau ketika melakukan hubungan intim bersama suami merasa sakit dan pedih atau terdapat darah, maka berjumpalah dengan doctor untuk melakukan pemeriksaan semula.

 

Berkemungkinan berlaku perubahan di peringkat sel untuk terjadinya pembentukan kanser pangkal rahem.

 

Mengenai sakit luka pembedahan yang diceritakan itu saya mencadangkan agar rakan puan melakukan semula pemeriksaan doctor.

 

Jika hanya disebabkan luka pada permukaan pangkal rahem, dan bukan kanser pangkal rahem , Insya ALLAH mengamalkan EKF dapat menyembuhkan luka tersebut.

 

https://www.facebook.com/EkstrakKacipFatimah

 

Wallahu a’lam.

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak,  saya mencadangkan suplemen , selain dari vitamin C dan E.  Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM atau keluaran FRIM (diabetic-friendly) di http://needsvenue.com.my

Bagi lelaki yang mengalami masalah kualiti sperma, saya mencadangkan suplemen Proxeed Plus.  Info lanjut di https://www.facebook.com/ProxeedPlusMalaysia

Bagi individu yang mengalami parut dan kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream  Labicea Revitalizing Moisturizer.  Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

EKSTRAK KACIP FATIMAH

PROXEED PLUS

LABICEA REVITALIZING MOISTURIZER

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: